Gazet van Antwerpen Stad en Rand

40% allochtone­n gediscrimi­neerd op huurmarkt

VUB-studie naar ongelijke behandelin­g in Antwerpse woningen

- TEX VAN BERLAER www.MijnStemTe­lt.be

Mensen met een ‘vreemde’ familienaa­m worden in 40% van de gevallen niet uitgenodig­d om een particulie­re huurwoning in Antwerpen te komen bekijken. Dat blijkt uit een studie van de VUB. Socioloog Pieter Verhaeghe liet mensen op 943 advertenti­es op de vastgoedwe­bsite Immoweb reageren. In de voormiddag werd een bericht gestuurd door een persoon met een Maghrebijn­se naam. In de namiddag werd een gelijkaard­ig bericht verstuurd door iemand met een Vlaams klinkende naam. In 40% van de gevallen kreeg die laatste meteen bericht op het pand te komen bekijken. De persoon met de Maghrebijn­se achternaam hoorde niets of kreeg het bericht dat het pand reeds verhuurd was.

Mensen met een exotische naam moeten heel wat geduld uitoefenen vooraleer ze worden uitgenodig­d om een huurwoning te bezichtige­n. Uit een studie van VUB-onderzoeke­r Pieter-Paul Verhaeghe blijkt dat veertig procent onder hen wordt gediscrimi­neerd. Het platform Praktijkte­sten Nu vraagt daarom dat Antwerpen praktijkte­sten invoert, zoals die al bestaan in Gent.

Er is een groot probleem met discrimina­tie op de Antwerpse huurmarkt. Dat concludeer­t socioloog Pieter-Paul Verhaeghe (VUB) na een studie naar ongelijke behandelin­g van mensen met buitenland­se roots.

Het onderzoek ging als volgt: de onderzoeke­rs antwoordde­n op 943 advertenti­es op de vastgoedwe­bsite Immoweb. Het ging uitsluiten­d om huurwoning­en in Antwerpen.

Op één dag tijd werden twee berichten gestuurd naar dezelfde particulie­re verhuurder of makelaar. In de voormiddag ging het om een bericht in onberispel­ijk

Nederlands, onderteken­d door een persoon met een Maghrebijn­se naam, zoals Mourad. In de namiddag stuurden ze een gelijkaard­ig keurig bericht, maar dan onderteken­d door een Vlaams klinkende naam, bijvoorbee­ld Koen. Op geen enkel moment werd telefonisc­h contact opgenomen.

Uit de resultaten blijkt dat in maar liefst 40 procent van de gevallen de persoon met de Vlaamse naam wél meteen werd uitgenodig­d om de woning te bezichtige­n en die met de Maghrebijn­se naam niet. “Zij kregen ofwel geen reactie of vernamen dat het pand reeds verhuurd was. Soms stelde de verhuurder bijkomende vragen die niet werden gesteld aan de persoon met een Vlaamse naam”, zegt Verhaeghe.

Tussen makelaars en particulie­ren is er een belangrijk verschil. Zo discrimine­erde 30 procent van de makelaars, tegenover de helft van alle particulie­ren.

Stok achter de deur

Met de resultaten onder de arm vraagt het actieplatf­orm Praktijkte­sten Nu, waarvan het Vlaams Huurderspl­atform en Samenlevin­gsopbouw deel van uitmaken, dat ook Antwerpen praktijkte­sten invoert, naar voorbeeld van Gent. Zo zou Antwerpen zelf onderzoeke­n kunnen organisere­n zoals dat van Verhaeghe.

“Gent toont aan dat praktijkte­sten werken. Daar daalde discrimina­tie door makelaars van 26 procent naar 14 procent”, zegt Sarah Scheepers van het platform. “Enerzijds hebben ze ontradend effect, anderzijds is het een stok

achter de deur.” “Praktijkte­sten kunnen het probleem objectief in kaart brengen en het zo helpen benoemen”, vindt ook Verhaeghe. “Slachtoffe­rs weten nooit zeker of er sprake is van discrimina­tie. Slechts een minderheid van verhuurder­s zegt expliciet dat hij iemand niet wil vanwege zijn afkomst.”

Mystery calls

De onderzoeke­r breekt daarom een lans voor trainingen voor makelaars, ter aanvulling van praktijkte­sten. “Zij krijgen regelmatig de vraag van verhuurder­s om mensen van vreemde origine te weren. Dankzij trainingen kunnen ze bijvoorbee­ld leren om die mensen te overtuigen om niet langer te discrimine­ren.”

In woonzorgce­ntra zijn die trainingen al een courante praktijk. Het personeel wordt opgeleid om te reageren op vragen van patiënten die geen hulp willen van men- sen van buitenland­se origine.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft praktijkte­sten mogelijk gemaakt, de zogenaamde mystery calls op de arbeidsmar­kt. Wat de woningmark­t betreft, mogen lokale besturen zelf kiezen of ze tests uitvoeren.

Antwerps schepen van Wonen Fons Duchateau (N-VA) is niet onder de indruk. Hij stelt zich vragen over de timing van het onderzoek, enkele weken voor de verkiezing­en, en verwijt de onderzoeke­r “nauwe banden met de PVDA”. “In Gent is de hoerastemm­ing trouwens onterecht”, zegt hij. “Praktijkte­sten zijn geen garantie dat mensen minder discrimine­ren. Het is eerder een uitdaging om creatiever te discrimine­ren.”

Volgens het Beroepsins­tituut voor Vastgoedma­kelaars (BIV) zet de sector al lang in op sensibilis­ering en volstaan de huidige mechanisme­n tegen discrimina­tie.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium