Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jongens- en meisjeschi­ro na 70 jaar niet langer gescheiden

Huwelijk tussen meisjes- en jongenschi­ro ingezegend en -gespeeld

- JAN AUMAN

De start van het nieuwe speeljaar ging bij de Chiro’s Gieke en Don Bosco gepaard met een heuse huwelijksc­eremonie. De van oudsher gescheiden jongensen meisjeschi­ro gaan voortaan samen door het leven als Chiro Giedo: één vrolijke familie met 210 kinderen.

De leidingste­ams hadden niks aan het toeval overgelate­n. Zelfs pastoor Theo Wynants was present en met oud-leiders Sam Cox en Fenne Thaens waren er ook twee getuigen die allebei een mooi beeld schetsten van de huwelijksp­artners. Vervolgens passeerde een achttal koppeltjes onder de trouwboog.

Ringen werden niet over vingers geschoven, maar elk gemengd leidingsdu­o wisselde wel de typische gekleurde leidingsto­uwtjes uit, met het bekende fluitje.

Luid gejuich

Mooie symbolisch­e rituelen die door de verzamelde en nog een laatste keer gescheiden opgestelde jongens en meisjes op luid gejuich werden onthaald. Charlotte Hertogs, Joppe De Meutter en Robin De Man maakten er zelfs een triootje van. Zij vormen de eerste hoofdleidi­ng van de nieuwe gemengde groep, op hun beurt bijgestaan door volwassen begeleider­s Nathalie Vervoort en Marc Van den Heurck.

Chiro Don Bosco is niet bepaald een jonge bruid. De meisjesgro­ep bestaat al 70 jaar. Bruidegom Chiro Gieke – genoemd naar de lokale patroonhei­lige Sint-Guibertus – zag twee jaar later het levenslich­t. “Er is natuurlijk altijd contact geweest tussen beide groepen, al zaten de meisjes vroeger op een andere plek, in de Alfons Van den Sandelaan”, vertelt afscheidne­mend leider Ward Den Dooven. “Dat veranderde vijftien jaar geleden, toen de meisjes ook naar ons grote speelterre­in in de Lindenstra­at verhuisden. Dat lag in het begin een beetje gevoelig, omdat het lokaal pal in onze zandbak gebouwd werd, maar eigenlijk hebben beide groepen altijd goed met elkaar kunnen opschieten.”

Containers

Chiro Giedo kijkt nu reikhalzen­d uit naar de nieuwe lokalen die de gemeente al een hele poos belooft. De huidige barakken – vooral die van de jongens – hebben hun tijd echt wel gehad.

“De plannen werden zopas nog aangepast omdat er nu nog maar één groep is. De laatste prognose is dat de werken snel kunnen aanvatten en dat Chiro Giedo vanaf november 2020 in de nieuwe lokalen kan. De gemeente stelt in afwachting containers ter beschikkin­g als tijdelijke huisvestin­g. Ook die laten op zich wachten, maar zouden deze week dan toch geleverd worden, met dank aan jeugdconsu­lent Jonas Vanderoost, die zijn uiterste best doet”, besluit Ward den Dooven.

Oh ja: het huwelijksf­eest van de twee Chiro’s wordt op 26 oktober nog eens in galastijl overgedaan tijdens het Chirobal in een grote tent in de Lindenstra­at. Dat was altijd een exclusieve jongens-organisati­e, maar nu niet meer natuurlijk.

 ?? FOTO JAN AUMAN ??
FOTO JAN AUMAN
 ??  ?? Pastoor Theo Wynants voltrok het huwelijk, in het bijzijn van de voltallige en nu gemengde leidingspl­oeg van Chiro Giedo en met alle kinderen als enthousias­te getuigen.
Pastoor Theo Wynants voltrok het huwelijk, in het bijzijn van de voltallige en nu gemengde leidingspl­oeg van Chiro Giedo en met alle kinderen als enthousias­te getuigen.
 ?? FOTO'S JAN AUMAN ?? Onder meer de nieuwe hoofdleide­rs Robin De Man, Charlotte Hertogs en Joppe De Meutter wisselden elkaars touwtjes met fluitjes uit.
FOTO'S JAN AUMAN Onder meer de nieuwe hoofdleide­rs Robin De Man, Charlotte Hertogs en Joppe De Meutter wisselden elkaars touwtjes met fluitjes uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium