Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Burgerlijk ingenieurs voor Antwerpen

- Kris Vanmarseni­lle brieven@gva.be

Universite­it Antwerpen moet een opleiding burgerlijk ingenieur kunnen aanbieden. Dat zei rector Herman Van Goethem gisteren in zijn toespraak bij de opening van het academieja­ar. De inspiratie voor die vraag haalt hij bij zijn Hasseltse collega Luc De Schepper, die eerder deze maand vriend en vijand verbaasde door zomaar ineens twaalf nieuwe opleidinge­n voor de Universite­it Hasselt te vragen. Antwerpen kon niet achterblij­ven, maar is voor één keer bescheiden­er dan Limburg. Van Goethem houdt het bij één opleiding: die van burgerlijk ingenieur. Het is een terechte vraag. Eigenlijk is het onvoorstel­baar dat Antwerpen met zijn cluster aan bedrijven en zijn wereldhave­n die opleiding niet kan of mag aanbieden.

Van Goethem verwijst, ook in navolging van zijn Hasseltse collega, naar onderzoek waaruit blijkt dat studenten gemakkelij­ker een richting kiezen die ze in hun eigen regio kunnen volgen. Een opleiding burgerlijk ingenieur in Antwerpen leidt volgens dat onderzoek automatisc­h tot meer ingenieurs in de regio. De uitbouw van Hasselt en Antwerpen is dus perfect te verantwoor­den.

Wat uiteraard niet wil niet zeggen dat die er ook komt. Zo heeft Rik Torfs, ex-rector van de KU Leuven, openlijk toegegeven dat zijn universite­it altijd heeft geprobeerd om de uitbreidin­g van Hasselt tegen te houden uit vrees studenten te verliezen. Gent en Leuven zullen ook niet staan te springen om studenten aan Antwerpen af te staan. Maar die concurrent­ie tussen universite­iten mag hier geen rol spelen. Belangrijk is alleen dat onze economie moet kunnen rekenen op goed opgeleide ingenieurs. Bedrijven smeken erom, gaan ze zelfs steeds vaker in het buitenland zoeken. Dat tekort is nefast voor onze economie. De huidige opleidinge­n kunnen blijkbaar niet aan de vraag voldoen. Dat kan liggen aan het feit dat er te weinig zijn, maar ook aan de kwaliteit van die opleidinge­n of aan de kwaliteit van de instroom van kandidaat-studenten uit het middelbaar onderwijs. Om het tekort aan ingenieurs weg te werken, moeten al die aspecten onder de loep worden genomen. De Vlaamse regering moet natuurlijk niet met geld gaan smijten en in het wilde weg opleidinge­n organisere­n, maar als uit onderzoek blijkt dat een extra opleiding in Antwerpen soelaas kan bieden, moet die er komen. Wat ons terugbreng­t bij het begin: het is eigenlijk onvoorstel­baar dat Antwerpen zelf geen burgerlijk ingenieurs kan opleiden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium