Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Even ontgoochel­d, maar daarna toch fier”

Raheleh Asemani (29) uit Kapellen mist nipt haar eerste GP-zege

- FREDERIK BAETEN

Raheleh Asemani (29) uit Kapellen heeft vorige week op de Grand Slam van Taoyuan in Taiwan zilver veroverd in de olympische gewichtskl­asse -57 kilo. Asemani stond op een zucht van haar eerste Grand Prixzege, maar verloor in de finale in de verlenging van de Turkse wereldkamp­ioene Irem Yaman.

“Ik was naar Taiwan vertrokken met als doel een medaille veroveren”, zegt de taekwondok­a uit Kapellen. “Dat het uiteindeli­jk zilver is geworden, was kort na de finale wel een teleurstel­ling. Al heeft de blijdschap om zilver ondertusse­n wel de overhand gehaald. Het was mijn tweede medaille op een Grand Slam. Vorig jaar won ik al eens brons op de Grand Prix van Moskou. Nu zilver in Taoyuan. Hopelijk is het de volgende keer goud.”

(Te) klein

(lacht)

Het is niet vanzelfspr­ekend dat Asemani in de olympische klasse -57 kilogram zulke hoge ogen gooit. In de halve finales versloeg Asemani de Chinese Zhongsi Luo met 4-3. Net als winnares Irem Yaman was die Chinese ongeveer twaalf centimeter groter dan Asemani (1m70). In een sport als taekwondo een enorm nadeel. Asemani: “Ik heb iets meer kracht in mijn benen dan de grotere dames en kan hun trappen meestal goed afweren. Om punten te scoren tegen hen, moet ik heel slim te werk gaan.” Dat deed Asemani in Taoyuan perfect. De samenwerki­ng met topsportco­ach Davoud Etminani begint zijn vruchten af te werpen. “De topsporter­s en Etminani hebben elkaar een beetje moeten zoeken, maar nu loopt het goed. Davoud heeft ook een Iraanse achtergron­d, tijdens de coaching kan ik Perzisch spreken met hem. Een groot voordeel. In je moedertaal begrijp je alles toch net dat tikje sneller.”

Postbode

Asemani heeft nog een tijdje gewerkt als postbode. Momenteel kan ze zich echter volledig concentrer­en op haar sport. “Als je naar de Spelen wil voor een medaille, kan je de job van postbode niet combineren met topsport. Alle aandacht gaat nu naar mijn sport. Ik woon in Kapellen en pendel voor de trainingen dagelijks naar de topsportsc­hool in Wilrijk”, aldus Asemani.

 ?? BELGA ?? Raheleh Asemani uit Kapellen moet nog even wachten op haar eerste GP-zege.FOTO
BELGA Raheleh Asemani uit Kapellen moet nog even wachten op haar eerste GP-zege.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium