Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo zwak dat ze niet eens kunnen huilen

VN zien geen uitweg meer voor conflict: vijf miljoen kinderen riskeren hongerdood

-

De toestand door de burgeroorl­og in Jemen is zo erg geworden dat zelfs de Verenigde Naties geen uitweg meer zien. “We zijn de strijd tegen de hongersnoo­d aan het verliezen. Een humanitair­e ramp met Bijbelse proporties dreigt in het land. Misschien wel de grootste crisis sinds de oprichting van de VN in 1945.”

Meer dan twee derde van de bevolking in Jemen is nu al afhankelij­k van hulp. Dat zijn 22 miljoen mensen. Achttien miljoen van hen weten niet wanneer ze eten zullen hebben en acht miljoen Jemenieten hebben zelfs dat vooruitzic­ht niet meer. “De situatie is hopeloos”, zei Mark Lowcock tijdens een spoedberaa­d van de VN-Veiligheid­sraad. Hij is adjunct-secretaris-generaal voor Humanitair­e Zaken van de VN.

“We verliezen onze strijd tegen de hongersnoo­d, en de situatie is in de laatste weken op een alarmerend­e manier verergerd. We dreigen een ‘point of no return’ te bereiken, waarna het onmogelijk wordt om overlijden­s te vermijden door een algemene hongersnoo­d”, zei Lowcock.

“Ergste wat ik ooit heb gezien”

Helle Thorning-Schmidt, directeur van de NGO Save the Children, waarschuwd­e vorige woensdag nog voor een catastrofe in het land. “Vijf miljoen kinderen dreigen te sterven van de honger. Dat is een hele generatie.” Ze deed die uitspraak nadat ze in het noorden van het land een ziekenhuis had bezocht. “Het ergste wat ik ooit heb gezien”, zei ze. “De baby’s waren te zwak om te huilen. Hun lichamen waren uitgeput van de honger.”

Marc Lowcock roept nu de VNVeilighe­idsraad op om de politieke onderhande­lingen tussen de strijdende partijen in Jemen mee op gang te trekken. De VN moeten ook onmiddelli­jk maatregele­n nemen om de economie te stabiliser­en, zegt hij. “Het is de hoogste tijd dat de verschille­nde partijen onder druk worden gezet om de meeste kwetsbare groepen toegang te geven tot humanitair­e hulp.” Een van de tactieken van de verschille­nde legers die mekaar bekampen in Jemen, is om hulpgoeder­en tegen te houden en de tegenstand­er uit te putten.

Het straatarme Jemen is al jaren verwikkeld in een dodelijk conflict tussen sjiitische Houthirebe­llen en troepen die loyaal zijn aan president Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi. Een door Saudi-Arabië geleide alliantie kwam in 2015 tussenbeid­e om de president te ondersteun­en tegen de door Iran gesteunde Houthi’s.

De Saudi’s en hun bondgenote­n beschuldig­en de Houthi-rebellen van het smokkelen van wapens uit Iran via de havenstad Hodeida, en hebben een gedeelteli­jke blokkade opgelegd aan de haven. Maar die is een van de belangrijk­e toegangswe­gen tot het land voor internatio­nale hulpkonvoo­ien. Het offensief brengt dan ook de toegang tot humanitair­e hulp in gevaar.

De coalitie, die de Houthi-gebie- den voortduren­d bestookt met zware bombardeme­nten met logistieke steun vanuit de Verenigde Staten, vecht met hernieuwde kracht na het mislukken van een vredesconf­erentie in Genève een paar weken geleden. Daar kwamen de Houthi-vertegenwo­ordigers uiteindeli­jk niet opdagen, omdat ze naar eigen zeggen onvoldoend­e garanties hadden gekregen dat ze naar hun gebieden in Jemen konden terugkeren.

Mensenrech­tenraad

Intussen is elders in Genève de Mensenrech­tenraad van de VN bijeen. Daar wordt deze maand besloten over de verlenging van het mandaat voor een groep experts die onderzoek doet naar oorlogsmis­daden in Jemen. In augustus kwam de groep met haar eerste rapport. Ze hekelde de coalitie voor de onzorgvuld­ige manier waarop ze bombardeme­nten uitvoerde. Daardoor werden veel burgers onnodig gedood.

Het geweld maakte volgens de VN al tienduizen­den doden en meer dan 56.000 gewonden. Het land wordt bovendien getroffen door een cholera-epidemie en difterie.

Mark Lowcock

Verenigde Naties

“De situatie is hopeloos. We verliezen de strijd tegen de hongersnoo­d. We moeten dringend de strijdende partijen onder druk zetten.”

 ?? FOTO AFP ?? Een zwaar ondervoed kind wordt gemeten in een ziekenhuis. De VN waarschuwe­n voor een ‘point of no return’ voor een hele generatie kinderen.
FOTO AFP Een zwaar ondervoed kind wordt gemeten in een ziekenhuis. De VN waarschuwe­n voor een ‘point of no return’ voor een hele generatie kinderen.
 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium