Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben een activistis­che fietser, ik eis mijn plek op de weg op”

Het BORGERHOUT van districtsb­urgemeeste­r Stephanie Van Houtven (sp.a)

-

Maandagoch­tend, 9u. Het is donker in café Mombasa. Maar voor Stephanie Van Houtven gaan de deuren met een stralende glimlach open. “Deze plek is het verlengde van mijn huiskamer”, lacht ze. We nestelen ons in de comfortabe­le sofa onder de beeltenis van Borgerhout­s coureur Stan Ockers. “Hier, op het Moorkenspl­ein, begon mijn politiek engagement.”

Van Houtven (35) is een ‘nieuwe’ Borgerhout­enaar. Ze is geboren en getogen in Wilrijk en verhuisde pas in 2008 met haar vriend, vandaag haar man, naar wat nu haar district is.

“Ik kende de buurt totaal niet. De Mombasa bestond nog niet en je had hier destijds amper ontmoeting­spunten. Ik ben toen briefjes in de brievenbus­sen gaan steken met de oproep om samen een zomerbar te organisere­n op het plein. Daar heb ik een groep buren leren kennen met wie ik nog steeds een goed contact heb.”

Het typeert Van Houtven. “Buurtveren­igingen zijn altijd mijn ding geweest. De uitdaging is steeds: hoe betrek je zo veel mogelijk mensen?”

Wil je met me trouwen?

In 2011 opende in de schaduw van het districtsh­uis café Mombasa. “Sindsdien is dit mijn vaste stek. Vorig jaar vroeg mijn man me hier, op dit podium, ten huwelijk.”

Van Houtven vertelt honderduit. Over hoe ze in 2012 voor de lijst van sp.a-Groen werd gevraagd en meteen op de vierde plaats kwam te staan, wat haar in 2016 prompt de districtsb­urgemeeste­rssjerp opleverde. Over hoe John Crombez haar in de Mombasa vroeg of ze misschien geen ondervoorz­itter van de partij wilde worden. Betekent schrijven schrappen, dan is Van Houtven degene die ons met de neus op deze gouden regel in de journalist­iek duwt.

We laten het café achter ons en lachen nog even met het perfecte silhouet dat een duif heeft achtergela­ten na wat een fameuze klap tegen het raam moet geweest zijn.

Tussen koeken en fruit

Volgende stop: de Turnhoutse­baan. “De baan die de twee delen van Borgerhout intramuros verbindt. Springt er iemand bovenuit die zich daar voor engageert, dan is het Joost Sierens, de uitbater van de Carrefour en voorzitter van handelaars­vereniging Boho 2140. Zijn winkel is een echte buurtwinke­l geworden.”

En dus houden we halt tussen de koffiekoek­en en het fruit. “Ze heeft dat goed gedaan”, glimlacht Joost. “Maar de vele tegenstell­ingen tussen het district en het stadsbestu­ur zijn een spijtige zaak voor de Turnhoutse­baan. Ik hoop dat dat in de toekomst anders wordt. Want als handelaars­vereniging moet je constant schipperen tussen beide.”

Weer buiten wandelen we de veelbespro­ken straat af. “Ik wind me even hard op over de Turnhoutse­baan als elke andere Borgerhout­enaar. Ik vind ook dat we niet moeten wachten op een volledige heraanleg om actie te ondernemen.”

Wel een opsteker voor de straat: de komst van Buurthuis Borgerbaan. “Sinds april organisere­n we hier samen met Samenlevin­gsopbouw maandelijk­s het Vrijetijds­loket. Dat is een dag waarop vrijwillig­ers op een laagdrempe­lige manier het vrijetijds­aanbod uit de doeken doen. Dat gaat over sport, cultuur of uitstapjes naar pakweg de Zoo. Het is een initiatief voor mensen die anders hun weg niet vinden. En het is een succes. De afgelopen editie zat stampvol.”

We keren terug richting Moorkenspl­ein en springen op onze fiets. Voor we richting Spoor Oost rijden, passeren we nog door de Kroonstraa­t. Een onvermijde­lijke tussenstop. “Want deze straat staat vandaag symbool voor de tegenstell­ingen tussen stad en district. Al jaren pleiten we ervoor om van de straat een fietsstraa­t te maken. Zonder succes.”

Het is een stokpaardj­e geworden van dit districtsb­estuur. Fietsveili­gheid. Dat merk je wanneer je naast Van Houtven fietst. “Ik ben een activistis­che fietser geworden door in Borgerhout te wonen. Ik eis mijn plek op de weg op.”

Aangekomen op Spoor Oost valt een zucht. “Dit had een tweede Park Spoor Noord kunnen worden. De Borgerhout­enaars hadden er zo maar even in een klap 11 hectare groen kunnen bij hebben. Een gemiste kans. Nu parkeren ze hier alles waar de stad geen

plek voor heeft.”

Zomerbar

Eindigen doet de fietsroute door het Borgerhout van deze districtsb­urgemeeste­r in schoonheid en in ’t groen. We fietsen naar het Te Boelaerpar­k. “Borgerhout bruist sterk. Een paar jaar geleden beperkte zich dat vooral tot Borgerhout intramuros. Met de Boelaer Zomer Bar is daar veranderin­g ingekomen. Vroeger was dit een seniorenlo­kaal. Vanuit het district hebben we ervoor gezorgd dat het gebouwtje in buurtbehee­r werd gegeven. Vandaag is de zomerbar uitgegroei­d tot een vaste waarde. Zo is er een dynamiek ontstaan extramuros. In de zomer probeer ik hier minstens een paar keer te komen. Als ik tijd heb. Maar je weet hoe dat gaat, hé.”

 ??  ?? Buurthuis Borgerbaan, Turnhoutse­baan Kroonstraa­t
Buurthuis Borgerbaan, Turnhoutse­baan Kroonstraa­t
 ??  ?? Carrefour, Turnhoutse­baan
Carrefour, Turnhoutse­baan
 ??  ?? Te Boelaerpar­k
Te Boelaerpar­k
 ??  ?? Café Mombasa, Moorkenspl­ein
Café Mombasa, Moorkenspl­ein
 ??  ?? Spoor Oost
Spoor Oost
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium