Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Plofkraakb­ende opgerold

-

Uitgereken­d op de dag van een nieuwe poging tot plofkraak in Bree, vatte de federale gerechteli­jke politie van Antwerpen acht Nederlande­rs die verdacht worden van zes plofkraken tussen mei en augustus van dit jaar. Het gaat onder meer om de plofkraak in Boechout op 13 juni. Een link met de soortgelij­ke kraken in Kinrooi, Lommel en Overpelt is nog niet aangetoond, maar mogelijk zijn die ook gepleegd door een Nederlands­e bende die banden heeft met het zopas opgerolde groepje van acht.

De gerechteli­jke politie startte een onderzoek na de plofkraak in Boechout op 13 juni. “Via het ANPR-onderzoek (de zogenaamde slimme camera’s die nummerplat­en herkennen, red.), kwamen auto’s van hetzelfde Nederlands­e autoverhuu­rbedrijf in beeld”, klinkt het. Het speurwerk, met onder meer een telefonieo­nderzoek en observatie­s, legde linken bloot tussen zes verschille­nde plofkraken. Het gaat om de plofkraken in Tielt-Winge (15 mei), Buggenhout (6 juni), Lummen (21 juni) en een poging tot plofkraak in Stekene (10 augustus). In totaal is er sprake van een buit van ongeveer 560.000 euro.

65 agenten in actie

Woensdag en donderdag volgde een gecoördine­erde actie met 65 leden van de Nederlands­e en Belgische politiedie­nsten. Op de eerste dag werden op tien plaatsen huiszoekin­gen uitgevoerd in Wiekevorst, Amsterdam en Maarssen bij Utrecht. Gisteren deed de politie huiszoekin­gen in de cellen van drie mannen die opgesloten zitten in de gevangenis­sen van Turnhout, Gent en Dendermond­e. Er werden vier personen opgepakt in Nederland en vier in België. De verdachten zijn Nederlande­rs tussen 21 en 31 jaar.

De feiten worden gekwalific­eerd als zware diefstal, criminele orga- nisatie en opzettelij­ke brandstich­ting bij nacht in een bewoond pand. Daar staan celstraffe­n op van twintig tot dertig jaar.

De plofkraak in het bpost-kantoor in Lommel, die in dezelfde nacht werd gepleegd als de kraak op het bpost-kantoor in Lummen, wordt onderzocht in een apart onderzoek. Net als de plofkraken op het ING-kantoor in Kinrooi (4

juni) en op het postkantoo­r in Overpelt (29 augustus). Ook of er een link met de feiten van woensdagna­cht in Bree (zie kader) bestaat, wordt nog onderzocht. Al die kraken of pogingen daartoe zijn mogelijk gepleegd door leden van een bende die ook banden had met de zopas opgerolde bende van acht.

 ?? FOTO DIRK VAN DE VELDE ?? Het kantoor van bpost in Boechout was in juni het toneel van een plofkraak. De daders zijn nu gevat.
FOTO DIRK VAN DE VELDE Het kantoor van bpost in Boechout was in juni het toneel van een plofkraak. De daders zijn nu gevat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium