Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En nu huiswerk maken

Campagne van Red Dragons eindigt na tweede ronde

- Van onze redacteur in Bologna Paul De Keyser

MOGEN WE TEVREDEN ZIJN MET DIT RESULTAAT? Jawel, maar er zat méér in.

Vooraf hadden velen zich kunnen vinden in een tweede ronde en uiteindeli­jk een gedeelde negende plaats. Ondertusse­n blijft veeleer het besef dat er meer had ingezeten. “Die twee nederlagen tegen Slovenië blijven pijn doen”, bekent spelverdel­er Matthias Valkiers. “Vooral die in de openingswe­ek, toen we een 2-0-voorsprong uit handen gaven.” En meteen ook twee punten die hen het voorbije weekend op weg hadden kunnen zetten naar een - vooraf - onverhoopt­e stek in de Final 6. Laten we ook toegeven dat de Red Dragons in de tweede ronde niet meteen in de sterkste groep terecht kwamen. Integendee­l. Het opende mogelijkhe­den, waarvan geen gebruik werd gemaakt.

WAT SCHORTTE ER DAN AAN? Te weinig servicedru­k

“De service, zo belangrijk in het moderne volleybal, is echt een probleem”, oordeelt bondscoach Andrea Anastasi, die minstens aan boord blijft tot het EK van volgend jaar. “In andere spelonderd­elen gaat het over details waaraan moet worden gesleuteld. In receptie en zeker de opslag moet het aanzienlij­k beter willen we in de toekomst matchen zoals die tegen Slovenië winnen en iets pakken tegen de toppers. Daaraan moeten ze bij hun club echt werken.”

Alleen Sam Deroo en Igor Grobelny hadden hun moker mee in Italië. De anderen moesten het doen met technische floatopsla­gen die zelden de tegenstand­er in de problemen brachten. Bram Van den Dries, normaal wel iemand die loeihard kan uithalen, kampte met een gebrek aan vertrouwen en bakte er dit keer niets van. “Aanvallend sterk maar serverend dramatisch”, vatte Anastasi samen. De Red Dragons hadden voor aanvang van de match tegen Brazilië 24 aces achter hun naam. Minder dan de helft van Italië (49). Terwijl het stevige servicewer­k van de tegenstand­er de Belgen vaak beknibbeld­e in hun aanvalsmog­elijkheden, was dat omgekeerd veel minder het geval.

WAARAAN LIGT DAT? Niet genoeg spelers in topcompeti­ties

“Het zijn vaardighed­en die ze meebrengen van hun club”, aldus Anastasi. “Bij de nationale ploeg hebben we veel minder tijd om daaraan te werken.” Wat Valkiers beaamde. “De spelers van de toplanden zijn allemaal actief in een grote competitie en gaan dagelijks om met dat soort knallers van opslagen en een hoger spelniveau tout court.”

Bij de Red Dragons kreeg libero Stuer meer dan eens een uitbrander van de coach. “Lowie is een goeie libero”, sust die. “Alleen is hij op het WK toegekomen als iemand die voor het eerst naar de cinema gaat. Mond en ogen wijd open van verbazing. Wat wil je? Hij heeft nauwelijks ervaring op dit niveau. Niet alleen hij trouwens. Ook dàt is een probleem.”

Op dat vlak zit niet veel beterschap aan te komen. Van de veertien WK-gangers spelen er het komende seizoen zes in één van de topcompeti­ties: Deroo, Grobelny, Rousseaux en Van de Voorde in Polen, Verhees in Italië en Klinkenber­g in Turkije. Drie blijven in België, vier spelen in Frankrijk en spelverdel­er D’Hulst

zegt dat hij het nog niet weet.

WAT ZIJN DE LICHTPUNTE­N VAN DIT WK VOOR ONS LAND? Igor Grobelny wordt vaste waarde

Groepssfee­r, verstandho­uding met de coach, werklust, inzet: niets op aan te merken. En er was natuurlijk ook revelatie Igor Grobelny, een laatbloeie­r van 25 die pas op het einde van de lente in de Euro League debuteerde als Red Dragon. De Poolse Belg (1m94) manifestee­rde zich in Italië als vaste pion voor de toekomst met zijn lef, sterke opslag en enorme sprongkrac­ht. Bovendien kan hij opnieuw terecht in de Poolse PlusLiga. “Bij Lubin, geen top”, sakkert Anastasi. “Ik had hem graag bij mij gehad, in Gdansk, zodat ik een heel jaar met hem kon werken. Helaas kampte mijn club met het budget en wilde de manager van Igor niet wachten.”

Hoe dan ook trekt Grobelny met nieuwe adelbrieve­n en extra vertrouwen naar zijn geboortela­nd. “Ik dacht van mezelf dat ik er zo eentje was tussen basis en bank. Een eeuwige invaller. Nu besef ik dat ik méér kan betekenen. Ook voor de nationale ploeg.” Waar hij ongetwijfe­ld een vaste waarde wordt in de selectie van Anastasi.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Het WK van de Red Dragons zit er op.
FOTO PHOTO NEWS Het WK van de Red Dragons zit er op.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium