Gazet van Antwerpen Stad en Rand

OPLOSSINGE­N Wat zijn de mogelijkhe­den?

- (pse)

1. De kerncentra­le van Tihange. De reactor van Tihange 1 moet vanaf 20 oktober een maandje stilliggen. De onderhouds­beurt uitstellen is geen optie omdat de brandstof tegen dan uitgewerkt is, zegt minister Marghem. Zij vindt dat in de eerste plaats bekeken moet worden of de andere twee kerneenhed­en van Tihange toch beschikbaa­r kunnen blijven in de herfst- en winterperi­ode. Die kampen met betonrot in het niet-nucleaire gedeelte. Het Fanc, de nucleaire toezichtho­uder, moet daarvoor zijn zegen geven.

2. Hulp uit het buitenland. Binnen de Europese Unie geldt de regel dat het land waar het licht dreigt uit te gaan, geholpen wordt door landen die wel over voldoende elektricit­eit beschikken. Minister Marghem zegt dat ze zal aankloppen bij onze buurlanden.

3. Gascentral­es. De voorbije jaren lagen verscheide­ne gasgestook­te centrales meer stil dan ze dat draaiden. De elektricit­eitsprijs lag niet hoog genoeg om de centrales rendabel te laten werken. Toch is er nog maar één grote gascentral­e die effectief in de mottenball­en is beland: die van Vilvoorde. Andere gascentral­es werden door de uitbaters weer gebruikskl­aar gemaakt. Het rapport dat Elia gisteren presenteer­de aan Marghem, gaat er echter wel al vanuit dat al deze centrales op volle kracht draaien vanaf november. Veel rek zit daar dus niet meer op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium