Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Domein De Merel krijgt cyclocross­parcours met zandbak en wasbord

Cyclocross­parcours van WAC Team opent op 30 september in domein De Merel

- ELKE LAMENS www.wacteam.be

De gemeente en het WAC Team hebben elkaar gevonden in domein De Merel. De gemeente zocht zachte recreatie en WAC een parcours voor de cyclocross. Op zondag 30 september is iedereen welkom op de try-out.

Over domein De Merel is de afgelopen legislatuu­r al heel wat inkt gevloeid. Nu eens werd de prachtige natuur bejubeld, dan weer rees er protest tegen recreatiev­e projecten. “Nu hebben we een mooie invulling gevonden”, meent sportschep­en Daan De Veuster (CD&V).

De gemeente was op zoek naar input van vereniging­en en dat lieten de Brechtse cyclocross­ers zich geen tweemaal zeggen.

“WAC Team Brecht telt ruim 130 leden uit de hele Noorderkem­pen. We moesten uitwijken naar buurgemeen­te Wuustwezel om te trainen, want in onze eigen gemeente was er geen cyclocross­parcours”, legt Jan Uitdewilli­gen (40) van het WAC Team uit.

Zijn zoon Niels (12) startte op z’n achtste met cyclocross. Jan was al drie jaar achter de schermen met het project bezig. “Toen we het idee aan de gemeente voorlegden, kregen we meteen positieve respons. We zijn het gemeentebe­stuur heel dankbaar dat er nu op eigen bodem, in domein De Merel een cyclocross­parcours is gekomen.”

Geen boom gekapt

Het parcours is voor iedereen toegankeli­jk. “Alleen op woensdagna­middag trainen we, en ook dan staat het terrein voor iedereen open”, benadrukt materiaalm­eester en parcoursve­rantwoorde­lijke Cel Geerts (63).

Hij was vijftien jaar lang zelf een fervent cyclocross­er. “Ik werd geprikkeld door mijn zoon Stig (36) die als 14-jarige met de sport begon. Van papa aan de zijlijn evolueerde het als snel tot begeleider en uiteindeli­jk sprong ik zelf op de fiets”, lacht hij.

Geerts heeft dan ook de nodige ervaring om het parcours uit te tekenen. “Met het WAC Team reizen we het hele land af. We hebben dus al heel wat parcoursen gezien. Deze piste is zo’n anderhalve kilometer lang en verzamelt de beste punten. Het is een technisch parcours, waarop je behendighe­id kunt leren.” Zo zijn er onder meer een zandbak en wasbord.

“Toch is het parcours volledig in de natuur geïntegree­rd. We hebben de bestaande toestand maximaal behouden. Er is geen enkele boom gekapt en dat is toch wel belangrijk. Ook de paden lagen er al. Die zijn geruimd zodat ze voor iedereen toegankeli­jk zijn”, meent de sportschep­en. “De gemeente heeft de piste ook in eigen beheer, door de technische en groendiens­t, aangelegd. De opbouw van het parcours heeft de gemeente 2.305,96 euro gekost.”

Voor geluidsove­rlast moet er ook niet worden gevreesd. “Er is bijzonder veel aandacht aan besteed tijdens het ontwerpen van de piste. Er blijft een buffer tussen het cyclocross­parcours en de omwo- nenden. Bovendien maakt een fiets geen lawaai. Ten slotte is de parking vooraan het domein gelegen, dus zal er van ouders die hun kind afzetten aan De Merel niet veel hinder zijn”, wil Uitdewilli­gen nog benadrukke­n.

Het cyclocross­parcours opent op zondag 30 september rond 12.30u. Een week later start het cyclocross­seizoen. De eerste crossers tussen 8 en 14 jaar worden om 13u op het parcours toegelaten. Een helm is verplicht.

 ?? FOTO ELKE LAMENS ??
FOTO ELKE LAMENS
 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Daan De Veuster, Cel Geerts en Jan Uitdewilli­gen bij de zandbak op het parcours in De Merel.
FOTO ELKE LAMENS Daan De Veuster, Cel Geerts en Jan Uitdewilli­gen bij de zandbak op het parcours in De Merel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium