Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Goed samengewer­kt en toch elkaars grote uitdager

Titanenstr­ijd in kleinste gemeente van de provincie: Iedereen Borsbeek versus N-VA

- JAN STASSIJNS

De verkiezing­sstrijd in Borsbeek wordt er een tussen de coalitiepa­rtners. Alle ogen zijn gericht op twee kampen. Iedereen Borsbeek met huidig burgemeest­er Dis Van Berckelaer (BbA) en N-VA, met kopman en schepen Walter Kiebooms. De oprichting van Iedereen Borsbeek heeft voor een vertrouwen­sbreuk gezorgd bij N-VA. Tenzij een van de twee kampen een absolute meerderhei­d behaald, worden het erg moeizame onderhande­lingen na 14 oktober. “Dan zijn we gedoemd om met elkaar te praten”, stelt Kiebooms.

Voor de gemeentera­adsverkiez­ingen in oktober zijn in Borsbeek alle ogen gericht op twee kampen. Iedereen Borsbeek (CD&V, Groen en Borsbeek Boven Alles) en N-VA. Iedereen Borsbeek heeft in de gemeentera­ad vandaag negen zetels in handen, N-VA tien, op een totaal van eenentwint­ig zitjes.

De huidige meerderhei­d in Borsbeek bestaat uit N-VA, BbA en Groen. Met 31,3% was N-VA de grote overwinnaa­r in 2012. Toch is het Dis Van Berckelaer, die met BbA 15,2% van de stemmen haalde, die nu al zes jaar de burgemeest­erssjerp draagt. “Normaal had hier geen Dis Van Berckelaer gezeten als burgemeest­er, maar iemand van N-VA”, beseft hij.

Van Berckelaer had de meeste voorkeurst­emmen en werd daarom ook door N-VA als burgemeest­er naar voor geschoven. Hij heeft dan ook een heel parcours afgelegd, als schooldire­cteur, verantwoor­delijke voor het katholiek onderwijs in het bisdom Antwerpen en als brandweerc­ommandant in Borsbeek. “Dat ik dat laatste heb moeten opgeven, vond ik ongelofeli­jk jammer”, zegt Van Berckelaer. “Maar het uitvoerend­e en beleidsmat­ige mag ik niet combineren.”

Fluohesje

Van Berckelaer is geen alledaagse burgemeest­er. Hij staat tussen de mensen en heeft een groot engagement. In zijn kantoor in het gemeentehu­is liggen de handschoen­en en het fluohesje altijd klaar om mee zwerfvuil te ruimen in zijn gemeente. “Ik heb altijd geprobeerd om een klein beetje het verschil te maken”, zegt Van Berckelaer. Niet zozeer voor mezelf, maar voor wie er nood aan had. Ik vind het woord burgervade­r dan ook meer passen. Het grootste respect voor mijn vrouw en kinderen, want ze hebben mij altijd heel veel kansen gegeven. In dat opzicht is burgemeest­er dan wel het summum. Je kunt meer wegen op sommige mistoestan­den. En ik kan alleen maar met veel plezier terugkijke­n op de afgelopen zes jaar. Het is een fantastisc­he job. Het is veel kommer en kwel, maar af en toe kun je toch echt het verschil maken. En stel dat het eindigt, dan hoop ik dat mijn opvolger dezelfde mooie ervaringen kan beleven.”

“Ik ben blij dat ik die kans heb gekregen”, gaat Van Berckelaer verder. “En we hebben samen met de hele bestuurspl­oeg heel wat kunnen verwezenli­jken.”

Toch is het kartel van Iedereen Borsbeek een bittere pil om te slikken voor N-VA. “Na de verkiezing­en in 2012 was Van Berckelaer de logische keuze als burgemeest­er”, stelt schepen en N-VAlijsttre­kker Walter Kiebooms. “Hij had de meeste voorkeurst­emmen en heeft bovendien de competenti­es om een goede burgemeest­er te zijn. En mocht het faliekant mislopen, dan hadden we nog de meerderhei­d in het schepencol­lege met vier van de zeven mandaten. Maar die meerderhei­d hebben we nooit moeten gebruiken, we hebben altijd een consensus bereikt. We hebben 5,5 jaar goed samengewer­kt en toen kwam plots dat Iedereen Borsbeek-kartel. We waren van ons melk, ja. Dat deed pijn, net omdat we zo goed hebben samengewer­kt en onze programma’s heel nauw bij elkaar aansluiten. Wij gingen ervan uit dat we daarom elkaars eerste gesprekspa­rtner zouden zijn na de verkiezing­en. Nu kan ik niet anders besluiten dan dat dit kartel ingegeven is door schrik om de stoel van burgemeest­er te verliezen. Een keuze tegen N-VA, niet voor een eigen project.”

“In geen geval”, zegt Van Berckelaer. “Maar we merkten dat er heel wat nationale thema’s ook bij ons binnenslop­en. Statiegeld op drankverpa­kkingen, bijvoorbee­ld. Daar zou Borsbeek echt mee gediend zijn en een aanzienlij­k deel van sluikstort vermindere­n. Maar als vanuit nationaal het standpunt wordt opgelegd en er niet van afgeweken wordt, dan is het logisch dat de lokale afdeling zich daarnaar moet schikken. Maar ik betreur dat wel. En dus zijn we op zoek gegaan naar een manier om een abstractie te maken van wat nationaal is. Laat nationaal, nationaal zijn. Daar hoort het thuis.”

“We werken nog steeds goed samen, hé”, benadrukt Van Berckelaer. “Het is nu vooral een profession­ele samenwerki­ng. Het grappen en grollen is er wat af.”

De onderhande­lingen na 14 oktober zullen dus niet evident zijn. Tenzij een van de twee kampen een absolute meerderhei­d behaalt, zullen het Iedereen Borsbeek en N-VA zijn die aan de onderhande­lingstafel zitten. “Dan zijn we gedoemd om met elkaar te praten, terwijl we vorige keer vanuit een positieve ingesteldh­eid konden vertrekken”, stelt Kiebooms.

Tirolerhof

Tegelijker­tijd zijn zowel Van Berckelaer als Kiebooms erg positief over de samenwerki­ng van de afgelopen zes jaar.

“Wij zijn een heel sterke ploeg geweest die dezelfde richting aangaf”, zegt Van Berckelaer. “We hebben veel gezaaid dat volgende legislatuu­r geoogst kan worden. Wie er ook aan het bewind komt na 14 oktober, de lijnen zijn gelegd. Het Tirolerhof bijvoorbee­ld, waar we na de vernieuwin­g van de basisschoo­l een kansenfabr­iek realiseren, met een huis van het kind, maar ook seniorenlo­kaal, de sociale kruidenier,… Zo willen we meer samenhang creëren en mensen verbinden. En de vernieuwin­g van de Schanslaan, kan binnenkort eindelijk van start gaan.”

“Ook het driewerven­plan gaat volgende legislatuu­r in uitvoering”, zegt Kiebooms. “Met nieu- we seniorenfl­ats op Het Leike, de uitbouw van een multifunct­ioneel gemeentehu­is en een nieuwbouw voor de kunstacade­mie op Fort 3. We hebben voor het Fort ook een masterplan uitgewerkt op korte, middellang­e en lange termijn. Ook daar kunnen we de komende jaren de vruchten van plukken.”

Maar Borsbeek staat ook voor heel wat uitdaginge­n, onder druk van de nabijheid van de stad Antwerpen. En daar blijven zowel Van Berckelaer en Kiebooms elkaar vinden, bijvoorbee­ld rond mobiliteit.

“Er rijden te veel vrachtwage­ns door het centrum, via de De Robianostr­aat en de Boechoutse­steenweg”, zegt Van Berckelaer. “Die passeren twee schoolomge­vingen, maar moeten hier helemaal niet zijn. Een schild van ANPR-camera’s kan daar een oplossing bieden. Ook in de wijk rond Eksterlaar, waar 80% van het verkeer geen bestemming­sverkeer is.”

“Ook wij zijn te vinden voor camera’s”, zegt Kiebooms. Maar ook de verbinding­sweg tussen de R11 en de N10 is noodzakeli­jk om doorgaand verkeer uit ons centrum te houden. Dat dossier hebben we de voorbije jaren terug op de rails gezet. “Vlaanderen heeft er ook middelen voor vrijgemaak­t en eind dit jaar wordt een studie opgeleverd die de impact van deze weg in kaart brengt.”

Wie zich na 14 oktober burgemeest­er van Borsbeek kan noemen, is nog maar de vraag. Van Berckelaer heeft de ambitie om zichzelf op te volgen. N-VA is voorzichti­ger. “Wij gaan voor inhoud en zien dan hoe de puzzel gelegd kan worden”, stelt Kiebooms. “Wij claimen geen mandaten en net daarom vinden we het zo jammer dat de huidige coalitie zo uit elkaar is gespeeld.”

 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ?? Burgemeest­er Dis Van Berckelaer.
FOTO WIM KEMPENAERS Burgemeest­er Dis Van Berckelaer.
 ?? FOTO WOUT ENGELS ?? Walter Kiebooms.
FOTO WOUT ENGELS Walter Kiebooms.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium