Gazet van Antwerpen Stad en Rand

KV Mechelen zondag met het mes op de keel tegen Westerlo, de leider in 1B

Malinwa moet winnen om in de running te blijven voor periodetit­el

- THOMAS STANDAERT

“Ja, er wordt méér verwacht van Schoofs en Kaya.”

Wil KV Mechelen nog meestrijde­n voor de eerste periodetit­el, dan moet er zondag in eigen huis gewonnen worden tegen Westerlo. Zo niet, dan mag de topfavorie­t uit 1B nu al fluiten naar het eerste van de twee finaletick­ets. Wouter Vrancken zet zijn spelers op scherp: “Het is aan hen om zich aan te passen aan deze competitie.” Móéten. Het is geen populair werkwoord onder voetbalcoa­ches. Móéten zorgt voor negatieve druk. Móéten kan spelers doen verlammen. Maar soms valt er aan ‘móéten’ niet te ontsnappen. Na de 6 op 18 móét KV Mechelen zondag Westerlo verslaan om de kloof met de leider terug te brengen van zeven tot vier punten. “Het is elke keer van moeten”, reageert Vrancken. “Vorige week was het ook al ‘van moeten’. Zelfs als we nu winnen tegen Westerlo, dan is het volgende week opnieuw ‘van moeten’ tegen Lommel om de goede lijn door te trekken. Zo blijf je bezig.” Toch ontsnapt Vrancken niet aan de harde realiteit van het klassement. “Als je puur naar de cijfers kijkt, wordt dit inderdaad onze laatste kans. We blijven realistisc­h. Alleen heeft het weinig nut om de nadruk op het ‘moeten’ te leggen bij mijn spelers. Ik wil het niet te negatief zien. Er zijn ook veel positieve zaken. Alleen in de laatste 25 meter loopt het nog niet zoals het zou moeten. Daar hebben we deze week op training hard aan gewerkt.”

In die laatste 25 meter rekent Vrancken vooral op het creatieve vernuft van Onur Kaya en Rob Schoofs. De twee raspaardje­s op het Mechelse middenveld vinden voorlopig maar moeilijk hun draai in 1B. “Er wordt meer van hen verwacht”, is Vrancken duidelijk. “In de zone van de waarheid maken we te weinig de juiste keuzes. Het is aan spelers als Schoofs en Kaya om die laatste bal te geven. Ik heb deze week nog met hen gesproken en hen gezegd dat ze het verleden moeten loslaten. 1B gaat zich niet aanpassen aan ons. Het zijn wij die ons moeten aanpassen aan 1B. Schoofs was enorm beslissend bij STVV maar daar speelde hij wel in een totaal ander systeem. Bij KV speelt hij dertig meter hoger en krijgt hij die ruimte niet om de bal te in de rug van de verdedigin­g te leggen zoals toen bij STVV. 1B is een andere realiteit. Het is aan mijn spelers om zich aan te passen want de competitie zal zich niet aanpassen aan ons.”

Twee spitsen?

Met de terugkeer van Mathieu Cornet beschikt Vrancken tegen Westerlo over vier fitte spitsen: De Camargo, Togui, Engvall en Cornet. In een match die KV moet winnen zou de Limburgse coach wel eens voor een systeem met een spitsenduo kunnen kiezen. William Togui kwam niet tot scoren tegen Beerschot Wilrijk maar de Ivoriaan maakte wel een goede indruk op Vrancken. “Ik vond hem goed. Je ziet dat die jongen niet deelt in de malaise van die vertrouwen­scrisis. Hij doet zijn ding en speelt zonder handrem. Dat vind ik positief.” Ook Gustav Engvall sollicitee­rt na zijn beslissend­e invalbeurt op Union (2-2) steeds nadrukkeli­jker naar een basisplaat­s. “Ook op training is hij aan het komen. Hij voelt dat er iets mogelijk is. Engvall rendeert het best in steun van een andere spits maar hij staat dicht bij een eerste basisplaat­s.”

 ??  ??
 ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY ?? Vrancken met Schoofs op training: “Ik verwacht meer van hem en Kaya. Ze moeten het verleden loslaten.”.
FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY Vrancken met Schoofs op training: “Ik verwacht meer van hem en Kaya. Ze moeten het verleden loslaten.”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium