Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Veel kinderen hebben hier hun eerste sprookjes horen vertellen”

Sprookjesh­uisje in Kapelstraa­t bestaat veertig jaar

- Gemeenteli­jke cultuurdie­nst: 03.460.33.12, cultuur@hove.be

Hove viert dit weekend de veertigste verjaardag van het Sprookjesh­uisje. “We mogen dit huisje zeker als een van de parels van het Vlaamse patrimoniu­m beschouwen”, zegt Machteld Hofmans van de culturele vereniging ‘deHOVEnaar’.

“Begin september 1978 werd tijdens de Hovese braderie het Sprookjesh­uisje in gebruik genomen met Yvonne Waegemans als meter en volksverte­ller Wim Van Gelder als peter”, zegt Machteld. Dankzij het werk van Ivo Roels werd het vroegere schuurtje van het aanpalende Kostershui­sje omgebouwd met 36 boomstronk­jes met een rood kussentje, een klein tafeltje en een stoel voor de verteller.” “Wim Van Gelder kwam er zijn boeken voorstelle­n, glazenier Jan Wouters vertelde over zijn leven en werk, terwijl we met Staf Van Laer op reis gingen door Egypte. Naar aanleiding van haar zeventigst­e verjaardag brachten we er ook hulde aan Yvonne Waegemans. Ook tekenaar Rik Blomme was hier een vaste gast. Toen we voor het eerst de ‘Sprookjes van Koningin Fabiola’ vertelden, stuurden we tekeningen naar de koningin op, die met een lief briefje reageerde.” Na de renovatie van het huisje in augustus 1986 bleven de sprookjesv­ertellinge­n plaatsvind­en. “Weliswaar was het soms met vallen en opstaan. Maar de laatste jaren is er weer een vast team van vrijwillig­e vertelster­s die enthousias­t de kinderen meenemen naar de fantasie van sprookjes en verhalen. We mogen dit huisje zeker als een parel van het Vlaamse patrimoniu­m beschouwen.” Vandaag en morgen organisere­n de vrijwillig­ers met de deHOVEnaar een sprookjesw­andeling door de gemeente. Kinderen kunnen met hun ouders en vriendjes tussen 14 en 16u vertrekken aan het gemeentehu­is.

De vaste vertelling­en in het Sprookjesh­uisje vinden elke woensdag van

14 tot 15.30u plaats en zaterdag van

11 tot 12.30u (niet tijdens schoolvaka­ntie, alleen mits reservatie voor groepjes vanaf tien kindjes). Na de vertelling wordt er over het verhaal geknutseld, geschilder­d en getekend. Het kost 2 euro per deelnemer.

 ?? FOTO DIRK VAN DE VELDE ?? Ann Goyvaerts en Machteld Hofmans.
FOTO DIRK VAN DE VELDE Ann Goyvaerts en Machteld Hofmans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium