Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Honderdste WK wielrennen start in Antwerpen

Scheldesta­d in 2021 gastheer voor ritten in lijn

- Van onze redacteur in Innsbruck Jan-Pieter De Vlieger

Van zaterdag 18 tot zondag 26 september 2021 zal het WK wielrennen in Vlaanderen neerstrijk­en. Voor de ritten in lijn ligt de start in Antwerpen en de aankomst in Leuven. Het is de honderdste editie van het WK en de tiende die in België betwist wordt. “Wij zijn zeer verheugd met deze zeer wijze beslissing van wielerfede­ratie UCI. Precies op de honderdste verjaardag van het WK komt het wielrennen thuis in de bakermat van de koers”, reageert de Antwerpse schepen van Sport Ludo Van Campenhout.

“Misschien wordt hij beter dan ik”

Eddy Merckx diep onder de indruk van wielerfeno­meen Remco Evenepoel, die historisch­e WK-dubbel pakt bij de juniores

Remco Evenepoel eerste junior ooit die op WK tijdrit en wegrit wint

Al zegt hij het zelf: Remco Evenepoel is de GOAT, de greatest of all time. De eerste junior ooit die wereldkamp­ioen wordt in de tijdrit en de wegrit. Hij wreef het er dik in: een ingebeeld sikje, een imitatie van Sagan, de fiets hoog in de lucht aan de meet. Maar al dat machtsvert­oon mag u niet verkeerd begrijpen. Evenepoel bedoelde het niet zo. “Je bent maar een kampioen als je de beste bent bij de profs.”

Zeker, Remco Evenepoel is een mannetje. Een opgefokt standje dat gisteren luid om een nieuw wiel schreeuwde toen hij op 72 kilometer van de aankomst betrokken raakte bij een val. In de achtervolg­ing op de koplopers duwde hij tegenstand­ers desnoods letterlijk uit de weg.

Natuurlijk maakte hij die achterstan­d nog goed. Hij is twee klassen beter dan de rest. Zijn laatste uitdager Marius Mayrhofer vroeg of hij misschien tot aan de finish in het wiel mocht blijven, hij beloofde niet meer te proberen om te winnen. Evenepoel vond het geen goed idee. Op 19 kilometer van het einde reed hij weg. Solo winnen is veel mooier.

Het triomfvert­oon was uitbundig. Een voetballer die de winninggoa­l had gescoord. Evenepoel wreef over zijn kin, zoals Cristiano Ronaldo dat deed in de WK-match tegen Spanje. Dat ingebeelde geitensikj­e staat voor ‘GOAT’, de afkorting voor Greatest of All Time.

Aan de finish klopte hij zichzelf ook nog op de borst zoals Peter Sagan dat eerder deed. Zijn fiets stak hij heel hoog in de lucht. Het is natuurlijk moeilijk bescheiden te blijven wanneer je zo goed bent als hij.

Evenepoel kan bijzonder zelfbewust overkomen. Tijdens de Tour verklaarde hij zonder verpinken in Vive Le Vélo dat hij de wattages van Froome haalt. Na zijn Europese titel reed hij rond met een stickertje op zijn fiets: coming

soon – de regenboogt­rui. Op dit WK heeft hij een volwaardig­e fanclub mee. Die dragen allemaal T-shirts met zijn logo erop: R.EV 1703, de postcode van de Kannibaal uit Schepdaal. Het is makkelijk om te denken dat hij het hoog in zijn bol heeft. Achttien pas en al prof willen worden bij Quick.Step.

Maar dat is het natuurlijk: hij is pas achttien. En hij doet de dingen die een tiener doet. Dat

“Ik ben nog geen echte kampioen. Dat kan je alleen maar bij de profs zijn. Mannen als Eddy Merckx of Alberto Contador, dat zijn echte kampioenen.” Remco Evenepoel “Hij is een eenvoudige jongen. Hij staat er niet bij stil hoe dingen overkomen.” Patrick Evenepoel vader van Remco

sikje van Ronaldo? “Iets dat ik had afgesproke­n met mijn beste vriend”, legde de dubbele wereldkamp­ioen uit. “Die had me gezegd: als je alleen voorop rijdt, moet je dat doen. Hij zat live te kijken.”

Die geit was dus maar een geintje. Vader Patrick Evenepoel zei het gisteren al in deze krant. Sommige dingen die zoon Remco doet worden anders begrepen dan hij ze heeft bedoeld. “Hij is een eenvoudige jongen. Hij staat er niet bij stil hoe dingen over komen.”

Niet onsympathi­ek

Nog eens: Evenepoel is echt wel een alfamannet­je, hoe zou het anders kunnen voor een jonge gast die kapitein was bij de Rode Duivels. Op de persconfer­entie kreeg hij gisteren een vraag over de Tsjech Karel Vacek, een renner die hem vorige maand hoogst uitzonderl­ijk eens had geklopt in de Giro della Lunigiana. Evenepoel zette snel de puntje op de i: Vacek had hem in Lunigiana geklopt op een helling van 26 procent, omdat hij met een 34x28 reed, een mountainbi­keverzet. Evenepoel kreeg zijn 39x28 daar moeilijk rond. Moraal van het verhaal: die ene keer dat hij toch verloor lag het aan het materiaal, niet aan de benen.

En toch ga je op een persconfer­entie van Evenepoel niet weg met het idee dat je naar een arrogant mannetje hebt zitten luisteren. Niet na zijn zege in de tijdrit, niet in de voorbescho­uwing op de wegrit, niet na zijn zege in de wegrit. Daar zie je de ‘eenvoudige jongen’ waar vader Patrick over spreekt. Zijn wildste plannen voor de feestnacht na de tweede wereldtite­l waren “met de ploegmaats gaan eten in McDonalds. Dat hebben we wel verdiend”.

Hij vertelde – in uitstekend Engels – ook nog een anekdote over een halve marathon waar hij als jonge gast aan had mee gedaan. Daarin wilde hij per se vooraan starten, in de allersnels­te groep. “Ik was de enige blanke”, legde hij uit. “Tussen de Kenianen. Vijf kilometer heb ik kunnen volgen.” Iedereen in de perszaal moest er erg om lachen. Niemand is er weggegaan met het idee dat Evenepoel een antipathie­ke jongen is.

Veel leren

Het is natuurlijk makkelijk om het perspectie­f te verliezen bij Remco Evenepoel. Om te vergeten dat hij pas achttien is en dat het ‘maar’ om een wereldtite­l bij de juniores gaat. Op Twitter noemen zelfs doorwinter­de profs hem nu een fenomeen. “Ik begin vandaag mijn wintertrai­ningen om Remco Evenepoel te kunnen volgen op stage”, tweette Yves Lampaert.

Laten we er toch maar vanuit gaan dat Evenepoel bij de profs niet meteen gaat uitblinken volgend jaar. En dat zal dan geen slechte zaak zijn. Iedereen lijkt er bij gebaat dat de hype straks een beetje gaat liggen. Een journalist somde ze gisteren nog eens op tijdens de persconfer­entie: Lennard Kämna, Adrien Costa, Campell Flakemore: al die jonge kampioenen die te vroeg succesvol waren en ergens onderweg – tijdelijk of definitief – hun motivatie verloren.

Het slechtste wat Evenepoel kan overkomen is dat hij in zijn eigen mythe gaat geloven. Op zijn persconfer­entie beloofde hij dat niet te gaan doen.

“Ik ben nog geen echte kampioen. Dat kan je alleen maar bij de profs zijn. Mannen als Eddy Merckx of Alberto Contador, dat zijn echte kampioenen. Volgend jaar bij Quick.Step ga ik niet veel wedstrijd rijden. Wel veel trainen en veel leren van de mensen rond mij. Gewoon hard werken om straks een echte kampioen te worden.”

 ?? FOTO BELGA ?? WK Innsbruck JJuniiorka­mpiioen Remco Evenepoell maakt iindruk op Eddy Merckx
FOTO BELGA WK Innsbruck JJuniiorka­mpiioen Remco Evenepoell maakt iindruk op Eddy Merckx
 ??  ??
 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ??
FOTO'S PHOTO NEWS
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? “Ik ben de GOAT”, wijst Remco Evenepoel naar een ingebeeld sikje.
FOTO RR “Ik ben de GOAT”, wijst Remco Evenepoel naar een ingebeeld sikje.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Remco Evenepoel kent zijn klassieker­s: bij de aankomst klopt hij zichzelf op de borst zoals ook Peter Sagan dat eerder deed.
FOTO EPA-EFE Remco Evenepoel kent zijn klassieker­s: bij de aankomst klopt hij zichzelf op de borst zoals ook Peter Sagan dat eerder deed.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium