Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘No deal’ houdt Britse vliegtuige­n aan de grond

Nieuwe waarschuwi­ngen van regering, toch geen nieuw referendum in zicht

-

De onheilsber­ichten maken de tegenstand­ers van de Brexit steeds nerveuzer en het doet de roep om een nieuw referendum steeds luider klinken.

Als de Britten met een “no deal” uit de Europese Unie stappen, dan kan het dat vliegtuige­n die tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa vliegen, aan de grond zullen moeten blijven. Het stilaan indrukwekk­ende lijstje met rampzalige gevolgen van zo’n Brexit zonder akkoord doet de tegenstand­ers roepen om een nieuw referendum. Maar voorlopig lijkt die hoop ijdel.

“Mogelijk kunnen er problemen opduiken met vluchten tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.”

In een nieuwe lijst documenten heeft de Britse regering gisteren opnieuw procedures beschreven voor het geval het Verenigd Koninkrijk en de EU zonder akkoord uit elkaar gaan in maart volgend jaar.

Zonder overeenkom­st verliezen vliegtuige­n uit de EU en het VK het recht om zonder voorafgaan­de toestemmin­g door het territoriu­m van de ander te vliegen of daar te landen.

De Britse regering zegt dat zij in ieder geval toestemmin­g zal geven, maar dat het nog de vraag is of de EU daar omgekeerd ook akkoord mee gaat.

Onheilsber­ichten

In totaal zijn nu al 65 van die “waarschuwi­ngen” vrijgegeve­n. Wie met zijn huisdier op reis wil naar de EU, zal ook minstens vier maanden op voorhand een aanvraag moeten doen om een gezondheid­scertifica­at te krijgen.

De onheilsber­ichten maken de tegenstand­ers van de Brexit steeds nerveuzer en het doet de roep om een nieuw referendum steeds luider klinken. In dat nieuwe referendum zou de “remain”-optie dan weer op tafel komen, die de Brexit ongedaan maakt.

Maar dat betekent niet dat de kansen op een tweede referendum ook echt toenemen.

In de eerste plaats is The Conin servative Party nog altijd aan de macht. En zolang premier Theresa May haar partij in de hand houdt, is de kans op een nieuw referendum nihil. Daarover is May stellig.

Volgende week houden de Conservati­even hun jaarlijkse congres. Als er een coup tegen May gepleegd wordt, zal het daar moeten gebeuren. Mocht ze er sneuvelen, groeit de kans op een tweede referendum. Want een val van May stort de Conservati­eve partij totale chaos.

In het Lagerhuis kan dan een meerderhei­d ontstaan van Labour-LibDems en opstandige proEU-Conservati­even die een tweede referendum in de steigers willen zetten.

Het initiatief daarvoor ligt dan vooral bij Labour. Labour-leider Jeremy Corbyn is zelf geen voorstande­r van zo’n nieuwe volksraadp­leging. Maar gisteren kwam er op het congres van de partij – dat nog tot woensdag loopt – een kleine doorbraak. Na urenlang palaveren werd afgesproke­n dat de partijlede­n vandaag mogen stemmen over de vraag of zo’n referendum opportuun is.

Toch neemt de partij niet voluit de vlucht vooruit. Labour blijft erbij dat vervroegde verkiezing­en de beste optie zijn om de regie over de Brexit–onderhande­lingen in handen te krijgen. DOMINIQUE MINTEN, TOM LE BACQ

 ?? FOTO REUTERS ?? De roep om een nieuw referendum klinkt alsmaar luider bij het ‘remain-kamp’.
FOTO REUTERS De roep om een nieuw referendum klinkt alsmaar luider bij het ‘remain-kamp’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium