Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Turkse extreemnat­ionalisten willen turnster vermoedeli­jk geld aftroggele­n Grijze Wolven hacken Instagram Nina Derwael

- (tj)

Het Instagrama­ccount van Nina Derwael is gehackt. Haar 17.200 volgers krijgen Turksnatio­nalische boodschapp­en te zien, waarin de extreemnat­ionalistis­che Grijze Wolven verheerlij­kt worden. Vermoedeli­jk willen de hackers geld om het account weer vrij te geven.

de turnster volgt op Instagram, kreeg deze week plots een foto van ene ‘eroglumert­xz’ te zien. Daarop staat een gewapende jongeman voor de Turkse vlag, met daaronder de Turkse boodschap: “Om te slagen willen we zelfs sterven. Lang leve de Turken, lang leve de Grijze Wolven.” In het Instagramv­erhaal van Nina, waar je een foto kan posten die 24 uur zichtbaar blijft, ver- scheen gisteren ook een beeld van een Turkse vlag aan een minaret.

Iemand is er dus in geslaagd het account van Nina Derwael te hacken, haar naam te veranderen en haar foto’s te verwijdere­n. Nina merkte het maandagavo­nd op. “Het is een groot probleem”, zegt haar moeder Marijke. “Haar naam op Instagram is al drie keer veranderd.”

Niet eerste gymnaste

De familie van Derwael heeft er het raden naar wat ze nu moeten doen. “Nina’s vader heeft al een e-mail naar Golazo en naar Instagram gestuurd”, zegt Marijke. “Momenteel zijn we volop bezig om haar e-mailadres te beveiligen, want dat proberen ze nu ook te hacken. Of we haar FacebookWi­e pagina kunnen beschermen, is nog niet duidelijk, want dat is gelinkt aan haar Instagrama­ccount. We hebben zelfs mijn Instagrama­ccount nu extra beveiligd.”

Nina Derwael is in de internatio­nale gymnastiek niet het eerste slachtoffe­r van hacking. Zo werd de Franse turnster Lorette Charpy in de zomer gehackt. Op haar Facebookpa­gina werd toen opgeroepen om dat account niet te rapportere­n, omdat Instagram

het dan zou verwijdere­n. En dan zou Charpy haar 29.200 volgers verliezen.

Waarom de gymnastiek­wereld geviseerd wordt, is onduidelij­k. “In het gymcircuit is te horen dat er Russen of Turken achter zitten en dat ze geld vragen om het account weer vrij te geven”, zegt mama Marijke. “Maar daar hebben wij nog geen bericht over gehad.”

 ?? FOTO'S RR, FRANK ABBELOOS ?? De hackers verwijderd­en alle foto’s van Nina Derwael (foto rechts) en vervingen het door het beeld links.
FOTO'S RR, FRANK ABBELOOS De hackers verwijderd­en alle foto’s van Nina Derwael (foto rechts) en vervingen het door het beeld links.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium