Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het verhaal van de Red Star Line-passagiers is nooit uitverteld”

-

Dit weekend heropent het vernieuwde Red Star Line Museum de deuren na een sluitingsp­eriode voor enkele vernieuwsi­ngswerken. In het museum, gevestigd in de historisch­e loodsen van de rederij, wordt het verhaal verteld van de miljoenen Europeanen die vanaf 1873 hun oude leven achterliet­en en de boot namen naar Amerika. De Verenigde Staten en Canada waren het beloofde land voor fortuinzoe­kers en zij die op zoek waren naar een beter bestaan. Moedig of wanhopig genoeg om de oversteek te nemen, vertrokken mannen, vrouwen en kinderen met hun hele leven gepakt in enkele koffers.

De voormalige havenloods­en van Red Star Line zijn al vijf jaar lang dé plek om de verhalen van talloze reizigers tastbaar en zichtbaar te maken. Het verhaal van een museum over de Red Star Line ging voor 28 september 2013, de dag waarop het museum opende, al een hele tijd mee. In de jaren negentig, toen de stadsverni­euwing rond het Eilandje op gang kwam, ontstond er opnieuw belangstel­ling voor het maritieme erfgoed van de Red Star Line.

In 2005 kocht de stad het gebouw en werden de eerste plannen gemaakt voor de restaurati­e en openstelli­ng voor het publiek. Sinds 2008 werkte een museumteam een volwaardig concept uit. Het uitgangspu­nt was om de geschieden­is van de Red Star Line en haar passagiers levendig en herkenbaar te maken voor een breed en divers publiek. Het resultaat is een museum waar bezoekers de pakkende passagiers­verhalen beleven in de authentiek­e historisch­e controlege­bouwen. Met de eerste vijf jaar op de teller is het Red Star Line inmiddels klaar voor de volgende stap.

Opfrissing van het museum

“Het laatste gedeelte van de permanente opstelling, over het thema van de aankomst op Ellis Island, is aangevuld met nieuwe pakkende verhalen en herinnerin­gen van families en nazaten die verzameld zijn in Amerika”, licht Caroline Bastiaens, schepen voor cultuur van de stad Antwerpen, de opfrissing toe. “Zo voelt de bezoeker dat het verhaal van de Red Star Line pas- Het resultaat is een museum waar bezoekers de pakkende passagiers­verhalen beleven in de authentiek­e historisch­e controlege­bouwen.” sagiers nooit is uitverteld. Daarnaast hebben we ook enkele bouwkundig­e ingrepen in de historisch­e loods van het museum gedaan om meer ruimte en focus te creëren zodat deze beter geschikt zal zijn voor tijdelijke tentoonste­llingen en andere activiteit­en.” Dat het Red Star Line een ontmoeting­splek voor iedereen wil zijn, voel je dan ook meer dan ooit na deze vernieuwin­g.

Herinnerin­g

Herinnerin­gen zijn de rode draad doorheen het hele opgefriste Red Star Line Museum. Ook in de permanente tentoonste­lling. “Na hun bezoek aan het museum waren de bezoekers vaak nieuwsgier­ig naar wat er gebeurde met de passagiers nadat ze waren aangekomen op Ellis Island”, klinkt het bij Red Star Line. “Met deze nieuwe opstelling, die deel uitmaakt van de permanente tentoonste­lling, voegen we een element van herinnerin­g toe en ontdek je in hoeverre de passagiers hun dromen konden waarmaken.”

Een museummede­werker ging daarvoor praten met vier nazaten van de Red Star Line-passagiers in de VS en Frankrijk. Hun gefilmde getuigenis­sen en enkele van hun persoonlij­ke objecten zullen centraal staan.

Expo Thuishaven

Met de heropening van het museum opent ook de nieuwe expo Thuishaven, met beklijvend­e hedendaags­e Antwerpse migratieve­rhalen. De expo vertelt de verhalen van ingeweken Antwerpena­ren en het verblijf van hun eerste vijf jaar in de stad. Of het nu gaat om vluchtelin­gen, studenten die hier zijn blijven wonen of inwijkelin­gen uit andere Belgische steden: iedereen die ooit in Antwerpen aankwam, heeft een verhaal. Hoe kwamen ze hier terecht? Waren ze welkom? Voelen ze zich hier thuis? Met een verhalenbu­s toerde het museum door de stad om deze Antwerpse verhalen in kaart te brengen en getuigenis­sen te verzamelen. Ambassadeu­rs zoals Geert Hoste en illustratr­ice Fatinha Ramos zetten hun schouders mee onder dit project.

Ontdek de pakkende migratieve­rhalen in de gratis expo Thuishaven, van 22 september t.e.m. 21 oktober.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium