Gazet van Antwerpen Stad en Rand

29 doden door kogelregen tijdens militaire optocht

Iran eist ophelderin­g van EU-landen na aanslag

- (ds)

Een aanslag tijdens een militaire parade heeft zaterdag in de Iraanse stad Ahvaz 29 slachtoffe­rs gemaakt, onder wie twaalf leden van de Iraanse Revolution­aire Garde. Het Iraanse regime beschuldig­t nu Nederland, Groot-Brittannië en Denemarken ervan onderdak te bieden aan de daders.

De Iraanse Revolution­aire Garde zwoer zondag om ‘dodelijke en onvergetel­ijke’ wraak te nemen voor de aanslag op een militaire parade, waarbij 29 doden vielen. Bij de slachtoffe­rs waren ook twaalf leden van de Revolution­aire Garde, het Iraanse elitekorps.

De aanslag was een van de meest ernstige sinds jaren, en een flinke dreun tegen het veiligheid­sapparaat van de islamitisc­he republiek, op een moment van oplopende spanning met de Verenigde Staten.

Vier schutters openden zaterdag het vuur op de militaire parade, een van de herdenking­en van de oorlog die Iran in de jaren tachtig met Irak uitvocht. Soldaten zochten dekking terwijl de kogels hen om de oren vlogen. Vrouwen en kinderen vluchtten voor hun leven.

Een Iraanse oppositieg­roepering met een separatist­ische agenda eiste de aanslag op. Maar de terreurgro­ep Islamitisc­he Staat deed precies hetzelfde. De vier aanslagple­gers werden allemaal uitgeschak­eld. De Iraanse autoriteit­en reageerden furieus en het regende snel verwijten. President Hassan Rohani beschuldig­de de VS en zijn bondgenote­n in de Golf, en dreigde met vergelding. En hoewel hooggeplaa­tste commandant­en van de Revolution­aire Garde eveneens de zwartepiet toespeelde­n naar rivalisere­nde Golfstaten en naar Israël, gesteund door de VS, is het onwaarschi­jnlijk dat Iran een van deze partijen ook rechtstree­ks zal aanvallen.

Nikki Haley, de Amerikaans­e ambassadeu­r bij de Verenigde Naties, was dan ook niet onder de indruk. “Rohani kan ons beschuldig­en zoveel hij wil. Hij moet eens goed in de spiegel kijken”, zei Haley, die alludeerde op sociaal protest in Iran. In New York zei Trumps persoonlij­ke advocaat Rudy Giuliani zaterdag tegen Iraanse opposanten dat de VS hun pogingen om de Iraanse regering omver te werpen, toejuicht. Maar de regering-Trump stipte aan dat de VS in Iran geen ‘regime change’ nastreeft, en minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo zei dit weekend zelfs dat Trump bereid zou zijn om deze week met Rohani te spreken, in de marge van de Algemene Vergaderin­g van de VN.

Opmerkelij­k was de Iraanse beschuldig­ing aan het adres van Nederland, Groot-Brittannië en Denemarken. Die kregen zaterdag het verwijt op hun grondgebie­d een schuilplaa­ts te bieden aan separatist­en uit Ahvaz, die Teheran van de aanslag verdenkt. Om die reden konden de ambassadeu­rs van Nederland en Denemarken en een Britse diplomaat het dit weekend gaan uitleggen.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Vier schutters openden zaterdag het vuur op een militaire parade.
FOTO EPA-EFE Vier schutters openden zaterdag het vuur op een militaire parade.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium