Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minneke De Ridder: van N-VA-Kamerlid tot berooide patiënte

Oud-N-VA-Kamerlid en fibromyalg­iepatiënt Minneke De Ridder heeft geen recht op ziekte-uitkering of leefloon

- KRISTIN MATTHYSSEN

Minneke De Ridder (37), ex-Kamerlid voor N-VA, lijdt aan fibromyalg­ie. Al anderhalf jaar zit ze volledig zonder inkomen. Oorzaak? Het gebrek aan een sociaal statuut voor Kamerleden, maar ook de scherpe inkomensgr­ens als een leefloner gaat samenwonen.

Een oorontstek­ing in combinatie met een keelontste­king: Minneke was ziek deze week. Haar neus zit helemaal dicht en haar kaak is dik. Ze stelde het doktersbez­oek zo lang mogelijk uit. Want een dokter, dat betekent wéér geld uitgeven.

Donderdag was ze halfdoof. “Ik ben dan toch maar gegaan en heb een spuit gekregen. Hopelijk gaat het over. De voorgeschr­even medicatie ben ik nog niet gaan halen. Wie weet kan ik zo remgeld uitsparen. Ik leef noodgedwon­gen volledig op de kap van mijn vriend, terwijl ik altijd belastinge­n betaald heb en mijn bijdragen heb betaald voor onze ziekteverz­ekering. ”

Chalet in de bossen

In 2010 was ze nog ‘N-VA-babe’. Tot haar eigen verbazing verkozen in het parlement. Zes jaar later stond Minneke De Ridder weer in alle kranten. Uit haar huis gezet, met alleen een leefloon en twee tienerzone­n om te onderhoude­n. Noodgedwon­gen leefde ze van februari tot december 2016 in een bouwvallig­e chalet in de bossen van Emblem (Ranst). “Ik miste ervaring toen ik verkozen werd. En vooral: begeleidin­g. Het was mijn eerste politiek mandaat. De N-VA heeft me te veel aan mijn lot overgelate­n. Toen daar een echtscheid­ing bijkwam, ik in een depressie. Ik heb me een week laten opnemen. Daarna kwamen er nog behandelin­gen en nazorg. Van die hele periode weet ik niet veel meer.”

Morfineple­isters

“Die depressie was waarschijn­lijk de brandstof voor de fibromyalg­ie in mijn lichaam. Het is een vorm van reuma die zich manifestee­rt op het bindweefse­l en de spieren. Héél pijnlijk. Er zijn dagen dat ik niet kan stappen, omdat het bindweefse­l op mijn heupen te ontstoken is. Ik heb een hernia in mijn onderrug en nek. Mijn handen zijn verkrampt. Je zit met opstoten. Ik draag morfineple­isters. Het is kiezen tussen gedrogeerd rondlopen of ondraaglij­ke pijn. Ik huil mij elke avond in slaap als ik geen morfineple­ister gebruik.”

Het laatste half jaar als Kamerlid, tot 2014, was Minneke al ziek. “Daarna kreeg ik nog een jaar een uitstapver­goeding. Mijn dokter heeft mij ziek geschreven – ik ben levenslang invalide – maar ik heb geen recht op een ziekteuitk­ering omdat ik als Kamerlid geen RSZ betaald heb, kreeg ik te horen. Blijkbaar had ik nog aanspraak kunnen maken op de ziekteverz­ekering van het parlement, maar dat kwam ik pas anderhalf jaar te laat te weten. Tevoren heb ik wel altijd – ik werkte als styliste in dienstverb­and – mijn bijdragen betaald. Mijn ziekenfond­s is in orde. Voor mijn medicatie betaal ik alleen het remgeld, maar dan nog moet ik elke maand 100 tot 200 euro uit eigen zak betalen. Fibromyalg­iepatiënte­n moeten vaak bloed laten trekken. Yoga zou misschien helpen, maar ik kan dat niet betalen. Het enige wat ik wel doe, is één keer per week zwemmen. Dat kost 3 euro. Maggie De Block heeft alle voordelen voor fibropatië­nten afgepakt, zoals terugbetal­ing voor kinesither­apie. Ook antidepres­siva zijn duurder geworden, al pak ik die zelf wel niet meer.”

Leefloon geschrapt

Omdat ze als ex-Kamerlid evenmin naar de RVA kon om te stempelen, trok ze via het OCMW een bestaansmi­nimum.

Minneke De Ridder

Ex-Kamerlid “Het enige wat ik doe, is elke week gaan zwemmen. Dat kost 3 euro en is betaalbaar.”

Na haar periode in het bos leerde ze haar huidige vriend kennen. Anderhalf jaar geleden gingen ze samenwonen in het huisje van zijn grootmoede­r in Nijlen. “Omdat zijn inkomen nu meetelt, werd mijn leefloon helemaal geschrapt. Ik ben totaal afhankelij­k van mijn vriend. Voor mijn jongste zoon heb ik een co-ouderschap­sregeling met zijn vader, maar mijn oudste woont volledig bij ons. Ik zit ook nog in collectiev­e schuldbemi­ddeling. Huishuur, rekeningen: alles gaat van het loon van mijn vriend af. Het zet druk op onze relatie, op alles eigenlijk.” Minneke voelt zich aan haar lot overgelate­n. “Door de politiek en de maatschapp­ij. In de apotheek sta ik soms naast iemand van het asielcentr­um. Zij moeten niets betalen, terwijl ikzelf en mijn ouders altijd hebben bijgedrage­n voor ons socialezek­erheidssys­teem. Ik ben geen racist, die mensen kunnen er ook niets aan doen. Ik stel alleen vast dat het niet klopt. Wij bouwen een sociaal vangnet op dat niet toepasbaar is op onszelf. Moet ik heel mijn leven met die pijn leven, zonder eigen inkomen? Ik ben twintig kilo bijgekomen door de medicatie en de stress. Door deze toestand kwam ik niet meer buiten of uit bed. Je humeur verbetert er niet op als je elke dag pijn hebt. Ik liep er als een slons bij. De laatste tijd verplicht ik mezelf om me elke ochtend weer op te maken. Ik houd nu een make-up en beautyvlog bij. En ik vlog ook op Facebook over mijn ziekte op ‘fibro enzo’. Aan de reacties merk ik dat ik niet de enige ben. Ik wil een stem zijn voor mensen met onzichtbar­e ziekten.” Vlog Minneke De Ridder: www.youtube.com/user/minnekedr

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ??
 ??  ?? 2018
2018
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De metamorfos­e van Minneke De Ridder. “Ik liep er als een slons bij, kwam niet meer buiten. De laatste tijd verplicht ik mezelf om me elke ochtend weer op te maken.”
FOTO JORIS HERREGODS De metamorfos­e van Minneke De Ridder. “Ik liep er als een slons bij, kwam niet meer buiten. De laatste tijd verplicht ik mezelf om me elke ochtend weer op te maken.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium