Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Liever samen lezen dan op de smartphone te zitten tokkelen”

Luchtbal pakt uit met eerste wassalonbo­ekenkastje in Antwerpen om sociaal contact te bevorderen

-

In het IPSO-wassalon in de Canadalaan, op de Luchtbal, werd zaterdag het eerste Antwerpse wassalonbo­ekenkastje ingehuldig­d. Mensen kunnen er terwijl hun vuile sokken rondjes draaien voortaan dus een boek lezen en het eventueel ook mee naar huis nemen.

De wassalonbo­ekenkastje­s werden ontworpen door Caroline Verbrugghe en krijgen overal in Vlaanderen een plekje dankzij Curieus, een zusterorga­nisatie van de sp.a. De inhuldigin­g op de Luchtbal werd dan ook verzorgd door Leona Detiège – voormalig burgemeest­er en zowat lokale royalty – en haar dochter Maya, en bijgewoond door verschille­nde kopstukken van de Antwerpse afdeling van de partij.

Het kastje is goedgevuld met verschille­nde donaties, gaande van kinderboek­en over romans tot kookboeken. “Al mag er wel wat meer ‘mannelijke’ literatuur bijkomen. Nu is het vooral voor madammen”, lacht een bezoeker.

Geen slager of bank

De locatie voor het eerste wassalonbo­ekenkastje in ’t Stad werd niet toevallig gekozen, vertelt Maya Detiège, die zelf in de wijk opgroeide. “Het beleid houdt veel te weinig rekening met de Luchtbal. Ze zien het louter als een deel van het district Antwerpen, terwijl het eigenlijk een eilandje op zich is. Zo werden bijna alle stadsloket­ten gesloten en dat is voor veel mensen hier een probleem. Verder is er op de Luchtbal ook geen bank, geldautoma­at, slager of viswinkel meer.”

Toen deze zomer ook het postkantoo­r de deuren sloot, was voor veel bewoners de maat vol. “Ze zijn terecht boos. Je moet weten dat dit een sociale woonwijk is waar veel ouderen en mensen met jonge kinderen wonen. Die kunnen niet zomaar even naar ’t Stad of naar Merksem om hun inkopen te doen. Het is dus essentieel dat er in de buurt basisvoorz­ieningen zijn.”

Falconplei­n

Zo wil sp.a ondernemer­s naar wijken zoals de Luchtbal lokken met onder meer een premie en praktische ondersteun­ing van starters. “Het is natuurlijk wel belangrijk dat het zelfstandi­gen zijn die een lokale lacune invullen, dat men blij is met die nieuwe winkel. Ik heb lang een apotheek op het Falconplei­n gehad en ik kan je verzekeren dat pakweg een sportwinke­l in de hoerenbuur­t geen lang leven beschoren is.”

“Toen Curieus met het voorstel voor het wassalonbo­ekenkastje kwam, vond ik dat dat perfect bij die visie aansloot. We willen het hier tenslotte aangenamer maken en dit is alvast een eerste stap in de goede richting. Het is kleinschal­ig en bevordert het sociaal contact. Zo breng je echt mensen bij elkaar. Anders zitten ze in het wassalon toch maar op hun smartphone te tokkelen. Ik durf te zeggen dat dit voor de Luchtbal een symbolisch moment is.”

De buurt reageerde enthousias­t op het initiatief en het is dan ook de bedoeling dat er in Antwerpen binnenkort nog verschille­nde wassalonbo­ekenkastje­s bijkomen.

Wie zelf nog boeken heeft liggen en die wil doneren, kan een seintje geven aan Maya Detiège via maya.detiege@dekamer.be of ze afgeven bij Jeanine Dorikens in de Dublinstra­at 62. U vindt het wassalonbo­ekenkastje in Self Wash Center IPSO, Canadalaan 104, Antwerpen.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De boeken kunnen ter plaatse worden gelezen of worden ontleend.
FOTO JORIS HERREGODS De boeken kunnen ter plaatse worden gelezen of worden ontleend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium