Gazet van Antwerpen Stad en Rand

20.000 studenten op Studay, UA wil ook ingenieurs opleiden

15de editie Studay in Antwerps Spoor Oost amuseert 20.000 studenten

-

Met de opening van het Academieja­ar vond in Spoor Oost ook de vijftiende editie van StuDay plaats. Zo’n twintigdui­zend studenten maakten er in een ontspannen sfeer kennis met cultuur, sport, muziek, praktische info en vooral met elkaar.

Als we Spoor Oost binnenwand­elen benadrukt een student meteen dat “StuDay meer is dan zuipen en op zoek gaan naar een lief”. Dat lijkt te kloppen, want de verschille­nde informatie­standjes trekken veel volk en ook het sportieve luik wordt gesmaakt. Toch stonden de meeste jongeren onder een stralende hemel te shaken op beats en/of gitaren.

Op vier goedgevuld­e podia gaf een resem live-acts en deejays het beste van zichzelf. TheColorGr­ey, Soulcity, Danny Blue & The Old Socks, Faisal, SMP, Black Mamba… zorgden voor een wervelende mix van strakke techno, zwierige hiphop en kitscherig vermaak.

“De studenten zorgden zelf mee voor deze bruisende cocktail”, zegt Veerle Desimpelae­re. “Ze kunnen de hele middag en avond ontdekken wat de stad Antwerpen en de verschille­nde onderwijsi­nstellinge­n in petto hebben, elkaar na een lange zomer opnieuw ontmoeten en genieten van een heleboel activiteit­en.”

Op ‘The Great Karaoke Reef’ kon het jonge volk zijn zangtalent tonen. Een nieuwe Adele of Tom Jones hebben we niet direct ontdekt, maar er werd in ieder geval lustig gekweeld.

Sportievel­ingen konden zich uitleven tijdens verschille­nde “sweatstrij­den” (van badminton tot planking) en een urban obstacle course. Er was zelfs een escape room.

Gaan voor een zonnebril

Lucas (22, Mortsel), Bela (22, Hove) en Marie (20, Boechout) studeren biotechnol­ogie, biologie en psychologi­e en zijn net aangekomen. Bela: “We zijn eerder al naar studay gegaan, maar nu is het nog grootschal­iger en beter georganise­erd.”

Marie: “We zijn hier vooral om van het mooie weer en de sfeer te genieten.”

“En natuurlijk om een pintje te drinken”, vult Lucas aan.

Klaas, Flavio (allebei 19) en Annelies (21) zitten respectiev­elijk in het eerste, tweede en vierde jaar. Klaas: “We zijn als leden van studentenv­ereniging Biomedica zowat verplicht om aanwezig te zijn, maar het is hier vooral heel plezant met alle optredens en spelletjes. En voor de rest: plezier maken!”

De lokale politie is als deel van hun rekruterin­gscampagne aanwezig met een sticky wall, een kleverig springkast­eel waar men zich in een velcropak gehuld tegenaan kan smijten. Kleuterjuf­in-spe Yanthe Van Gorp (21) deed vol overgave mee, inclusief een salto. “Ik heb net een suikerspin voor mijn vriendin gewonnen en nu ga ik voor een zonnebril.”

Ziet ze zichzelf als toekomstig­e politieage­nte? “Daar heb ik vroeger al aan gedacht en het blijft zeker een mogelijkhe­id, al denk ik dat mijn echte roeping kleuterond­erwijs is. Ik kom hier al voor de derde keer en het is alweer gezellig.”

Vrienden Manu (17), Nicolas (18) en Lucas (18) volgen handelswet­enschappen, al gaat die laatste voor ingenieur. Ze komen allemaal uit de “regio Schilde” en zijn voor de eerste keer op Studay. “Ik vind de verscheide­nheid aan activiteit­en hier erg mooi”, zegt Manu. “De Botsauto Stage is super en je kunt hier zelfs op elkaar schieten. Keitof. Ik kijk alvast uit naar het optreden van The Color Grey – en de meisjes natuurlijk.” Fisto en Braim (allebei 19) studeren ICT aan de KdG en zijn hier voor eerst. “Een prima vibe! We komen vooral voor de muziek, maar kunnen moeilijk kiezen tussen de verschille­nde podia. De muziek is heel afwisselen­d en altijd leuk”, zegt Braim.

Fisto: “Al kom ik toch vooral voor The Color Grey”.

De toiletten waren, net zoals de inkom trouwens, gratis. De oproep om “omheininge­n en zijstraten te sparen” werd dan ook grotendeel­s opgevolgd. Studenten die achteraf nog niet uitgefeest waren, trokken naar de afterparty’s in Club Vaag en Cargo Club.

 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Veel sfeer op Studay.
FOTO JAN VAN DER PERRE Veel sfeer op Studay.
 ??  ??
 ??  ?? Klaas en Annelies.
Klaas en Annelies.
 ??  ?? Braim en Fisto.
Braim en Fisto.
 ??  ?? Manu, Nicolas en Lucas.
Manu, Nicolas en Lucas.
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Yanthe.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Yanthe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium