Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van revolutie tot oorlog

- (frp)

2004 De Houthi’s, een sjiitische rebellenbe­weging, strijden voor meer autonomie in het noorden, het gebied waar ze eeuwenlang de macht hadden. In 2004 vechten ze tegen de regering van de autocratis­che leider Ali Abdullah Saleh.

2010 De strijdende partijen komen tot een staakt-hetvuren.

2011 Tijdens de Arabische Revolutie komen honderddui­zenden mensen op straat. Hun eis: het aftreden van president Saleh, die dan 33 jaar aan de macht is. Saleh wordt vervangen door Abd Rabbuh Mansur AlHadi. De Jemenitisc­he revolutie is geslaagd.

2015 De nieuwe president wordt – net als Saleh – gewantrouw­d door de Houthi’s. Hij vlucht naar Saudi-Arabië en commandeer­t van daaruit zijn troepen.

Op 19 maart begint de burgeroorl­og officieel, met een veldslag om de luchthaven van Aden tussen de regeringst­roepen van de regering-Hadi en loyalisten van Saleh.

Op 25 maart starten Saudi-Arabië en andere soennitisc­he landen uit Noord-Afrika, Zuid-Azië en het Midden-Oosten een militaire campagne tegen de Houthi’s.

2016 Volgens de VN werden in augustus 2016 minstens 41 keer scholen of gezondheid­scentra, markten, gebedshuiz­en, vliegvelde­n en woningen aangevalle­n. Een vredesvoor­stel van de Verenigde Staten mislukt.

2017 Drie miljoen van de 24 miljoen inwoners zijn op de vlucht geslagen. Volgens Unicef worden gemiddeld zes kinderen per dag gedood of verwond.

Op 4 december komt ex-president Saleh om. De strijd gaat voort, het dodental blijft oplopen.

2018 De patstellin­g is compleet. De Houthi’s bezetten het noorden, de regering-Hadi – met steun van SaudiArabi­ë – het zuiden. Rien ne va plus.

Met twee derde van de bevolking afhankelij­k van hulp heerst er de grootste humanitair­e crisis ter wereld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium