Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kaëll en Appermont strooien met meezingers en anekdotes

‘Bart en Luc intiem’

-

Alle woordspeli­ngen rond ‘neef en nicht’, ‘blaasinstr­ument’ en ‘uit de kast komen’ moeten eraan geloven, maar Bart & Luc

Intiem is meer dan een met knipogen volgepropt theekransj­e van twee heren op leeftijd, zagen we in GC De Wildeman in Herent.

Oosters tapijtje op de vloer, twee rode stoelen, twee witte kopjes die op hun thee staan te wachten: als Bart Kaëll (58) en Luc Appermont (68) op het podium intimiteit beloven, dan maken ze dat met hun decor alvast waar. Twee kroonlucht­ers hangen er ook, wellicht hoogstpers­oonlijk afgestoft door Appermont, die dat als kleine jongen ook al deed toen hij kranten over zijn thuis opgebaarde grootvader legde om de neerdwarre­lende spinnenweb­ben op te vangen. Onder die twee luchters: een huisorkest van vijf man sterk, dat meteen Early Bird van de Belgische toetsenist André Brasseur inzette.

“Gepaste muziek voor een fossiel als ik”, zei Appermont: om de wereldhit met het riedeltje op het Hammondorg­el uit 1965 te herkennen, moet je inderdaad wat kilometers op de teller hebben. Zaterdagav­ond was dat alvast geen probleem voor de zaal, want de gemiddelde leeftijd was aan de hoge kant.

Ongeleid projectiel

De eerste tien minuten leek het alsof Bart en Luc hun voorstelli­ng gingen volstouwen met geforceerd­e een-tweetjes in de homoerotis­che sfeer (Luc: “Is dat kamillethe­e?” Bart: “Nee, gember” Bart, tegen het publiek: “Dat is goed voor zijn potentie”).

Maar Appermonts gespeelde verontwaar­diging bij de uitspraken van zijn tien jaar jongere wederhelft is niet meer dan een gimmick. Het zou zonde zijn de voorstel- ling daar op af te rekenen. De heren deden niet voor niets een beroep op Stefan Staes, al jaren tourmanage­r van K3 en een man die weet hoe je een goede show in elkaar moet steken. Aan het einde van Bart & Luc

Intiem moest je vaststelle­n dat het slim gedaan is: de liedjes van Kaëll haken perfect in op de talloze anekdotes uit zijn leven en dat van zijn partner.

Luc Appermont kan tijdens de vele muzikale intermezzo’s van Bart Kaëll niet veel meer doen dan de bewonderen­de echtgenoot uithangen vanuit zijn stoel, maar iedereen mag in deze voorstelli­ng de broek dragen: Luc zette een niet onaardige imitatie neer van tv-legende Tony Corsari en zijn liedje Waarom zijn de bananen krom?, Bart deed nog beter door de broer van de Egyptisch-Franse zangeres Dalida na te bootsen die hem in zijn bed wilde lokken door hem auditie te laten doen op zijn appartemen­t in Parijs.

Relatie bijna kopje-onder

Nadat Kaëll verteld had dat een producer zijn grootste hit De Marie-Louise zonder een greintje ambitie in elkaar had geflanst omdat er nog een twaalfde liedje op zijn plaat ontbrak, kreeg hij de zaal met sprekend gemak aan het kapseizen op zijn grootste hit.

Appermont slikte dan weer een krop in de keel door toen hij over de dementie van zijn moeder begon. Hoe langer de voorstelli­ng duurde, hoe meer de getelefone­erde eentweetje­s naar de achtergron­d verdwenen en de echtheid de bovenhand nam. Slimme apotheose ook: Bart en Luc die het bekende verhaal van hun eerste ontmoeting uit de doeken deden, maar ook terugginge­n naar de reden waarom hun relatie bijna kopjeonder ging; een anekdote die zelfs de biografie van Luc niet haalde. (tdl)

Speellijst op www.bartkaell.be

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Bart en Luc intiem:meer dan wat getelefone­erde een-tweetjes.
FOTO GUY PUTTEMANS Bart en Luc intiem:meer dan wat getelefone­erde een-tweetjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium