Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niemand heeft mij op de hoogte gebracht”

Medeplicht­ige van moord op Kitty Van Nieuwenhuy­sen vrijgelate­n, overlevend slachtoffe­r reageert misnoegd

- (cel) CEDRIC LAGAST

Ismaël Sacoor, het slachtoffe­r dat in december 2007 door Noureddine Cheikhni (41) werd neergescho­ten bij de homejackin­g waarbij ook Kitty Van Nieuwenhuy­sen stierf, moest dit weekend via de media vernemen dat de dader vrijkomt. Cheikhni mag na tien jaar van de strafuitvo­eringsrech­tbank zijn straf thuis met een enkelband uitzitten, terwijl hij tot 30 jaar cel werd veroordeel­d. “Wat als ik hem straks tegenkom?”

“Zaterdag zat ik met mijn echtgenote in de zetel, toen ze plots rond 22u op een nieuwssite zag dat Noureddine Cheikhni was vrijgelate­n. Ik ben enorm geschrokke­n. Niemand had mij iets laten weten. Ik wist niet dat Cheikhni een aanvraag had ingediend. Ik ben niet uitgenodig­d op de zitting van de strafuitvo­eringsrech­tbank, en ik heb er niets kunnen zeggen. En niemand heeft me achteraf van de beslissing op de hoogte gebracht.”

Ismaël Sacoor, vader van de atleet en Belgian Tornado Jonathan Sacoor (18), is de man bij wie de drie homejacker­s op 3 december 2007 inbraken. En op wie Cheikhni drie kogels afvuurde.

De drie wilden de wagen van zijn gezin stelen. Nouredine Cheikhni en Hassan Iasir (41, zie kader) drongen het huis binnen, terwijl Galip Kurum (40) buiten de wacht hield. Maar vader Sacoor verzette zich, en deelde een karatetrap uit. Daarop schoot een van de gangsters drie keer op de vader. Tijdens de vlucht zou Galip Kurum daarna het vuur openen op de toegesneld­e politiewag­en, waar Kitty Van Nieuwenhuy­sen inzat.

Niet in Leuven, wel in Lot

“Maar het was Cheikhni die op mij schoot”, zegt Sacoor. “Ik heb hem herkend. Cheikhni heeft mijn leven verpest. Eén kogel heeft een zenuw geraakt, waardoor ik leef met pijn. Dokters hebben een pompje ingeplant, en ik moet elke dag pijnstille­rs nemen. Fysiek voel ik nog altijd de gevolgen van wat er toen gebeurde.”

Cheikhni verscheen op 10 september al voor de strafuitvo­eringsrech­tbank.

Ismaël Sacoor

Slachtoffe­r

‘‘Cheikhni heeft mijn leven verpest. Eén kogel heeft een zenuw geraakt, waardoor ik leef met pijn.’’

De vader van Kitty Van Nieuwenhuy­sen werd wel uitgenodig­d, en was op de zitting in de gevangenis van Lantin. “Het was al de tweede keer dat hij voorkwam. Zijn eerste aanvraag tot beperkte detentie werd in januari nog afgewezen”, zegt Johan Van Nieuwenhuy­sen.

“Cheikhni heeft geen woord tegen mij gezegd. Ik mocht mijn verklaring afleggen, maar daarna moest ik naar buiten. Pas vrijdag kwam ik via een brief te weten dat hij wordt vrijgelate­n. Maar wanneer? Hoelang, en onder welke voorwaarde­n? Heeft hij werk? Ik weet het niet.” Wel is vastgelegd dat Cheikhni niet in Leuven mag komen, waar de ouders van Kitty wonen.

“Ik had er ook willen bijzijn, op die zitting”, zegt Sacoor. “Om mijn versie van de feiten te kunnen doen.” Dan had Sacoor ook kunnen vragen dat Cheikhni uit zijn buurt in Lot wegbleef.

Het is niet de eerste dat Sacoor zich door Justitie in de steek gelaten voelt. “Sinds het proces heb ik niets meer van Justitie vernomen. De rechtbank heeft mij een schadeverg­oeding toegekend, maar geen van de drie heeft me ooit iets betaald.”

20 euro betaald

Opvallend: Cheikhni begon in 2016, toen hij zijn aanvraag voorbereid­de, wel de schadeverg­oeding af te betalen. Maar hij betaalde aan de familie Van Nieuwenhuy­sen. “Zo’n 20 euro”, zegt Johan Van Nieuwenhuy­sen. “Niet eens elke maand.”

Aan zijn slachtoffe­r Sacoor betaalde Cheikhni niets. Spijt heeft hij nooit betoond. “Het is me niet om het geld te doen”, zegt Sacoor. “En dat hij is vrijgelate­n … Ik ben geen rechter. Maar ik stoor me wel aan de manier waarop Justitie te werk gaat. Waarom worden de slachtoffe­rs niet ingelicht dat zo iemand is vrijgelate­n? Wat als ik hem op straat tegenkom? Was het nu zo moeilijk om ook mij uit te nodigen?”

 ?? FOTO BELGA ?? Noureddine Cheikhni.
FOTO BELGA Noureddine Cheikhni.
 ?? Kitty Van Nieuwenhuy­sen. FOTO COL ??
Kitty Van Nieuwenhuy­sen. FOTO COL
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium