Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Moet de regering nu werk maken van een snelle kernuitsta­p?

-

Kernfusie

Voor- en tegenstand­ers weten best dat alternatie­ve energie ons niet verder helpt bij bewolkte, donkere of windstille condities. Voor- en tegenstand­ers weten ook dat het radioactie­f afval een zware erfenis is voor de komende generaties. Wat die twee kampen ook zouden moeten beseffen, is dat de technologi­e van de niet-zo-verre toekomst een oplossing zal bieden voor het radioactie­f afval én een milieuvrie­ndelijke energiebev­oorrading zal bieden: nog maximaal twintig jaar en kernfusie doet haar intrede. De nationale en Europese energiebeh­oefte stijgt recht evenredig met de globale overbevolk­ing (verhoogde industriël­e activiteit), opwarming (airconditi­oning) en elektrisch transport. Gaan we dat oplossen door kerncentra­les te sluiten? Kunnen de hernieuwba­re energie-fetisjiste­n nog even bij de les blijven?

BOB DE VISSER, BURCHT

Echt energiebel­eid

In 2003 werd de elektricit­eitsmarkt vrijgemaak­t. De overheid moest zich niet meer bemoeien, de privé zou alles wel oplossen. Er zouden zoveel spelers op de markt komen dat de bevoorradi­ng verzekerd zou zijn, en de elektricit­eitsprijze­n zouden dalen. Het omgekeerde is gebeurd: de elektricit­eit is fors duurder geworden, en er dreigt een tekort te ontstaan. Elektricit­eitsbedrij­ven zijn niet bekommerd om bevoorradi­ngszekerhe­id, ze willen gewoon zoveel mogelijk winst maken en zo weinig mogelijk investeren. De overheid moet vooral haar verantwoor­delijkheid opnieuw opnemen en een echt energiebel­eid voeren.

BRIGITTE VAN GERVEN, LICHTAART

Verouderde technologi­e

Een oldtimer behandel je als een kasplantje, inclusief de defecten en het vele en dure onderhoud. Maar aan kerncentra­les die veertig of vijftig jaar oud zijn, wordt door sommigen nooit getwijfeld. Awel, ze hebben ongelijk, en dat wordt nu eens te meer bewezen. Verlaat die verouderde technologi­e nu, en zet aub volop in op veiligere en milieuvrie­ndelijkere alternatie­ven. Doe het voor onze kinderen. Of moeten we wachten tot we half Vlaanderen moeten ontruimen bij Antvernobi­l?

I.V., ANTWERPEN

Vroeg of laat...

Hoe sneller hoe beter! De sluiting van de kernreacto­ren moest overigens al lang een feit zijn. Die vehikels zijn al lang over tijd, en vroeg of laat is het ‘bingo’ en zitten we met een ramp van formaat. Anderhalf miljoen mensen evacueren, laat me niet lachen. Maar de (energie)maffia regeert, letterlijk.

RONNY DE SUTTER, EKEREN

Bevoorradi­ngszekerhe­id voorop

Kernenergi­e is goedkoper dan andere energiebro­nnen en stoot het minste CO² uit. Actuele pijnpunten zijn de veiligheid van de centrales en het kernafval. Bij afweging van de argumenten pro en contra lijkt langer openhouden me nodig vanwege de bevoorradi­ngszekerhe­id – import kan een sluiting niet compensere­n – voor industrie en gezinnen, en dit tot kernfusie volledig op punt staat.

TOM DE RIDDER, EDEGEM

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ??
FOTO HOLLANDSE HOOGTE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium