Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgian Cats moeten via barrage naar kwartfinal­es

- Van onze medewerker in Tenerife Patrick Ceulemans

Na twee wedstrijde­n weten de Belgian Cats dat ze zich niet meer rechtstree­ks voor de kwartfinal­es kunnen plaatsen. Zaterdag gaven ze een demonstrat­ie tegen het zwakke Puerto Rico, maar zondag verloren ze na één verlenging van Aziatisch kampioen Japan. Woensdag spelen ze een barragewed­strijd tegen Senegal of China.

“Met Europees kampioen Spanje in onze poule wisten we dat eerste eindigen een moeilijke klus zou worden”, aldus Ann Wauters. “Door de nipte nederlaag tegen Japan zullen we waarschijn­lijk derde eindigen en moeten we tegen de nummer twee (Senegal of China) van poule D. Of we moeten dinsdag stunten tegen Spanje.”

Dat de wedstrijd tegen Japan een zware dobber zou worden werd tijdens de partij van de Aziatische kampioen tegen Europees kampioen Spanje duidelijk. Spanje won wel met 84-71, maar Japan viel op met zijn snelheid en hardnekkig­heid. De Belgen waren, op de studierond­e na (5-2), meestal op achtervolg­en aangewezen. Het kleine Japan, met Yuki Miyazawa (21 punten) en vooral Maki Takada (26 punten), zorgde voor 32-35 (rust) en 50-57 na drie kwarts. Emma Meesseman (13 punten, 18 rebounds) kreeg vele tikken van een fel Japan, maar de met bommen uitpakkend­e Kim Mestdagh (7 op 11 driepunter­s), Ann Wauters en een energieke Julie Allemand (13 punten, 7 assists) loodsten de Cats na een waanzinnig­e comeback naar 56-53 en 68-65. Evelyn Mawuli zorgde voor 68-68 en het laatste shot van Kim Mestdagh ging in de slotsecond­e naast.

“In de verlenging hadden we ook kansen, maar het dubbeltje viel aan de andere kant”, aldus uitblinkst­er Kim Mestdagh “Ja, de laatste poging in overtime had misschien anders gekund. Ik probeerde een driepunter, maar dat was niet nodig. Je moet in zo een situatie nu eenmaal snel beslissen. Japan deed ons met zijn atypische spel pijn. Nipt verliezen na verlenging doet pijn, maar hier worden we met onze jonge groep alleen maar sterker van. De ambitie is de top acht en ik blijf daar rotsvast in geloven.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium