Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik zat zelfs nooit aan mijn maximum”

Mathis Avondts pakt provincial­e titel bij tweedejaar­snieuwelin­gen

- MARCEL BERNAERTS

Mathis Avondts reed zaterdag in Stabroek een attent kampioensc­hap. De latere provincial­e kampioen roerde als eerste de aanvalstro­m en was in de slotfase lucide genoeg om in ideale positie de eindspurt naar de titel in te zetten.

In een snelle wedstrijd zorgde Mathis Avondts al van in de eerste ronde voor een serieuze schifting. Zeven renners zonderden zich onder zijn commando af en zij zouden tot het einde strijden om de provincial­e titel bij de tweedejaar­snieuwelin­gen. De renner uit Kalmthout pakte de titel voor Senne Willems en Lars Van den Broeck.

“Ik wilde zo snel mogelijk een schifting maken op dit snelle parcours. Hoe minder renners, hoe minder de kans om verrast te worden. En ook: hoe minder hectisch, hoe minder stress”, verklaarde Mathis Avondts zijn vroege aanval.

“Op de technische stukken geraakten we altijd wel met twee of drie renners weg, maar op de snelle stukken viel het stil en konden telkens een aantal anderen terugkeren. Het maakte dat het toch een zenuwslope­nd kampioensc­hap was. Al had ik nooit het gevoel dat ik aan mijn maximum zat. Ik had eigenlijk nog wat over in de slotfase.”

Toch dreigde het voor de 15jarige Mathis Avondts in de slotfase nog mis te lopen.

“Ik wist dat ik als eerste de laatste rechte lijn moest ingaan, maar twee bochten voor het einde zat ik nog in derde positie. Door de nodige risico’s te nemen, wurmde ik me in die laatste technische stukken nog naar de eerste plaats. Toen ik als eerste aanzette, was ik zeker van winst.”

“Ik ben heel tevreden met deze provincial­e titel, mijn tweede zege van het seizoen. Op de weg was ik er dit jaar al dicht bij (Avondts werd op het PK tweede, red.), nu is het wel gelukt. En dan nog op een parcours dat me niet echt ligt. Ik heb liever zwaardere omlopen en redelijk technische crossen.”

Aaron Dockx bij de eerstejaar­s

Het kampioensc­hap bij de eerstejaar­snieuwelin­gen was een kolfje naar de hand van Aaron Dockx. De 14-jarige crosser uit Rijkevorse­l pakte de voorbije jaren bij de aspiranten op de weg, in het veld en op de piste titels bij de vleet. Hij bevestigde in Stabroek zijn talent door van start tot finish alleen voorop te blijven. De neefjes Jarne en Niels Ceulemans vervolledi­gden het podium.

Shana Maes had aan een vierde plaats bij de vrouwen elites voldoende om zich tot provinciaa­l kampioene te kronen. Mirthe Van Den Brande pakte de titel bij de meisjes nieuweling­en. Vincent Bastaens won de wedstrijd bij de elites zonder contract en beloften. Ingmar Uytdewilli­gen verstevigd­e met zijn tweede plaats zijn leiderspla­ats in de Trofee De Moedige Veldrijder. Bij de juniores was provinciaa­l kampioen Ward Huybs de beste.

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Mathis Avondts pakte in Stabroek de provincial­e titel bij de tweedejaar­snieuwelin­gen.
FOTO KOEN FASSEUR Mathis Avondts pakte in Stabroek de provincial­e titel bij de tweedejaar­snieuwelin­gen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium