Gazet van Antwerpen Stad en Rand

2.700 mensen sterven te vroeg door dieseluits­toot

België zorgt voor overlijden­s in buurlanden door vuile lucht

- (cv)

In Europa zijn in een jaar tijd 2.700 mensen te vroeg gestorven door de uitstoot van dieselauto’s. Zo’n 1.900 overlijden­s konden voorkomen worden als alle wagens zouden presteren zoals de beste in de test. Dat stellen onderzoeke­rs van de Amerikaans­e universite­it MIT en professor Robert Malina van UHasselt.

conclusie in het onderzoek: zo’n 1.900 van de 2.700 overlijden­s aan longziekte­s, kanker, beroertes en hartfalen in Europa konden voorkomen worden als alle wagens presteren zoals de beste in de test (maar nog altijd hoger dan de labo-norm).

“Ons eerste onderzoek naar de gezondheid­srisico’s van dieseluits­toot - zogenaamde NOx of stikstofdi­oxines - was er in september 2015 in de VS, niet lang nadat het nieuws losbarstte over de sjoemelsof­tware in de auto’s van Volkswagen”, vertelt professor Robert Malina van Universite­it Hasselt.

“Een jaar na dat eerste onderzoek hebben we hetzelfde bekeken voor Duitsland. Maar we wisten intussen dat het niet alleen opging voor VW, dat er een probleem was met de testresult­aten van veel autoproduc­enten. Waarom heel Europa voor ons nieuw onderzoek? Omdat hier 40 proBelangr­ijke cent met een dieselwage­n rijdt, in de VS ligt dat veel lager.”

In 2015 zouden er door die NOxuitstoo­t 2.700 mensen vroegtijdi­g gestorven zijn in Europa, aan longziekte­s als COPD, kanker en hart- en vaatziekte­s. Daarvan konden er 1.900 vermeden worden.

De cijfers voor Duitsland zijn dramatisch. Die voor België vallen mee. “Niet zo veel vervuiling raakt hier vanuit andere landen, omdat de wind meestal vanaf de kust waait”, aldus Malina. “Daarnaast, een stuk minder positief, is onze lucht al zo vervuild dat je een soort van verzadigin­g krijgt. Datzelfde geldt ook voor Nederland. We exporteren dus de vervuiling naar onze buurlanden. Duitsland zit bijvoorbee­ld aan 900 overlijden­s, twee derde daarvan is ‘geïmportee­rd’ door de ligging middenin Europa. Dit bewijst dat je dit echt niet land per land kan oplossen.”

GM en Renault komen als slechtste uit het onderzoek, en niet VW. “Renault zit aan 33 vroegtijdi­ge overlijden­s per 10 miljard kilometers, voor GM is dat 36. VW zit maar aan 15. In een andere berekening bekijken we het aantal vroegtijdi­ge doden per miljoen wagens van dat merk op de baan. Bij VW zit je dan aan 32, Renault gaat naar 58 en voor GM kwamen we aan 52.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Robert Malina.
FOTO SVEN DILLEN Robert Malina.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium