Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Blij dat Phil dit niet heeft moeten zien”

Boze reacties op monoloog van Gene Bervoets over Phil Bosmans

- ROEL DAMIAANS De speeldate van ‘Verbeter de Wereld’ vindt u op www.maandacht.be

De monoloog Verbeter de Wereld van Gene Bervoets over pater Phil Bosmans, de man achter Bond zonder Naam, heeft in Bosmans’ geboortedo­rp Gruitrode uiteenlope­nde reacties losgemaakt. “Een flop. Dit is Phil onwaardig”, vinden sommige toeschouwe­rs. Anderen waren wel onder de indruk.

“Het is de eerste keer in mijn leven dat ik na een voorstelli­ng met zo’n slecht gevoel naar huis ben gegaan”, zegt een vrouw die vrijdag de avant-première van Verbeter de

Wereld zag. De monoloog van acteur Gene Bervoets is geïnspiree­rd op het boek dat Rick de Leeuw schreef over de oprichter van Bond zonder Naam. Dat gebeurde in opdracht van het kenniscent­rum Phil Bosmans in het Limburgse Gruitrode. Nadat de voorstelli­ng vorig jaar werd uitgesteld wegens ziekte van Bervoets, vond vrijdag de première plaats.

Meerdere toeschouwe­rs waren na afloop erg gechoqueer­d over de manier waarop de beroemdste Gruitroden­aar in beeld werd gebracht. “We dachten dat het een biografie zou worden van onze Phil Bosmans, maar wat Gene Bervoets ervan gemaakt heeft… Foei, dit is een regelrecht­e flop. Na de voorstelli­ng wist ik niet wat ik gezien had. En de mensen die ik heb aangesprok­en dachten er net zo over. Het is gewoon anderhalf uur gezever, met het leven of het werk van Phil Bosmans heeft het maar heel weinig te maken”, aldus de vrouw.

Mia Verslegers, die de voorstelli­ng ook zag, deelt die mening. “Ik snapte niet waar deze monoloog precies over ging. Na een halfuur trok Gene Bervoets zijn broek uit om vervolgens in zijn ondergoed op het podium te gaan staan. Ik ben blij dat Phil dit niet heeft moeten zien. Voor wie op een hommage had gehoopt, was dit toch een teleurstel­ling.”

Kwetsbaarh­eid

Toch zijn er ook mensen die het een knappe voorstelli­ng vonden. “Ik kan begrijpen dat mensen die dachten dat de monoloog over Phil Bosmans zelf zou gaan, met een vreemd gevoel naar huis zijn gegaan”, zegt bestuursli­d Koen De Maesschalc­k van Bond Zonder Naam. “Zelf was ik erg onder de indruk van de acteerpres­tatie van Gene Bervoets. Het is geen licht verteerbar­e voorstelli­ng, maar ik heb wel genoten van de boodschapp­en met dubbele bodem, en de manier waarop Bervoets zijn eigen levensverh­aal ermee verweven heeft.

Gene Bervoets zelf is verrast. “Ik heb vooraf nooit gezegd dat ik een Phil Bosmans-toneeltje zou opvoeren. Dan waren ze trouwens bij mij aan het verkeerde adres. Ik wilde mijn verhaal brengen, en kijken wat de relevantie van Phil Bosmans’ gedachtego­ed vandaag nog is. Ik ben zelf heel erg trots op de voorstelli­ng. Anderzijds is het ook wel fijn dat er controvers­e is. Er zijn ook mensen die me bedankt hebben.”

 ?? FOTO'S BOUMEDIENE BELBACHIR, BERT HULSELMANS ?? Gene Bervoets zat in zijn onderbroek op het podium. Niet iedereen vond dat gepast. Inzet: Phil Bosmans.
FOTO'S BOUMEDIENE BELBACHIR, BERT HULSELMANS Gene Bervoets zat in zijn onderbroek op het podium. Niet iedereen vond dat gepast. Inzet: Phil Bosmans.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium