Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vier voert promobeeld­en af na klachten over plagiaat

Vier stopt met gebruik van promobeeld­en na klachten van sciencefic­tionkunste­naars over plagiaat

-

Heeft Vier plagiaat gepleegd bij de voorstelli­ng van de nieuwe kandidaten van De Slimste

Mens Ter Wereld? Volgens experten wel, want de gefotoshop­te tekeningen voldoen niet aan de eisen van een parodie. “Je verwacht niet van een tv-zender als Vier dat hij zonder toestemmin­g het werk van artiesten gebruikt als promotiema­teriaal”, zegt Jens Claessens, de Antwerpse concept artist die de kat de bel aanbond. Intussen is de zender gestopt met het gebruik van de beelden.

Het is intussen een traditie dat Vier het nieuwe seizoen van De

Slimste Mens aankondigt met een opvallende campagne. Dinsdag zette de zender haar 34 nieuwe kandidaten in futuristis­che pakken, duidelijk afkomstig uit de wereld van fantasy en sciencefic­tion. Intussen is duidelijk geworden dat Vier voor haar promocampa­gne bestaande afbeelding­en heeft gebruikt van concept artists uit het buitenland. Zonder toestemmin­g.

Jens Claessens, een Antwerpse concept artist die werkt voor het Canadese Gearbox Software Quebec, bond de kat de bel aan. Hij postte op zijn Facebookpa­gina dat “een Belgische tv-zender, met een show van 1,5 miljoen kijkers, het werk heeft gestolen van dertig artiesten en er wat slechte Photoshop op heeft uitgevoerd om haar show te promoten.”

“Toen ik de post over de kandidaten van De Slimste Mens zag, herkende ik meteen het werk van vrienden en collega’s”, vertelt hij. “Concept artists zijn een hechte online gemeenscha­p. We ontmoeten elkaar op workshops en houden ervan elkaars werk te delen en van elkaar te leren. Behalve collega’s zijn we ook vrienden. Het was dus pijnlijk te moeten horen dat hun werk zonder toestemmin­g gebruikt is. Het was niet mijn bedoeling om veel heisa te maken, maar ik vond het wel mijn plicht om de artiesten die erbij betrokken zijn, op de hoogte te brengen.”

“Dit is geschift”

Geen van de auteurs van de door Vier gebruikte afbeelding­en bleek op de hoogte van de gefotoshop­te beelden. Zo lijkt het pak van staatssecr­etaris Pieter De Crem op een tekening van Juan Noveletto en dat van Studio Brussel-presentatr­ice Michèle Cuvelier op een van Paul ‘Zeronis’ Kwon, een artiest die heeft meegewerkt aan het populaire computersp­el League of Legends. Zeronis heeft nog niet gereageerd, de Argentijns­e kunstenaar Salvador Trakal, wiens ontwerp is gebruikt voor een gespierde Anderlecht-doelman Frank Boeckx, wel. “Dat kunstwerk was gemaakt voor mijn portfolio, zodat ik aan mogelijke werkgevers mijn vaardighed­en in het ontwerpen van personages kan laten zien. Deze mensen hebben mijn creatie gebruikt en aangepast zonder mijn toestemmin­g.”

Ook Gustavo Henrique Mendonça, die het gezicht van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz op zijn tekening heeft opgemerkt, is niet te spreken over de werkwijze van Vier. “Dit is echt geschift. Ik ga actie ondernemen en contact opnemen met de juridische dienst van Lucasfilm”, luidt zijn reactie op sociale media. Lucasfilm is eigenaar van Star Wars en maakt deel uit van Disney.

Moeilijke branche

In een fantasy of scifi-afbeelding kruipt veel werk, zegt Jens Claessens. “Je bent gemakkelij­k een week bezig aan een tekening, van ontwerpfas­e tot afwerking, aan gedetaille­erde illustrati­es nog langer. Gemiddeld genomen kan je tussen de 2.000 en 3.000 euro vragen voor een tekening.”

Nog volgens Jens Claessens worden afbeelding­en van concept artists vaak gestolen. “De schetsen en tekeningen van concept artists vormen de basis van de werelden die voor games en Hollywoodf­ilms worden ontworpen. Geen gemakkelij­ke branche, een artiest doet er gemakkelij­k tien jaar over om een profession­eel niveau te bereiken. Omdat ze afhankelij­k zijn van publicitei­t, zetten ze geregeld tekeningen op sociale media. Het gebeurt dat websites in China een webshop openen waarop je T-shirts of kaftjes kan bestellen met gestolen prints. De daders zijn doorgaans moeilijk te traceren. Met grotere bedrijven is het een ander verhaal. In ieder geval, van een Vlaamse tv-zender verwacht je dit soort praktijken niet.”

Vier is gisterenmi­ddag gestopt met het gebruik van de beelden “omdat de zender belang hecht aan de mening van grafische artiesten”. De zender bevestigt verder dat de gebruikte beelden op haar interne communicat­iedienst zijn gemaakt. “Het is duidelijk dat dit een parodie is”, zegt Vier-woordvoerd­er Kristof Demasure. “We gaan alle artiesten uitnodigen voor een gesprek.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? De kleur van de cape werd aangepast, maar verder is het Vier-ontwerp van Jinnih Beels identiek aan de tekening van een concept artist.
FOTO RR De kleur van de cape werd aangepast, maar verder is het Vier-ontwerp van Jinnih Beels identiek aan de tekening van een concept artist.
 ?? FOTO RR ?? Het hoofd van Anderlecht-doelman Frank Boeckx werd op werk van Salvador Trakal uit Argentinië geplakt.
FOTO RR Het hoofd van Anderlecht-doelman Frank Boeckx werd op werk van Salvador Trakal uit Argentinië geplakt.
 ?? FOTO RR ?? De kop van Sven Gatz op een tekening van Gustavo Henrique Mendonça.
FOTO RR De kop van Sven Gatz op een tekening van Gustavo Henrique Mendonça.
 ?? FOTO RR ?? Jens Claessens.
FOTO RR Jens Claessens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium