Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veel coalities mogelijk

Lijsttrekk­ersdebat

- (jaa)

Tijdens het grote en enige lijsttrekk­ersdebat bleken de overeenkom­sten tussen de verschille­nde partijen veel groter te zijn dan de verschille­n. Ook de eerste publieke confrontat­ie tussen Maarten De Veuster (N-VA) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) veroorzaak­te geen gensters.

Bart Fierens, die het druk bijgewoond­e debat in het Kasteel van Schoten voor de Vlaamse Volksbeweg­ing in goede banen leidde, maakte het de deelnemers misschien wat te makkelijk door hen quasi zonder tegenspraa­k punten te laten scoren. Maar de zeven protagonis­ten van de lokale verkiezing­en vielen ook elkaar amper in de rede. Schoten is duidelijk Antwerpen niet, wat Tom Van Grieken ook durft te beweren.

Die laatste kreeg alleen alle andere lokale politici over zich heen door heel nadrukkeli­jk te zeggen dat heel wat sociale woningen in Schoten naar ‘vreemdelin­gen’ gaan. Maar over andere kwesties zaten burgemeest­er en uitdager Van Grieken dan weer op dezelfde golflengte. Zoals over de Paalstraat. “Ik volg u, Tom”, aldus De Veuster. “We moeten héél goed luisteren naar de handelaars alvorens onze winkelstra­at bijvoorbee­ld autovrij te maken.” Met haar pleidooi voor een Paalstraat zonder auto’s, stond Maya De Backer (Groen) overigens alleen.

Het debat leverde geen hoogoplope­nde discussies op, maar gelukkig wel enkele originele ideeen. Een medisch centrum waar arme mensen gratis terechtkun­nen voor acute verzorging (Kurt Vermeiren, sp.a), een bijkomende wekelijkse markt in de wijk Deuzeld (Erik Block, CD&V) en een nachtbus voor vanuit de stad terugkeren­de fuifnummer­s (Tom Van Grieken, VB).

 ?? FOTO JAN AUMAN ??
FOTO JAN AUMAN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium