Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ryanair schrapt vrijdag 190 vluchten door stakingen

- (pvm)

Ryanair schrapt vrijdag 190 vluchten als gevolg van een aangekondi­gde staking in verschille­nde landen, waaronder België. Alle getroffen klanten hebben e-mails en sms-berichten ontvangen, zegt de Ierse luchtvaart­maatschapp­ij.

Volgens Ryanair gaat het om 8 procent van zijn vluchten op vrijdag. De maatschapp­ij spreekt van een “onnodige” staking door “een kleine minderheid van het cabinepers­oneel in Spanje, België, Nederland, Portugal, Italië en Duitsland”.

De directie van Ryanair zegt dat er vooruitgan­g is geboekt in de onderhande­lingen met de vakbonden. Zo werden er overeenkom­sten gesloten in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Duitsland, zegt ze.

“Ryanair heeft in de voorbije twee weken de pilotenvak­bonden in België, Nederland, Spanje, Portugal en Duitsland aangeschre­ven om hen uit te nodigen om te onderhande­len over soortgelij­ke akkoorden als

dat met (vakbond) Forsa in Ierland, voor zowel piloten als cabinepers­oneel’, luidt het. ‘Grootste staking ooit’

Het rommelt al langer bij Ryanair. In juli en augustus werd de luchtvaart­maatschapp­ij in meerdere landen getroffen door stakingen. Piloten, stewardess­en en stewards pikken de volgens hen slechte arbeidsoms­tandighede­n niet langer, waardoor ze begin deze maand dreigden met de ‘grootste staking ooit’ bij de luchtvaart­maatschapp­ij. De directie vreest dat toegevinge­n zullen leiden tot extra kosten en hun verdienmod­el onder druk zullen zetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium