Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe speeltuin bij Melkerij in Nachtegale­npark geopend

Vernieuwde speeltuin aan Melkerij in Nachtegale­npark voorgestel­d

- JOHAN VAN BAELEN

In het Nachtegale­npark werd zaterdag de vernieuwde en grotere speeltuin voorgestel­d. Zowel de allerklein­sten als grotere kinderen vinden er gezonde uitdaginge­n in talrijke nieuwe, houten speeltuige­n. De wat latere oplevering wordt betreurd, maar was onvermijde­lijk.

De Melkerij en de aanpalende speeltuin zijn elke dag open. “Mensen komen toch nog altijd voor die oase van rust die ze hier vinden”, zegt uitbater Serge De Groof. “Ik merk dat ook in het Hof Ter Linden in Wilrijk, waar we ook de kaart van de gezinnen trekken. De groene omgeving, gecombinee­rd met de rust en de zachte ontspannin­g, doet elke drang naar computers en ander digitaal spul vergeten. Hoewel we nooit iedereen gelukkig kunnen maken. De voorbije week hadden we op de middag enkele zakenmense­n, die ons restaurant prezen en ook de rust formidabel vonden. Alleen spijtig van

de lawaaierig­e kinderen, zegden ze. Tja, kinderen zijn onze corebusine­ss.”

De jongste kinderen bezetten de speeltuin vlak voor het terras van de Melkerij, zodat ouders hun gebroed van achter een glaasje kunnen volgen.

“We hebben de kleine speeltuin wat uitdagende­r gemaakt”, zegt ontwerper Roel Crul, “tegen de de kasseiheuv­els die al héél lang meegaan, hebben we loopplanke­n gezet, waar kinderen nu ook onderdoor kunnen kruipen.”

Luchtreis

De grootste veranderin­gen zie je in de grote speeltuin ernaast. Het klimrek is blijven staan en werd geïntegree­rd in een klimparcou­rs, met torens, een klimspin en een kabelbaan. Wat verderop is de Vliegende Hollander vervangen door een duurzaam exemplaar gemaakt uit koorden.

“Ook hier is de uitdaging van het kind aan de orde”, aldus Roel Crul, die zich speelkunst­enaar noemt. “Voor mij mocht de toren nog drie keer hoger worden, maar dat zagen de opdrachtge­vers niet zitten. Het gaat erom dat je als kind risico’s moet leren in te schatten. Ze moeten worden uitgedaagd. Vandaag kunnen kinderen amper nog touwklimme­n of aan een touw zwaaien. Hier worden ze uitgedaagd om 70 meter van de grond te blijven en een luchtreis te maken over het parcours.”

Uitdagen

Herman Crommelinc­k en Albertine Verstraete­n uit Zwijndrech­t zijn hier voor het eerst met kleinkinde­ren Aline (9), Elise (7) en Emiel (5). “Het is geleden van toen onze dochter Elisabeth klein was”, zegt Herman. “Maar het is fantastisc­h, mooi, sterk, gevarieerd, duurzaam en uitdagend. We dachten dat de jongste niet uit de kleine speeltuin zou komen, maar hij holde gewoon zijn zussen achterna tot in de grote speeltuin. Ze dagen elkaar uit, hé. Maar het gaat goed.”

Ook Roel Crul had zelf al gezien dat veel van de jongste pagadders naar de grote speeltuin waren overgelope­n. “Maar goed dat we die toren niet zo hoog hebben gemaakt als ik wilde”, mompelt hij.

Over willen en wensen gesproken; Moest deze speeltuin niet al voor de zomer zijn opgeleverd? “We hebben er nooit een datum op geplakt, hoewel de oppositie het anders stelt”, zegt schepen Nabilla Ait Daoud. “Het had moeilijk anders gekund: de werken zijn begin maart gegund en op 23 april gestart. Dan kun je nooit nog voor de zomer klaar zijn met alles. Sommigen ontkrachte­n dat en zeggen dat het maar gaat om wat palen in de grond te slaan. Maar een veilige speeltuin is veel meer dan dat. De kleine en grote speeltuin en het aangrenzen­de speelbos kostten 600.000 euro.”

“Hier komen op een mooie zondag drieduizen­d speelklant­en langs”, zegt Serge De Groof. “Dan moet je wel zekerheden inbouwen.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Elise, Emiel mama Elisabeth, Aline en fiere grootouder­s Albertine en Herman: “Gevarieerd, duurzaam en uitdagend.”
FOTO'S JORIS HERREGODS Elise, Emiel mama Elisabeth, Aline en fiere grootouder­s Albertine en Herman: “Gevarieerd, duurzaam en uitdagend.”
 ??  ?? Speelkunst­enaar Roel Crul.
Speelkunst­enaar Roel Crul.
 ??  ?? Van het ene nestje naar de volgende koord klauteren zonder te vallen, dat is de uitdaging.
Van het ene nestje naar de volgende koord klauteren zonder te vallen, dat is de uitdaging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium