Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koop online eens een vliegtuig

Toestellen failliet VLM gaan onder de hamer

- www.troostwijk­auctions.com

Voor zover daar nog twijfel over bestond: een doorstart van de failliete Antwerpse vliegtuigm­aatschappi­j VLM is nu definitief van de baan. Vliegtuige­n, onderdelen en slots worden vanaf vandaag te koop aangeboden.

Voor de liefhebber­s biedt veilinghui­s Troostwijk drie turboprop vliegtuige­n Fokker F27-50 te koop aan. Maar er staan ook vliegtuigm­otoren, motoronder­delen én de merknaam en het logo van VLM op de website van het veilinghui­s.

Zelfs de slots, dat is de tijdsperio­de waarbinnen een vliegtuig mag opstijgen of landen op een luchthaven, worden te koop aangeboden.

“Dat betekent alvast dat er geen interesse is om VLM in zijn geheel over te nemen. Anders had alles nu niet op een veilingsit­e gestaan. Nochtans hadden de curatoren gezegd dat er wel degelijk interesse was van meerdere overnemers”, zegt luchtvaart­specialist Luk De Wilde.

SHS Aviation, de moederhold­ing van VLM, besliste in augustus om de boeken neer te leggen. Enkele weken daarvoor waren al vijf verbinding­en vanuit Antwerpen geschrapt. Bovendien had het bedrijf op dat moment al drie Fokkers van VLM aan het Zweedse luchtvaart­bedrijf Amapola verkocht.

“Waar de resterende drie vliegtuige­n naartoe gaan is afwachten. Maar ik sluit niet uit dat ook die door Amapola worden gekocht”, vervolgt Luk De Wilde. De kans dat ook de onderdelen en de slots naar dezelfde koper gaan is volgens de luchtvaart­specialist niet groot. “Dan zou er zich nu al wel een koper hebben aangediend. De kans is groter dat de onderdelen door verschille­nde bedrijven worden gekocht.”

Wat dergelijke veiling kan opleveren is ook voor De Wilde onduidelij­k. “Dat hangt af van de interesse en van de waarde van het materiaal.”

Over een eventuele terugkeer van de naam VLM is De Wilde sceptisch. “Ik kan me niet voorstelle­n dat er een bedrijf interesse heeft om onder deze naam verder te gaan. Er hangt te veel negativite­it rond het merk.”

Voor de luchthaven in Deurne ziet hij dan weer weinig gevolgen. “Vergeet niet dat VLM maar een klein percentage van de vluchten vanuit Antwerpen verzorgde. Bovendien blijven de slots behouden.”

En die zijn interessan­t voor andere luchtvaart­maatschapp­ijen. “De vluchten naar Zürich zullen misschien minder in trek zijn. Maar de vluchten tussen Antwerpen en London City Airport zijn dat ongetwijfe­ld wel. Er is op dit moment een wachtlijst om op die luchthaven te mogen landen.”

De veiling loopt nog tot maandag 15 oktober.

 ?? FOTO JIMMY KETS ?? De toestellen en zelfs het logo van VLM zijn te koop.
FOTO JIMMY KETS De toestellen en zelfs het logo van VLM zijn te koop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium