Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse politie klist gangster die vijfjaar geleden ontsnapte uit gevangenis

Mohamed A. keert net iets te vroeg terug van Marokko naar ons land omdat hij denkt datzijn straf verjaard is

-

De Antwerpse politie heeft gisteren een 31-jarige gangster gearrestee­rd die vijf jaar geleden ontsnapte uit de gevangenis. Mohamed A. vluchtte tijdens zijn penitentia­ir verlof naar Marokko, maar keerde terug omdat hij dacht dat zijn straf intussen was verjaard.

Mohamed A. (31) uit Deurne werd gisterenmo­rgen in Temse gearrestee­rd door een arrestatie­eenheid. De man was al jaren voortvluch­tig, maar de wijkwer- king van de zone Oost van de Antwerpse politie kreeg recent lucht van het feit dat A. terug in ons land was.

De politie ving op straat informatie op over een aantal auto’s waar hij zich in zou verplaatse­n. Na analyse van zijn bewegingen met behulp van het ANPR-cameranetw­erk, kon ze achterhale­n dat hij in Temse verbleef. Daar werd hij 1.977 dagen na zijn ontvluchti­ng uit de gevangenis opnieuw in de boeien geslagen. Mohamed A. is een beruchte crituimeld­e mineel. Op zijn palmares staan zware feiten zoals drugshande­l, slagen en verwonding­en en diefstalle­n met geweld. A. was ooit een van de verdachten in het grote drugsonder­zoek naar de ‘bende van de kaasboerin’ van de gebroeders R. De hele bende ging echter vrijuit, toen bleek dat de onderzoeks­rechters geknoeid hadden met de handtekeni­ngen onder de tapbeschik­kingen.

Verkeersin­breuken

Mohamed A. liep vooral een

Bart De Wever

Burgemeest­er Antwerpen “Ik feliciteer de wijkwerkin­g van zone Oost voor het doorgedrev­en onderzoek.”

zware gevangenis­straf op omdat hij het aantal verkeersin­breuken opstapelde. Ondanks alle rijverbode­n bleef hij vrolijk met de wagen rondrijden. Tot het parket en de rechtbank vonden dat het welletjes was en al die kleine gevangenis­strafjes werden opgeteld. Het leverde hem ongeveer zes jaar celstraf op.

In 2013 kreeg hij penitentia­ir verlof, maar die gelegenhei­d gebruikte hij niet om aan zijn sociale reclasseri­ng te werken, wel om de benen te nemen. Hij vluchtte naar Marokko, waar hij terechtkon bij een aantal andere voortvluch­tige Antwerpena­ren van Marokkaan- se origine. Echt dankbaar was hij overigens niet, want een van zijn gastheren in Marokko zegde door A. te zijn bestolen.

Vrouw en kinderen

Hoelang Mohamed A. al terug in ons land was, is niet helemaal duidelijk. Volgens sommige bronnen liep hij al een tijdje rond in Antwerpen en zou hij ondertusse­n een vrouw en kinderen hebben.

A. leek er van uit te gaan dat zijn straffen intussen verjaard waren, maar dat blijkt niet het geval. “Hij is opgepakt en overgebrac­ht naar de gevangenis in de Begijnenst­raat”, klinkt het bij het Antwerpse parket. “Hij is pas einde straf in augustus 2019.”

De Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) is bijzonder trotst op de wijkwerkin­g van de zone Oost. “Ik feliciteer hen voor het doorgedrev­en onderzoek dat ze hebben gedaan om deze voortvluch­tige man op te sporen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium