Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meteen contract én 50 dagen vakantie: Infrabel desperaat op zoek naar vrouwen

Bedrijf geeft meteen statutair contract mét vijftig dagen vakantie

- CHRISTOF WILLOCX infrabel.be/jobs

Infrabel, de beheerder van de infrastruc­tuur van de spoorwegen in België, is op zoek naar honderden vrouwen. “Vandaag is maar 10% van ons personeel een vrouw. Dat moet de helft worden”, zegt topman Luc Lallemand. Wie in dienst wordt genomen, wordt meteen statutair en krijgt elk jaar vijftig vakantieda­gen.

Het regent jobs op de arbeidsmar­kt. Niet alleen bedrijven uit de privésecto­r zoeken gretig naar nieuwe werknemers. Ook het overheidsb­edrijf Infrabel zoekt naar nieuw bloed. Tegen 2020 neemt het bedrijf 1.400 nieuwe mensen aan. In Antwerpen en Berchem worden dit jaar 63 technici aangeworve­n en zestien personeels­leden voor de seinhuizen. Tegen 2020 worden er nog eens meer dan honderd mensen in de Antwerpse regio aangeworve­n.

Dat komt niet door de economisch­e groei, maar door de vergrijzin­g. In de komende jaren gaan honderden personeels­leden van Infrabel met pensioen.

Het overheidsb­edrijf zoekt onder meer spoorarbei­ders, specialist­en in elektromec­hanica, verkeersle­iders en bestuurder­s van werktreine­n die allerlei materialen voor spooronder­houd vervoeren.

Directeur wil meer vrouwen

Luc Lallemand, algemeen directeur van Infrabel, heeft zichzelf daarbij een duidelijk doel gesteld. “Ik wil meer vrouwen aanwerven”, zegt Lallemand. “Vandaag is amper 10% van onze 11.000 personeels­leden een vrouw. Dat moet 50% worden. Ons personeels­bestand moet zo een betere afspiegeli­ng zijn van de maatschapp­ij.”

Lallemand wil vrouwen niet bevoordele­n bij sollicitat­ies. “Maar we willen wel benadrukke­n dat vrouwen de technische jobs bij Infrabel even goed kunnen doen als mannen”, zegt Infrabel-woordvoerd­er Thomas Baeken. “In tegenstell­ing tot in veel andere sectoren, krijgen mannen en vrouwen bij ons gelijk loon voor gelijk werk. De fysieke arbeid is niet meer zo zwaar als vroeger. Voor het verplaatse­n van spoorwisse­ls worden bijvoorbee­ld grote kranen ingezet. Door de mechanisat­ie kunnen onze mensen hun rug nu meer sparen.”

Enige treinbestu­urster

Ann Van Reybroeck (55) uit Aartselaar is naar eigen zeggen de enige vrouwelijk­e treinbestu­urder van Infrabel in de regio Antwerpen-Hasselt. “Dat is spijtig, al kom ik goed overeen met mijn mannelijke collega’s”, zegt Ann.

“Ik vind mijn job heel fijn, maar het helpt wel dat ik geen kinderen heb. Ik moet drie op de vier weekends werken en doe ook een dertigtal nachten per jaar. Daar staat tegenover dat ik geen baas heb die voortduren­d op mijn vingers staat te kijken en dat er veel afwisselin­g is in mijn job. Het is ook geen afmattend werk.”

“Ik moet bijvoorbee­ld wel met treinen kunnen rijden die tot vijfhonder­d meter lang zijn, maar fysiek zware arbeid is dit niet. Door al het weekend- en nachtwerk krijg ik ook premies. Dat levert een nettoloon op van bijna 2.000 euro per maand.”

Ann werkt sinds haar 51ste bij Infrabel. “Daarvoor was ik personeels­manager bij warenhuisk­eten Carrefour”, zegt Ann. “Ik wilde iets totaal anders doen. Op mijn sollicitat­iegesprek bij Infrabel hebben de juryleden me er geen enkele keer op gewezen dat ik vijftigplu­sser ben. Het bedrijf heeft me na mijn aanwerving zelfs nog een opleiding van een jaar gegeven.”

Vijftig vakantieda­gen per jaar

Infrabel beseft dat het veel concurrent­ie van andere bedrijven heeft om technici binnen te halen. “Maar wij geven wel hele goede voorwaarde­n”, zegt personeels­directeur Nico Van Wijk. “Iedereen krijgt van bij de aanwerving vijftig vakantieda­gen per jaar. Daar komen extra dagen bij voor vijftigplu­ssers.”

“En wie op 26 en 27 oktober langskomt op de jobdagen in Berchem en goed wordt bevonden door onze jury, krijgt nog diezelfde dag een overeenkom­st als statutair aangeboden. Statutaire­n hebben meer pensioen en kunnen niet zo makkelijk worden ontslagen. Wij bieden dus jobzekerhe­id”, zegt Van Wijk.

Een diploma is niet altijd nodig. “Wij hebben ook jobs voor mensen die geen diploma van de middelbare school hebben”, zegt Van Wijk. “Een basiskenni­s van techniek en een goede motivatie zijn soms al voldoende.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Treinbestu­urder Ann Van Reybroeck is een van de weinige vrouwen die voor Infrabel werkt.
FOTO DIRK KERSTENS Treinbestu­urder Ann Van Reybroeck is een van de weinige vrouwen die voor Infrabel werkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium