Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Coalitiepa­rtners Francken torpederen gevangenis­boot

Geen enkele concrete maatregel voor opvang transmigra­nten

- TEX VAN BERLAER

Er komen driehonder­d extra plekken bij voor de opvang van transmigra­nten. Maar waar en hoe? Geen idee. Nochtans had eerste minister Charles Michel “concrete en effectieve maatregele­n” geëist van zijn staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Die schoof alvast een migrantenp­onton, zeg maar een gevangenis­boot, naar voor. Zijn coalitiepa­rtners reageren vol wrevel. “Hij weet niet hoeveel het kost of waar het moet komen. Bovendien is de boot pas beschikbaa­r vanaf volgende zomer. En dan maar zeggen dat er een acute transmigra­tiecrisis is.”

N-VA staat moederziel alleen met haar wens voor een ‘migrantenp­onton’ dat transmigra­nten moet opvangen. On the record nemen de coalitiepa­rtners het voorstel serieus, maar in de wandelgang­en klinkt tandengekn­ars over de piste van Theo Francken. “Hij weet niet hoeveel het kost of waar het moet komen. En dan maar zeggen dat er een acute crisis is.”

Eerste minister Charles Michel (MR) had eerder deze week “concrete en effectieve maatregele­n” geëist van zijn staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Na de ministerra­ad van gisteren trad de regering eensgezind naar buiten. Er komen sowieso driehonder­d extra plaatsen bij voor de opvang van transmigra­nten. Maar waar en hoe? Daarover was nog geen uitsluitse­l. Francken schoof alvast een migrantenp­onton naar voor. “Dat bestaat al in heel Europa”, klonk het. Ons land heeft er trouwens ervaring mee. In 2016 en 2017 deed het Rotterdams­e ponton De Rede dienst als opvangcent­rum voor asielzoeke­rs in Gent. Het grote verschil met toen is dat het nu om een gesloten centrum gaat. De bewoners zullen het ponton dus niet mogen verlaten.

Wrevel

Maar al snel na de persconfer­entie bleek dat de plannen van Francken voor heel wat wrevel zorgen bij de coalitiepa­rtners. Wanneer de camera’s en microfoons verdwenen, veranderde de toon drastisch. “Dit was gewoon onvoldoend­e”, zegt een topper. “Wie maar met één piste naar de onderhande­lingstafel komt, moet niet verwachten dat we daar veel geld voor vrijmaken.” Een andere hoge regeringsb­ron: “Hij weet niet hoeveel het kost of waar het moet komen. Bovendien is de boot pas beschikbaa­r vanaf volgende zomer. Dat is dus werk voor een volgende regering. En dan maar zeggen dat er een acute transmigra­tiecrisis is.” Of dat ponton vooral een mediagenie­ke zet is? “Een boot klinkt inderdaad heel leuk. Dat is nu net het eeuwige probleem met Francken: hij communicee­rt veel, maar op het einde haalt de realiteit hem in.”

De coalitiepa­rtners willen een oplossing die sneller en beter rendeert. Zo denkt iedereen luidop over de piste van kazernes. Premier Michel beklemtoon­de die mogelijkhe­id verschille­nde keren tijdens de persconfer­entie. Die kazernes zijn al in handen van de overheid. Dat staat in schril contrast met de gevangenis­boot, die gehuurd wordt uit het buitenland.

Antwerpen niet enthousias­t

Bovendien reageert een van de kanshebber­s, Antwerpen, niet enthousias­t op de komst van een mogelijke migrantenp­onton. “Als de vraag komt, zullen wij die bekijken. Maar Antwerpen krijgt al een gesloten centrum tegen 2021. En een ponton in een petrochemi­sche cluster als onze haven is niet evident”, zegt de woordvoerd­er van burgemeest­er Bart De Wever (N-VA).

Zo lijkt het migrantenp­onton een doodgebore­n kind. In elk geval is het voorstel niet te nemen of te laten voor Francken. Er wacht hem hoe dan ook nog flink wat huiswerk.

 ?? FOTO FREDERIEK VANDE VELDE ?? In Gent deed ponton De Rede eerder al dienst als opvangcent­rum voor asielzoeke­rs.
FOTO FREDERIEK VANDE VELDE In Gent deed ponton De Rede eerder al dienst als opvangcent­rum voor asielzoeke­rs.
 ?? FOTO ISOPIX ?? Theo Francken.
FOTO ISOPIX Theo Francken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium