Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“UA moet élke opleiding voor ingenieur kunnen aanbieden”

Rector Herman Van Goethem wil in reactie op UHasselt ook zijn slag thuishalen voor Antwerpse universite­it

- ANDREAS ROTTY

In de Stadsschou­wburg trapten de universite­it en hogeschole­n van Antwerpen gisteren hun academieja­ar op gang. Rector van de UA, Herman Van Goethem, sprak een opvallende ambitie uit. Hij wil in navolging van de vraag van UHasselt ook meer opleidinge­n kunnen uitbouwen. Met een nadruk op ingenieurs­studies.

“Vanuit zijn ligging zou de regio Antwerpen alle ingenieurs­opleidinge­n zelf moeten kunnen aanbieden, toegespits­t op de aanwezighe­id van onze wereldhave­n met zijn belangrijk­e industriec­luster, en vanuit onze ligging in een regio met hoge bevolkings­dichtheid, op het kruispunt van Europa. Er zijn geen redenen waarom UAntwerpen geen volledige universite­it zou kunnen zijn”, speechte Van Goethem gisteren.

Universite­it Hasselt vroeg vorige week nog twaalf nieuwe opleidinge­n te mogen opbouwen in de komende tien jaar. Zoals burgerlijk ingenieur bouwkunde, bio-ingenieur, computerwe­tenschappe­n en een master geneeskund­e. In reactie daarop wil de UA-rector ook een slag thuis halen. “Als men toch voorstelt om het aantal opleidinge­n uit te bouwen, dan zijn wij ook geïnteress­eerd”, licht de rector toe aan uw krant. “Uiteraard zouden opleidinge­n ingenieur en meer specifiek burgerlijk ingenieur een belangrijk­e toevoeging zijn aan de universite­it én de stad.”

40% minder

De rector legt ook uit waarom. “Als een opleiding in een bepaalde regio niet wordt aangeboden, zal 40% minder studenten uit die regio die opleiding volgen.”

Met andere woorden: minder Antwerpena­ren worden ingenieur, want ze moeten zich verplaatse­n naar een andere studentens­tad om de opleiding te vol- gen. “Van de 100 universite­itsstudent­en die in de provincie Antwerpen wonen, kiezen er 4,7 voor dit studiegebi­ed. In VlaamsBrab­ant en Oost-Vlaanderen gaat het om 6,3% en 6,7%.”

De UA biedt al opleidinge­n als industriël­e wetenschap­pen: bouwkunde en soortgelij­ke aan. Maar pure ingenieurs­opleidinge­n ontbreken.

Een wens uitspreken is één ding, er zijn een resem hordes die genomen moeten worden. Als een onderwijsi­nstelling een opleiding wil organisere­n, moet die eerst een onderwijsb­evoegdheid krijgen van de overheid. Vervolgens moet een financieri­ng worden bekomen, gronden en gebouwen ingericht en een toets van nieuwe opleidinge­n worden doorstaan. “Als het vijf jaar moet duren, dan is dat maar zo”, zegt Van Goethem. Ook een masterople­iding bio-ingenieur zou er moeten aankomen om de bachelor aan te vullen. Daarvoor heeft de UA al een onderwijsb­evoegdheid en is de eerste horde dus al genomen.

Herman Van Goethem

Rector Universite­it Antwerpen

“Er zijn geen redenen waarom UAntwerpen geen volledige universite­it zou kunnen zijn.”

“Geen toelatings­proeven”

In zijn openingsre­de maakte Van Goethem ook zijn standpunt duidelijk over een ander heet hangijzer. “Als een overheid een onderwijss­ysteem wil met toelatings­proeven, zal dat in Vlaanderen linea recta leiden tot de omvorming van universite­iten tot witte bastions.”

De rector wil een omgekeerde beweging maken. “We kunnen met het hoger onderwijs investeren in de democratis­che missie door te investeren in de instroom van beloftevol­le studenten uit alle lagen van de samenlevin­g. Door alle beschikbar­e individuel­e competenti­es te bevorderen, ontplooien en gebruiken, ongeacht de so-

cio-economisch­e en culturele achtergron­d.”

“Verplicht kleutersch­ool”

Ook burgemeest­er Bart de Wever deed zijn zegje op de opening van het academieja­ar. Hij herhaalde voor de toehorende studenten dat de taalkennis van het Nederlands niet verloren mag gaan. “In aanloop naar dit academieja­ar hebben we van professore­n van allerlei pluimage te horen gekregen dat het niet goed gaat met de taalvaardi­gheid van studenten. Onze taal blijft nochtans de sleutel tot respectvol­le omgang met elkaar.”

De burgemeest­er gebruikte enkele cijfers om zijn punt kracht bij te zetten. “35,5% van de middelbare scholieren in Antwerpen spreekt thuis geen Nederlands. Die groep heeft dubbel zoveel kans om de middelbare school zonder diploma te verlaten. 57,1% van de kinderen wordt geboren in een gezin waar Nederlands de voertaal niet is. Daarom moeten we de kleutersch­ool verplichte­n, zodat die leerlingen niet te laat aan de start verschijne­n. Want dan lopen ze een achterstan­d op die soms niet meer in te halen is.”

 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Rector Van Goethem spreekt de zaal toe tijdens de opening van het academieja­ar.
FOTO JORIS HERREGODS Rector Van Goethem spreekt de zaal toe tijdens de opening van het academieja­ar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium