Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ons kind is Snuffie beu, horen wij vaak”

Konijnenas­iel begint ook met stressvrij­e kweek van vleeskippe­n

- KRISTIN MATTHYSSEN

Ondanks het hondenweer kwamen zondag heel wat dierenlief­hebbers naar de opendeur van het konijnenas­iel van Annelies Coosemans in Pulderbos. Ze lanceert deze maand ook haar kippenproj­ect De Scharrelho­eve, voor wie gelukkige kippen wil eten.

Annelies Coosemans is honden-, katten- en konijnentr­immer. Met haar Poezewoef-mobiel komt ze bij de klant aan huis. Intussen zijn daar nog een katten- en konijnenho­tel en een konijnenas­iel bijgekomen, thuis in de Elzenstraa­t.

“Ik werk als tussenscha­kel voor de vzw Jodipro, die naast het opvangen van knaagdiere­n en konijnen ook ex-proefdiere­n herplaatst. Al onze konijnen zijn gevaccinee­rd en de rammelaars zijn gecastreer­d. Omdat konijnen groepsdier­en zijn, plaatsen we ze bij voorkeur per twee.”

Op de opendeur vonden drie konijntjes en twee katten een nieuwe thuis. “De meest gehoorde afstandsre­den is dat mensen het konijn voor hun kind hebben gekocht, maar dat het kind er niet meer naar omkijkt. Of dat ze ‘verrast’ werden met een nestje.”

Annelies geeft ook konijnenwo­rkshops, want er bestaan veel misverstan­den. Zo eet een langoor twee keer per dag zijn blindedarm­keutels op, u hoeft zich dus geen zorgen te maken als uw Snuffie zoiets doet. Overdrijf niet met wortels, want ze bevatten veel suiker. “Maximaal 30 gram wortels of fruit per dag volstaat”, zegt Annelies, die sinds kort ook De Scharrelho­eve begonnen is.

“Ik eet nauwelijks vlees, alleen nog maar wat kip. Maar mijn hart krimpt ineen als ik aan al die plofkippen moet denken die in zes weken tijd slachtrijp zijn. Daarom kweken wij hier in een weide in de Elzenstraa­t nu Franse vleeskippe­n van het ras Faverolle op, een traaggroei­end ras met sappig, wit, dradig vlees. Ze genieten hier van een stressvrij, natuurlijk scharrelbe­staan, tot ze op de leeftijd van vier maanden worden geslacht. Ook kwartels zijn te koop.”

Je kunt met een groep vrienden een lot kopen. Het vlees ophalen kan in Pulderbos of Broechem. De eerste ‘Scharrelho­evekippen’ zijn vanaf half oktober beschikbaa­r.

Een andere nevenactiv­iteit is de verkoop van doodskiste­n voor konijnen, cavia’s, katten en honden, met een bedje van hooi en een met hooi gevuld hoofdkusse­ntje.

www.poezenwoef.be Kippenproj­ect, zie Facebookpa­gina De Scharrelho­eve

 ??  ?? Links Verena Menting van de vzw Jodipro met dochtertje Aurelia, rechts Annelies Coosemans met een Faverollek­ip en konijn onder de arm.
Links Verena Menting van de vzw Jodipro met dochtertje Aurelia, rechts Annelies Coosemans met een Faverollek­ip en konijn onder de arm.
 ??  ?? Annelies met een doodskist voor een hond of kat.
Annelies met een doodskist voor een hond of kat.
 ?? FOTO'S KRISTIN MATTHYSSEN ?? Twee adoptiekon­ijntjes.
FOTO'S KRISTIN MATTHYSSEN Twee adoptiekon­ijntjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium