Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drie onbekende doden in Noorwegen zijn misschien Belgen

DNA-onderzoek in onopgelost­e moordzaken wijst naar ons land

- CEDRIC LAGAST

De Noorse politie vraagt zich al jaren af wie drie mensen zijn die doorheen de jaren dood zijn teruggevon­den in Noorwegen. Alle drie werden ze in bizarre omstandigh­eden aangetroff­en, en van geen van hen werd ooit de naam achterhaal­d. Wetenschap­pelijk onderzoek suggereert nu dat ze alle drie wel eens uit België zouden kunnen komen.

Op 22 september 1987 liet een treinbestu­urder zijn trein stoppen tussen Kambo en Moss, in het zuiden van Noorwegen, omdat hij iets vreemds zag liggen naast de sporen. “Eerst dacht ik dat het een vuilnisbak was. Maar toen we dichterbij kwamen, zag ik dat het een lichaam van een dode man was.”

Wie die naar schatting 55-jarige onbekende man is, blijft al meer dan dertig jaar een raadsel. De Noorse politie heeft zijn naam nooit kunnen achterhale­n. De man had geen papieren bij, en alle labels waren uit zijn kleren geknipt. Hij had alleen een Zwitsers zakmes en een leeg pakje sigaretten op zak.

Veel onderzoek gebeurde er niet, omdat de politie snel concludeer­de dat de man zelf uit het leven moest zijn gestapt. Na één jaar werd zijn lichaam in een anoniem graf begraven.

Belgische archieven zwijgen

“Toch moeten we kunnen achterhale­n wie die man was”, vindt de Noorse journalist Kristian Ervik, van de commerciël­e zender TV2. Op vraag van de zender werden de kleren en de spullen van de man opnieuw onderzocht. De politie vond zijn DNA in het sigaretten­pakje. “In 1987 stonden het DNA-onderzoek nog niet ver. We wilden met de huidige technieken het raadsel oplossen”, zegt Ervik. “We hebben de hulp ingeroepen van een Duitse wetenschap­per, die een geografisc­he DNA-databank bijhoudt.”

Die databank slaagt erin om stukjes DNA aan een geografisc­he streek te verbinden. Daardoor kan de wetenschap­per van een DNA-profiel achterhale­n op welke plek in de wereld het vaak voorkomt. “Een eerste test wees naar Colombia - hoewel de man duidelijk van West-Europese afkomst is. Omdat er vanuit Duitsland veel mensen naar Latijns-Amerika vertrokken zijn, dachten we eerst dat hij uit dat land kon komen. Maar een tweede test toonde een grote genetische affiniteit met België.”

Was de man een Belg? De Belgische politiearc­hieven kunnen het ons niet meteen vertellen. De cel Vermiste Personen bestond in 1987 nog niet, en een DNA-databank van vermiste personen is pas afgelopen zomer opgericht. Indien er ooit een aangifte van zijn verdwijnin­g werd gedaan, dan gebeurde dit wellicht bij een lokaal politiekan­toor. Mogelijk is het daar blijven liggen. “Als het na 30 jaar al niet vernietigd is”, zeggen bronnen.

Hotelkamer 2805

Deze ‘Kambo’-man is bovendien niet de enige persoon waar de Noorse politie een naam op probeert te kleven. Op 3 juni 1995 werd een vrouw dood aangetroff­en in hotelkamer 2805 van het prestigieu­ze Oslo Plaza Hotel. Ze had een pistool in haar hand geklemd. Ook in deze zaak heeft de politie nooit een naam op de overleden vrouw kunnen kleven. Ze was ingecheckt onder de valse naam Jennifer Fergate. De labels waren uit haar kleren geknipt en een deel van haar bagage was verdwenen.

Toch wijzen sporen ook hier naar België. Niet alleen vertelde ze dat ze uit ons land kwam. Ze gaf ook een bestaand Belgisch adres op, en ze belde vanuit haar kamer naar Belgische telefoonnu­mmers. Recent onderzoek door een andere Noorse journalist op het tandglazuu­r van deze Jennifer Fergate, suggereert dan weer dat ze haar jeugd in Duitsland moet hebben doorgebrac­ht.

Zeven valse paspoorten

En dan is er nog de ‘Isdal’-vrouw: een onbekende vrouw die op 29 november 1970 dood werd aangetroff­en in de Isdalen-vallei, in het noorden van Noorwegen. Twee wandelende meisjes vonden haar lichaam, dat deels in brand was gestoken. Ze was vergiftigd.

Uit het onderzoek bleek dat de vrouw onder zeven valse namen in Noorse hotels had verbleven. Telkens zei ze dat ze uit België kwam: uit Leuven, Brussel, Gent, Antwerpen, Bergen of Oostende. Ze had Belgische muntstukke­n op zak, en uit de analyse van haar handschrif­t concludeer­den wetenschap­pers dat ze school moet hebben gelopen in België, Frankrijk of een ander Franstalig land.

Maar ook hier is de wetenschap niet eenduidig. Uit een onderzoek met koolstofda­tering besluiten onderzoeke­rs dat ze in Duitsland werd geboren en in haar jeugd naar de Frans-Duits grens verhuisde.

Wat zij in Noorwegen kwam doen, is net zoals bij de andere twee een open vraag. Niemand heeft enig idee.

 ?? FOTO IF ?? De ‘Kambo’-man Op 22 september 1987 werd een naar schatting 55-jarige man gevonden naast een spoorlijn nabij Kambo. Hij had alleen een zakmes en een pakje sigaretten bij. Onderzoek wijst uit dat delen van het DNA van de man vaak in België voorkomen.
FOTO IF De ‘Kambo’-man Op 22 september 1987 werd een naar schatting 55-jarige man gevonden naast een spoorlijn nabij Kambo. Hij had alleen een zakmes en een pakje sigaretten bij. Onderzoek wijst uit dat delen van het DNA van de man vaak in België voorkomen.
 ?? FOTO RR ?? “Jennifer Fergate” Een jonge vrouw wandelt op 31mei 1995 een Noors hotel binnen. Ze zegt dat ze Jennifer Fergate heet, en uit België komt. Drie dagen later wordt ze dood op haar hotelkamer gevonden. Ze gaf een Belgisch adres op, en ze belde naar Belgische nummers.
FOTO RR “Jennifer Fergate” Een jonge vrouw wandelt op 31mei 1995 een Noors hotel binnen. Ze zegt dat ze Jennifer Fergate heet, en uit België komt. Drie dagen later wordt ze dood op haar hotelkamer gevonden. Ze gaf een Belgisch adres op, en ze belde naar Belgische nummers.
 ?? FOTO RR ?? De ‘Isdal’-vrouw Het lichaam van een vrouw werd op 29 november 1970 gevonden in de Isdalen-vallei. Uit het onderzoek blijkt dat ze onder zeven valse Belgische namen in Noorwegen verbleef. Ze had Belgisch geld op zak.
FOTO RR De ‘Isdal’-vrouw Het lichaam van een vrouw werd op 29 november 1970 gevonden in de Isdalen-vallei. Uit het onderzoek blijkt dat ze onder zeven valse Belgische namen in Noorwegen verbleef. Ze had Belgisch geld op zak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium