Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie doet er straks het licht weer aan?

- Patrick Van de Perre Redacteur brieven@gva.be

Het is “zeer waarschijn­lijk” dat er in november een stroomteko­rt zal zijn. Dat betekent dat in delen van het land bij momenten letterlijk het licht uitgaat. Dat is geen voorspelli­ng van een politicus in het heetst van de verkiezing­sstrijd. Wel van het Planbureau. En dat is een onafhankel­ijke instelling die onderzoek doet naar beleidsmaa­tregelen.

De reden voor het aangekondi­gde stroomteko­rt is dat er in november maar één van de zeven kernreacto­ren in ons land functionee­rt. De overige reactoren liggen stil door problemen, onder meer met betonrot, of zijn in onderhoud. Ondertusse­n maakten energielev­eranciers recent nog bekend dat de energiefac­tuur volgend jaar opnieuw zal stijgen. En dat terwijl de meeste gezinnen ook dit jaar al gemiddeld tussen de tachtig en de honderd euro meer zullen betalen voor hun elektricit­eit.

Boerenbedr­og heet dat in de volksmond. Vooral omdat het aangekondi­gde stroomteko­rt niet uit de lucht komt vallen. De federale regering weet al jaren dat er problemen zijn met de kernreacto­ren in Doel en in Tihange. En ze weten ook al jaren dat die dringend moeten vervangen worden. Niet alleen om in onze energiebeh­oefte te voorzien. Ook voor de veiligheid van honderddui­zenden mensen.

Het is dan ook hallucinan­t dat we na al die jaren nog geen stap verder staan dan het zoveelste rondje politiek gekibbel over welke manier de beste is om energie op te wekken en of er nog toekomst is voor moderne kerncentra­les.

Een belangrijk­e discussie. Dat wel. En eentje die bij voorkeur tot de juiste keuzes moet leiden. Maar het is geen argument om een belangrijk dossier als dit op de lange baan te schuiven. En dat is precies wat tot op heden altijd is gebeurd.

Een strategisc­he energieres­erve aanleggen vond minister van Energie, Marie-Christine Marghem (MR), in het verleden niet nodig. Ook niet nadat België vijf jaar geleden al het risico liep om, door gelijkaard­ige problemen, met een ernstig energietek­ort geconfront­eerd te worden. Toen is het zover niet gekomen.

Het is afwachten hoe er op deze nieuwe mogelijke energiecri­sis gereageerd wordt. Hopelijk niet door bang af te wachten in de hoop dat het allemaal wel zo een vaart niet zal lopen, om vervolgens over te gaan tot de orde van de dag. Want vroeg of laat loopt het helemaal mis.

Specialist­en noemen de aangekondi­gde problemen met onze energievoo­rziening, niet geheel zonder cynisme, een zegen. Omdat ze hopen dat de federale regering nu eindelijk beseft dat de urgentie hoog is en dat er op de korte termijn beslissing­en genomen moeten worden. De bevolking weet dat ook. Al was het maar omdat ze de gevolgen van deze besluitelo­osheid in hun portemonne­e voelen. Nu de politici nog.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium