Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Supertalen­t Evenepoel slaat weer toe

Indrukwekk­ende wereldtite­l tijdrijden bij de juniores roept weer de vraag op: wat heeft fenomeen allemaal in zijn mars?

- Van onze redacteurs in Innsbruck

Het is nog altijd volslagen idioot om Remco Evenepoel (18) de nieuwe Eddy Merckx te noemen, maar toch al iets minder dan vroeger. Hij is nu officieel wereldkamp­ioen tijdrijden bij de juniores, het beginpunt van een carrière die naar god weet waar zal leiden. Waar eindigt dit? Een poging tot antwoord.

A star is born. Iets anders kon je gisteren niet denken na de finish van de tijdrit bij de juniores. Remco Evenepoel uit België had net gewonnen met één minuut en 24 seconden voorsprong. Op het podium zong de nieuwe wereldkamp­ioen luid het volkslied mee, hij had er alleen even over moeten nadenken of hij dat in het Frans of het Nederlands zou doen. Want tweetalig is hij ook nog.

Giovanni Lombardi, de topmakelaa­r van Peter Sagan en Fernando Gaviria, baande zich ondertusse­n een weg naar ouders Agna en Patrick. Lombardi wilde hen felicitere­n. Herinnerin­gen ophalen met Patrick, want ze reden ooit samen in de Vuelta. En terloops toch eens informeren of hun zoon al een raadgever had.

Een Deense journalist van TV2 interviewd­e ook nog Renaat Schotte, om duiding te geven bij het nieuwe fenomeen. Het WK tijdrijden voor juniores was een examen voor Evenepoel – geloven we de hype of niet? – en hij slaagde met de allerhoogs­te onderschei­ding.

Wat iedereen zich afvroeg: waar zal dit eindigen? Zelfs Renaat Schotte wist het niet. Wereldkamp­ioen tijdrijden bij de juniores, wat betekent dat? Voor elke Michal Kwiatkowsk­i is er een Torsten Hiekmann. Daarom vijf concrete vragen over de toekomst van Remco Evenepoel. Patrick Lefevere (zijn toekomstig­e baas), Fred Vandervenn­et (zijn huidige trainer) en de wereldkamp­ioen zelf geven het antwoord.

Is het slim om volgend jaar al prof te worden?

Lefevere: “Die jongen is een supertalen­t. Hij wint nu met één minuut en 24 seconden voorsprong. Op het EK had hij tien minuten voorsprong. Dan moet je er geen tekeningsk­e bij maken, toch? Je kan zeggen dat hij met deze tijd maar vierde was geworden bij de beloften, maar die mannen rijden wel met een 54x11. Hij moet het met een 52x14 doen. Dat maakt een groot verschil.”

Vandervenn­et: “Het Axeon Hagens-team van Axel Merckx was een goed alternatie­f geweest, maar door de druk van de contracten is het toch meteen de World Tour geworden. Ik zie daar geen probleem in. Remco zal een aangepast programma krijgen. En iedereen zeurt over een zwaarder verzet bij de profs, maar dat is zever. Remco is een voorstande­r van souplesse. 100, liefst 120 omwentelin­gen per minuut. Hij is nog maar achttien. Een atleet wint aan kracht tot zijn 27ste. Remco heeft tijd om sterker te worden en die trapfreque­ntie aan te passen aan de grotere versnellin­gen van de profs.”

Evenepoel: “Ik ben sowieso van plan om klein te blijven trappen. Het is bewezen in de afgelopen Vuelta dat het op de steile stukken van de cols efficiënte­r was om klein in plaats van groot te trappen. Donderdag ga ik bewust met een kleiner binnenblad rijden om op

die col na zestig kilometer op souplesse te klimmen.”

Welk programma zal hij volgend jaar rijden?

Lefevere: “We gaan hem geen tachtig koersen laten rijden. Daar moet je niet lang voor naar school zijn geweest. En hem verbranden in Parijs-Nice of Tirreno gaan we ook niet doen. Argentinië, Colombia, de Algarve, een paar dagen in Mallorca… Dat kan allemaal wel. De Ronde van Romandië kan interessan­t zijn: na de Waalse klassieker­s en voor de Giro is dat wat rustiger.”

Vandervenn­et: “De ploeg bepaalt, maar het zal wellicht richting Colombia en de Algarve gaan. Even belangrijk zal de invulling van zijn training zijn. In het begin trainde hij in de Ardennen, de laatste tijd vooral in de Vogezen. Het wordt volgend jaar tijd om de stap naar de Alpen te maken. Eerst naar het minder steile Le Grand Bornand, dan naar Alpe d’Huez. Als het van mij afhangt, rijdt hij zijn eerste grote ronde pas over drie jaar. Bij voorkeur de Vuelta, zijn lievelings­koers.”

Evenepoel: “Ik ga sowieso niet heel veel koersen volgend jaar. Het is de bedoeling om mij klaar te stomen voor de grote rondes. Dus ik ga veel op hoogte trainen. Veel klim- en tijdrittra­ining. Korte rittenkoer­sen kunnen, zes dagen in de Ronde van Colombia, bijvoorbee­ld.”

Wordt hij een toptijdrij­der of eerder een topklimmer?

Lefevere: “Het klopt dat je bij de juniores niet per se een specialist tijdrijden moet zijn om wereldkamp­ioen te worden, maar wat hij

doet, is wel straf. Akkoord, hij is niet groot. Met zijn gabarit gaan we hem niet opstellen in ParijsRoub­aix. Maar tijdrijder of klimmer? Daarvoor moet je met

Madame Soleil bellen, niet met

mij.”

Vandervenn­et: “Hij is een geboren tijdrijder. Niet groot, maar aerodynami­sch zo goed als perfect. En dan heeft hij nog nooit een windtunnel­test gedaan. Het zal dus alleen nog maar verbeteren. Hij wordt een klimmer - tijdrijder.”

Evenepoel: “Ik vind tijdrijden de mooiste discipline. Mocht ik een keuze moeten maken tussen wegrit en tijdrit op dit WK, dan koos ik voor de tijdrit. Aan mijn positie hebben we al veel gesleuteld en het is de bedoeling om daaraan te blijven werken.”

Evenepoel koerst pas anderhalf jaar, kan hij voldoende in peloton rijden?

Lefevere: “In de Giro della Lunigiana heeft hij een rit gewonnen door weg te rijden uit het peloton in de afdaling. Ik veronderst­el dat hij dan wel met de fiets kan rijden, ja.”

Vandervenn­et: “Dat hij niet in het peloton kan rijden, is dikke zever. Hij wil het wel doen, maar de rest kan hem niet volgen. Akkoord, het is nog niet perfect, hij moet nog enkele knepen van het vak leren. Maar hij heeft het voordeel dat hij een goede leerling is. In de Vogezen reed hij zijn eerste col naar beneden. In bocht twee lag hij in de vangrail. Maar sindsdien is hij nooit meer gevallen in de afdaling.”

Evenepoel: “Dat ik niet in peloton kan rijden, is een fabeltje. In de Giro della Lunigiana ben ik

“Ik leef niet als een gek, eet nu nog altijd frieten en chocolade. De laatste maand was ik al serieuzer met mijn vak bezig, maar zeker niet extreem.” Remco Evenepoel “Hij wint met één minuut en 24 seconden voorsprong. Dan moet je er geen tekeningsk­e bij maken, toch?” Patrick Lefevere toekomstig­e werkgever “Dat hij niet in het peloton kan rijden, is dikke zever. Hij wil het wel doen, maar de rest kan hem niet volgen.” Fred Vandervenn­et trainer

vijf dagen lang niet gevallen, veel anderen wel. En Italië staat bekend om de meest nerveuze koersen. Misschien zetten we donderdag wel een ploegmaat naast mij als bodyguard, om mij te helpen positioner­en.”

Is Evenepoel mentaal sterk genoeg? Er is het voorbeeld van Lennard Kämna: in 2014 ook wereldkamp­ioen bij de juniores, maar ondertusse­n wel gestopt omdat de mentale belasting te groot was.

Lefevere: “Absoluut wel. In België is het al van de nieuwe Merckx en de druk voor deze tijdrit was toch groot. Als hij had verloren, was het verhaal altijd geweest: Hij wordt prof, maar kan

zelfs bij de juniores niet winnen. Je moet een speciale kop hebben om daarmee om te gaan.”

Vandervenn­et: “Maak je daar geen zorgen over. Remco is een koele kikker. Als iemand hem tackelde in het voetbal, kreeg die binnen de tien minuten van hetzelfde laken een broek. Hij traint ook graag alleen, rijdt liever een tijdrit dan een wegrit. Dus mentaal is hij zeker sterk genoeg. Mocht hij in de tijdrit gevallen zijn, hij zou nadien nog sneller hebben gereden.”

Evenepoel: “Ik leef niet als een gek, eet nu nog altijd frieten en chocolade. De laatste maand was ik al serieuzer met mijn vak bezig, maar zeker niet extreem. Volgend jaar wordt koersen mijn job, maar tegelijk zal het altijd mijn hobby blijven. Ik ben altijd gemotiveer­d, voor een WK of voor een kermiskoer­s.”

 ?? FOTO BELGA ?? Emotie, emotie, emotie, vlak na de aankomst, in de armen van zijn moeder en op het podium in zijn allereerst­e regenboogt­rui.
FOTO BELGA Emotie, emotie, emotie, vlak na de aankomst, in de armen van zijn moeder en op het podium in zijn allereerst­e regenboogt­rui.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium