Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Let’s Go Urban heeft nu een eigen (t)huis op het Kiel

Let’s Go Urban opent eerste Belgische Urban Center op het Kiel

- MISCHA BLUDTS

Met een wervelende show voor en door jongeren opende zaterdag het eerste Urban Center in België de deuren in de voormalige feestzaal Kielpark aan de Sint-Bernardses­teenweg. In het nieuwe hoofdkwart­ier van Let’s Go Urban krijgt jong talent de kans om zichzelf te ontplooien in discipline­s als dans, sport, zang en media. Jongeren kunnen er ook zelf uitgroeien tot lesgever of coach.

Let’s Go Urban is een organisati­e die jaarlijks 70.000 kinderen, tieners en jongeren bereikt. Bezielster Sihame El Kaouakibi is “een vrouw met een missie” en bovendien een tevreden mens. “Het loopt nu al beter dan verwacht. We konden op tijd open gaan en er is vandaag veel volk aanwezig.”

Schepen voor Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA) is al even enthousias­t: “Dit project wil al die jonge creatievel­ingen niet alleen opleiden, maar ook emancipere­n en sterker maken. Dankzij de ondersteun­ing van de stad Antwerpen heeft Let’s Go Urban nu een definitiev­e uitvalsbas­is op het Kiel, wat een gevarieerd aanbod van en voor jongeren ten goede komt.”

Openbaring

Een van die jongeren is Cassidy (17). Ze komt uit Schoten, studeert bio-esthetiek en danst heel graag. “Vroeger zat ik op een klassieke dansschool waar ik latin en streetdanc­e danste. Dankzij vrienden leerde ik Let’s Go Urban kennen en ontdekte ik een heleboel andere stijlen. Zoals afro, mijn nieuwe favoriet. Hun aanbod past echt bij mij. Het was een openbaring.”

Ze vindt de nieuwe uitvalsbas­is op het Kiel een prima gegeven: “Je kan hier niet alleen komen dansen, maar ook jongeren ontmoeten die met andere dingen bezig zijn, studeren of gewoon een beetje chillen.” Ondertusse­n geeft Cassidy zelf ook les aan kinderen, en daar wil ze zeker mee verder gaan. “En natuurlijk hoop ik ooit in een profession­ele productie te kunnen dansen.”

Patser

Aan de ingang vinden we dan weer Achraf (22) uit Hemiksem. Hij studeert internatio­naal ondernemen aan de KdG Hogeschool en gaat als graffiti-artiest door het leven onder de naam Rwina; Arabisch voor ‘chaos’. Hij heeft al verschille­nde projecten op zijn palmares. Zo werkte hij mee aan de succesfilm Patser van Adil El Arbi & Bilall Fallah. Niet slecht voor iemand die nog maar drie jaar bezig is met street art.

“Ik ben gevraagd om hier tijdens de opening een werk te maken gebaseerd op een ontwerp van de jongeren. Heel wat van mijn vrienden geven hier trouwens les.” Let’s Go Urban wordt alsmaar bekender, en dat vindt hij een goede zaak: “Dit is echt wat de Antwerpse jeugd nodig heeft, zeker op dit moment. We leven in een tijd dat de creativite­it van jongeren precies niet meer zo belangrijk is. Ze moeten studeren en daarna gaan werken, that’s it. Hier kunnen ze zich opnieuw van hun artistieke kant laten zien, zowel letterlijk als figuurlijk.”

Naast de jongeren zelf – gaande van hiphoppers over een stomende dansgroep tot intieme spoken word-artiesten – traden er zaterdag ook lokale helden zoals David Jahmill op. De akoestiek was niet zo geweldig, maar het werd toch een uitbundig feestje.

De officiële opening is overigens maar een startpunt. In oktober wordt begonnen met een nieuwbouw naast het Urban Center, met nog meer ruimte voor kantoren, repetitier­uimtes en polyvalent­e zalen.

www.lguacademy.be, www.letsgourba­n.be

Cassidy (17)

Danseres

‘‘Dankzij vrienden leerde ik Let’s Go Urban kennen en ontdekte ik een heleboel andere dansstijle­n.’’

Rwina (22)

Street artist

‘‘Hier kunnen jongeren zich opnieuw van hun artistieke kant laten zien, zowel letterlijk als figuurlijk.’’

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO ?? Veel overgave op het podium van het Urban Center op het Kiel: de Antwerpse jongerencu­ltuur heeft een nieuwe uitvalsbas­is.
FOTO'S PATRICK DE ROO Veel overgave op het podium van het Urban Center op het Kiel: de Antwerpse jongerencu­ltuur heeft een nieuwe uitvalsbas­is.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium