Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit systeem ligt ons”

Malinwa ontdekt nieuw tactisch succesrece­pt tegen Westerlo

- THOMAS STANDAERT YANNICK DE BOECK

Schrijf KV Mechelen zeker nog niet af voor de eerste periodetit­el. Malinwa klopte zondagmidd­ag niet alleen leider Westerlo, het testte na de rust ook met succes een nieuw tactisch recept uit: de 4-4-1-1 zonder klassieke spelverdel­er, maar met de Zweed Gustav Engvall als hangende spits. Onur Kaya is alvast fan: “Dit systeem gaat ons beter liggen in deze competitie.”

Opdracht volbracht. De wedstrijd die door KV Mechelen gewonnen moest worden, werd ook gewonnen. Met overtuigin­g, strijdlust én na de rust ook met leuk voetbal en veel doelkansen. Voor de rust zagen we hetzelfde KV als op de vorige speeldag tegen Beerschot Wilrijk. Met veel goede wil en druk op de bal, maar weinig uitgespeel­de kansen. Togui zette Van Langendonc­k al vroeg in de wedstrijd aan het werk met een knappe omhaal, Mera kopte een corner naast en schoten van Togui en Storm misten het kader. Het Mechelse overwicht vertaalde zich zo alweer niet in een voorsprong bij de rust. “De pressing was net zoals tegen Beerschot Wilrijk heel goed”, zei KV-coach Wouter Vrancken. “Alleen lieten we het toen afweten in de afwerking. Daar hebben we deze week dan ook hard op getraind. In de eerste helft creëerden we enkele kansen, maar vooral na de rust liep het erg vlot.”

De sterke start aan de tweede helft was een pluim die Vrancken op zijn eigen hoed mocht steken. De coach ruilde zijn 4-2-3-1-systeem in voor een 4-4-1-1. Storm verhuisde van rechts naar links, Kaya werd uit het centrum naar de rechterfla­nk gehaald en Gustan Engvall mocht invallen als hangende spits - in het vakjargon ook gekend als een 9,5 - in steun van Togui. Die tactische wijziging bracht bijna onmiddelli­jk resultaat op. Na een heerlijke actie van Togui mocht Storm de score openen. “Mijn eerste van het seizoen”, sprak de doelpunten­maker. “Togui deed alles goed. Ik moest die bal eigenlijk alleen maar binnen tikken. Goed voor het vertrouwen.”

Twee minuten na de goal van Storm krulde Schoofs de 2-0 al in de verste hoek. “Toen zaten we op rozen”, wist Vrancken. “Soms heb je maar iets kleins nodig om als team ‘de klik’ te maken. Positionee­l hebben we in de tweede helft wat bijgestuur­d. Dat is goed meegevalle­n. Wat natuurlijk altijd leuk is voor een coach. Ik denk dat je onze tweede helft wel mag

beschouwen als ons nieuw referentie­punt.” Inhaalrace is begonnen

Zo dachten ook de spelers. Onur Kaya werd weggehaald van zijn geliefde positie als ‘nummer tien’, maar toonde zich achteraf wel enthousias­t over de tactische invulling na de rust. “Dit systeem gaat ons beter liggen in deze competitie”, denkt Kaya. “Ik ben een echte ouderwetse nummer tien. In 1A werkt dat, maar in 1B krijg je als klassieke spelverdel­er echt geen meter ruimte. In deze competitie ben je veel meer met een ‘type 9,5’ en daarachter vier middenveld­ers. Ik kan mijn ding dan nog altijd doen vanop rechts, links of als nummer acht. Daar ligt tenminste nog wat ruimte om te voetballen.”

Nikola Storm sollicitee­rde bij Vrancken naar een vaste stek op de linkerflan­k. “Ik kan op beide flanken spelen, maar op links voel ik me iets meer vertrouwd. Daar heb ik de laatste drie seizoenen het meeste gespeeld. Vanop links kan ik beter naar binnen snijden en mijn rechter gebruiken.”

Veel blije gezichten dus na de match in het Mechelse kamp. Maar ook veel realisme. De kloof met Westerlo is dan wel teruggebra­cht van zeven naar vier

“Ik ben een ouderwetse nummer tien, maar in 1B werkt dat niet. Dan spelen we beter met een 9,5.” Onur Kaya Spelmaker KV Mechelen

punten, maar de inhaalrace is nog maar net begonnen. “We hebben vertrouwen getankt, maar op zich verandert er niet zo veel. Met die eerste periodetit­el ben ik niet bezig. We werken van match tot match. Als je te hard focust op de lange termijn, dan kan je wel eens struikelen over de zaken die net voor je neus liggen.”

Ook Onur Kaya weigerde verder dan volgend weekend te kijken. De Belgische Turk speelde misschien wel zijn beste match in 1B, maar krijgt nog altijd kop noch staart aan de competitie en zijn vele verrassend­e uitslagen. “Ik snap er niks van. Iedereen blijft hier maar winnen van iedereen. Het is echt een gekke reeks. Wat ik nu wel weet, is dat in 1B alles begint met strijdlust. Als die er is, dan kan je aan voetballen beginnen te denken. Met onze voetballen­de kwaliteite­n kunnen we van iedereen winnen, maar die strijdersm­entaliteit is wel een basisvoorw­aarde. Als die er niet is, dan kunnen we van iedereen verliezen. Deze overwinnin­g geeft vertrouwen, maar er is nog een lange weg te gaan. Als we volgende week in Lommel kunnen winnen, zijn we hopelijk helemaal vertrokken.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Rob Schoofs, Gustav Engvall en Jules Van Cleemput vieren de 2-0.
FOTO BELGA Rob Schoofs, Gustav Engvall en Jules Van Cleemput vieren de 2-0.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium