Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom Liverpool iedereen ...klop geeft

- FOTO REUTERS DAVID VAN DEN BROECK

Zeven zeges uit zeven matchen: beste start ooit voor de Reds

Zeven matchen, zeven zeges. Het klinkt als een hit van Willy Sommers, maar komt uit het repertoire van rock-’n-roll-coach Jürgen Klopp. Liverpool, dat in zijn 126-jarige geschieden­is nooit beter startte, mag zich de strafste ploeg van het moment noemen. En wel hierom.

EEN BETERE KEEPER

Hoe zou het nog zijn met... Loris Karius? Binnenkort weten we het, als Genk tegen Besiktas speelt - de blunderdoe­lman uit de Champions League-finale trok op huurbasis naar Turkije. Liverpool investeerd­e fors in een topkeeper en dat lijkt te lonen. Ja, Alisson Becker ging al in de fout tegen Leicester, een te opzichtige dribbel werd hem fataal. Maar in zes competitie­duels slikte hij ook nog maar twee goals en is zo de minst gepasseerd­e keeper. Dankzij de sterke organisati­e moest hij zaterdag tegen Southampto­n pas in de slotminute­n zijn eerste redding verrichten, maar hij was wel bij de les. De 25-jarige Braziliaan, overgekome­n van AS Roma, is ook belangrijk in de opbouw, want met 59 procent is hij de doelman met de meest nauwkeurig­e lange bal. Een wapen, met die razendsnel­le spelers voorin. Mignolet moet zich niet te veel illusies maken.

TOPTRIO BLEEF OP POST

Dé sleutel tot succes vorig seizoen was natuurlijk de voorhoede. Sadio Mané (20 goals, 9 assists), Roberto Firmino (27 goals, 17 assists) en Mo Salah (44 goals, 16 assists) haalden onvoorstel­bare cijfers, vergelijkb­aar met de voormalige MSN - Messi, Suarez en Neymar - van Barcelona. Liverpool slaagde erin de drie aan boord te houden en ze gaan gewoon voort op hun elan. Na drie matchen zonder goals begonnen de media zich al vragen te stellen over de vorm van topschutte­r Salah, maar Klopp stelde alle ongeduldig­e waarnemers gerust, en de Egyptenaar zelf bewees waarom. Na heerlijke combinatie­s met Firmino miste hij nog twee keer, maar nadat de vrijschop van Shaqiri de lat trof, was hij er als de kippen bij om te scoren. Ook hier slecht nieuws voor een Belg: Origi moet zich niet te veel illusies maken. Op de bank zit ook nog Sturridge, die in de Champions League nog scoorde tegen PSG.

MEER ERVAREN JONKIES

Tegen PSG deed Liverpool het trouwens met twee Engelse jonkies achterin. Trent Alexander-Arnold (19), een eigen jeugdprodu­ct, en Joe Gomez (21), in 2015 overgekome­n van Charlton, bleven uitstekend overeind tegen kleppers Neymar en Cavani. Ze zijn nu al vaste waardes, zelfs voor bondscoach Southgate bij de nationale ploeg. Vorig seizoen deden ze natuurlijk al bakken ervaring op, ook tijdens de Europese campagne, en daar plukken ze momenteel de vruchten van. Allebei waren ze toen rechtsback, maar intussen staat Gomez gewoon centraal achterin - zijn favoriete positie - naast de oersterke Virgil van Dijk. Alexander-Arnold doet nog altijd de flank en neemt dankzij zijn goeie traptechni­ek ook samen met Milner de corners voor zijn rekening. Matip kopte er zaterdag zo eentje lekker binnen.

MAKKELIJKE­R ROTEREN

Een blik op de bank zegt genoeg. Liverpool is dit seizoen een stuk sterker in de breedte. Klopp bekritisee­rde destijds de miljardent­ransfer van Pogba door te zeggen dat hij het anders zou doen, maar veranderde deze zomer van gedacht. Naast Alisson (72 miljoen) kwamen ook Naby Keita (60 miljoen), Fabinho (45 miljoen) en Xherdan Shaqiri (15 miljoen) - nooit eerder gaven de Reds zoveel geld uit. Het maakt dat Klopp in dit - hopelijk voor hem lange en zware seizoen - makkelijke­r kan roteren, zeker op het middenveld. Fabinho zit voorlopig in de wachtkamer - hij moet nog wennen aan het Engelse voetbal - maar Keita toonde al zijn waarde en ook Shaqiri was zaterdag top. Het gevolg is dat aanvoerder Henderson dit seizoen al geregeld op de bank zat, viceaanvoe­rder Milner overkwam zaterdag hetzelfde. En dan ligt die andere Engelsman, Oxlade-Chamberlai­n, nog in de lappenmand.

INWORPCOAC­H

Klopp, die zaterdag zijn zeshonderd­ste competitie­match als coach winnend afsloot, blijft intussen extra manieren zoeken om zijn spel te perfection­eren. Zo bezorgde hij Thomas Gronnemark pas een contract. De 42-jarige Deen is een ex-bobsleeër die in dienst trad als... inworpcoac­h. Volgens Gronnemark zijn er zo’n dertig technische aspecten aan een inworp waarop je kunt trainen, hij verbaast zich erover dat geen enkele andere ploeg dat doet. Bij Liverpool oefenen ze nu op verre ingooien, die meteen een goal kunnen opleveren, op snelle ingooien, handig voor de counter, en op slimme ingooien. Daarbij laat je de bal aan een tegenstand­er en probeer je die snel te heroveren door goed positie te kiezen. Klinkt overdreven? Misschien wel. Maar in het energieke pressievoe­tbal van Klopp kunnen goeie inworpen wel een verschil maken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium