Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik voel me thuis in België”

Rechtsback Aurélio Buta (21) verliet Benfica deze zomer niet zómaar..

-

Na de 5-1-zege tegen Zulte Waregem had iedereen het vooral over Refaelov en Rodriguez, die rock & roll brachten. Maar er zat nog meer muziek in Antwerp. Ook de knappe prestatie van Aurélio Buta rolde over de tongen. De 21-jarige Portugese rechtsback bewees dat hij helemaal terug is, na twee vervelende (en exact dezelfde) blessures. Hij blikt zelf terug.

“In april brak ik mijn middenvoet­sbeentje in de match tegen Beerschot Wilrijk”, vertelt hij. “Toen ik eindelijk hersteld was, had ik begin juli net hetzelfde voor op training. Een operatie was onvermijde­lijk. Het was een moeilijke periode, want ik had nog nooit zo’n zware blessure gehad. Het maakt deel uit van het leven van een profvoetba­ller, dat weet ik nu. Gelukkig ben ik helemaal hersteld. Met dank aan de steun van mijn ploegmaats en familie.”

De technische staf zorgde er ook voor dat hij niets overhaastt­e. “Ik heb eerst twee matchen met de beloften gespeeld - een keer 45 en een keer 80 minuten. Vervolgens heb ik de volledige oefenmatch tegen Vitesse afgewerkt. Dat was nodig ja, om weer in het ritme te komen. Dat ik vorig weekend tegen Zulte Waregem mocht starten, deed me veel plezier. Het voelt echt goed om terug te zijn, en belangrijk te zijn. Het was mijn beste match voor Antwerp tot dusver, denk ik. Zowel op defensief als offensief vlak.”

CONCURRENT­IE VOOR OPARE

Herinnert u zich nog hoe hij een jaar geleden pas vlak voor

deadline day toekwam, en eind september zwakjes debuteerde in de bekermatch tegen Lierse? De Buta van toen en de Buta van nu, dat is dag en nacht verschil.

“Daar ben ik het mee eens. Toen ik hier aankwam, was alles nieuw: het land, de club, de taal, de cultuur. Die eerste match was niet bepaald een succes. Vooral op defensief vlak had ik problemen. Maar gaandeweg vorig seizoen heb ik veel bijgeleerd en mijn niveau toch opgekrikt.”

En de goeie lijn trekt hij nu, na zijn blessures, door. Hij hield zowaar Opare op de bank. “Daar ben ik trots op, want Daniel is toch een gereputeer­de speler. We komen heel goed overeen, maar we strijden natuurlijk voor dat ene plaatsje.”

Het zal Laszlo Bölöni plezier doen om nu ook op de rechtsback, zoals op intussen elke positie, een goeie concurrent­ie te hebben. Die weelde valt ook Buta op. “Het is geen toeval dat we net onze beste match achter de rug hebben. Als je onze bank bekijkt, die is zo veel sterker dan vorig seizoen. Nu is het veel makkelijke­r voor de coach om oplossinge­n te zoeken. Refaelov en Mbokani zorgden nog voor een kwaliteits­injectie. Van Mbokani wist ik bijvoorbee­ld wel dat hij topperiode­s kende bij Anderlecht en Standard, maar nu zie ik ook hoe goed die twee zijn. Met hen erbij mogen we echt wel Play-off 1 ambiëren. We spelen elke week beter, dus dat is een logisch doel.”

LUISAO ALS LEERMEESTE­R

Terug naar Buta zelf. Deze zomer tekende hij definitief op de Bosuil. Makkelijk was het niet om een topclub als Benfica te verlaten, maar hij koos voor speelminut­en. “Bij Benfica ben ik opgegroeid, ik speelde er al van m’n veertiende. Ik heb er topmomente­n gekend vorige zomer mocht ik op Arsenal spelen in de Emirates Cup - en heb er veel geleerd van spelers als Luisao, Salvio en Nelson Semedo. Maar ik heb er nooit een officiële match gespeeld en zag er geen toekomst meer. Ik mocht wel meetrainen met de eerste ploeg, maar spelen zou ik enkel bij de tweede ploeg doen. Mijn keuze voor Antwerp was dus logisch. Dat ze me wilden kopen terwijl ik nog aan het revalidere­n was, toonde dat ze hier veel vertrouwen in mij hebben. Benfica deed gelukkig niet moeilijk. Luciano D’Onofrio heeft een goeie band met de voorzitter daar, dat

maakte alles wat eenvoudige­r. Ik ben blij dat ik hier nu ben. De club is groeiende, merk ik aan alles, en ambieert de top van België. Wie zou hier níét willen spelen?”

Ook naast het veld voelt Buta zich steeds meer op zijn gemak. “Ik voel thuis in België, ja, de mensen zijn hier heel vriendelij­k”, zegt hij. “Samen met mijn vriendin (Catarina, red.) woon ik in een appartemen­t in het centrum, dicht bij de winkels. (glimlacht) Ze is ook al goed geïntegree­rd. Ze studeert momenteel nog, maar dan via internet. In januari en februari moet ze wel terug naar Portugal voor haar examens.”

VLAAMSE CITYTRIPS

Intussen snuift het koppel zo veel mogelijk de plaatselij­ke cultuur op. “Ik heb wel een PlayStatio­n en soms moet ik gewoon rusten. Maar als ik een vrije dag heb, trekken we er samen op uit. We zijn al naar Brussel geweest, naar Gent, Brugge… We proberen hier zo veel mogelijk nieuwe dingen te ontdekken. Soms zijn ook Ivo (Rodrigues, red.),

Matheus (Borges, red.) en hun vriendinne­n erbij. We komen allemaal goed overeen.” Handig voor Buta natuurlijk: ze spreken dezelfde taal - Portugees. Want zijn Engels, daar is nog wat werk aan. “Pas op, het is al veel beter dan een jaar geleden. Net zoals bij het Frans versta ik heel veel. En Engels spréken lukt ook steeds beter. Al doende leert men, hé. Maar om nu dit interview in het Engels te geven, dat is nog wat vroeg (het werd dan maar Spaans,

red.). Misschien over enkele maanden.”

Aan motivatie zal het hem niet ontbreken, want zijn grote droom is in de Premier League spelen, zoals zijn idool Alexis Sanchez. “Dat is iets voor later. Eerst moet ik blijven bevestigen bij Antwerp.” Vanavond in Sint-Truiden? DAVID VAN DEN BROECK

 ?? FOTO GMAX AGENCY ?? De concurrent­ie op de Bosuil neemt almaar toe. Dacht Daniel Opare het hele seizoen te spelen? Dan was hij Aurélio Buta (21) vergeten. Wij ook bijna, maar de Portugese rechtsback bewees zondag al dat hij er opnieuw klaar voor is. Ook voor zijn comebackin­terview, maar nog niet in het Engels.
FOTO GMAX AGENCY De concurrent­ie op de Bosuil neemt almaar toe. Dacht Daniel Opare het hele seizoen te spelen? Dan was hij Aurélio Buta (21) vergeten. Wij ook bijna, maar de Portugese rechtsback bewees zondag al dat hij er opnieuw klaar voor is. Ook voor zijn comebackin­terview, maar nog niet in het Engels.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium