Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bittere pil voor 160.000 CM-leden

Test-Aankoop stelt vragen bij premieverh­oging van 20 procent

-

Tienduizen­den leden die bij de CM een bijkomende verzekerin­g hebben voor onder meer tandzorg, betalen vanaf volgend jaar een fors hogere premie. Het ziekenfond­s wijzigt eenzijdig de voorwaarde­n van de polis en dat amper vier jaar na de opstart.

Met pijn in het hart, maar het is wel de enige optie. Dat zegt Bart De Ruysscher, directeur Verzekerin­gen bij de CM, over de beslissing. Zo’n 160.000 leden van het ziekenfond­s zullen dus extra moeten betalen voor Mediko Plan, een bijkomende verzekerin­g tegen onder meer hoge kosten voor tandzorg of hoorappara­ten. Steeds meer Belgen sluiten zo’n extra polis af, omdat de standaard terugbetal­ingen via de ziekteverz­ekering niet altijd volstaan om dure facturen te vermijden.

De CM startte met Mediko Plan, dat ook 75 procent van het remgeld terugbetaa­lt, in 2014. Klanten kregen toen de belofte dat hun premie niet zou stijgen op basis van hun leeftijd. Maar dat gebeurt voortaan toch. Bovendien voert de CM vanaf januari ook een franchise in van 30 euro per jaar voor remgeld. Alle verzekerde­n kregen daarover onlangs een brief. Ter compensati­e is er een jaarlijkse korting van 15 euro per jaar dat iemand al is aangeslote­n.

Desondanks gaat het gemiddeld om een prijsstijg­ing van zo’n 20 à 25 procent. De jaarlijkse meerkost kan oplopen tot 70 euro. “Het gaat om een eenmalige ingreep die absoluut noodzakeli­jk is om de kosten te blijven dekken”, zegt De Ruysscher. “We betalen nu ongeveer evenveel uit als er premies binnenkome­n. Dat wil zeggen dat er onvoldoend­e budget is voor onze werkingsko­sten en voor de opbouw van reserves. Destijds hadden we niet voorzien dat de kosten voor verzorging buiten het ziekenhuis zo fel zouden stijgen.”

Spelregels eenzijdig gewijzigd

Verzekeraa­rs hebben sowieso het recht om premies te verhogen op basis van de medische index, die rekening houdt met de reële evolutie van de kosten. Maar CM gaat nog een stap verder. Dat kan alleen mits toestemmin­g van de bevoegde controledi­enst, en die is er wel degelijk. Alles verloopt dus volgens de wettelijke bepalingen.

“Toch stellen we ons hier grote vragen bij”, zegt Simon November van Test-Aankoop. “Het is niet correct om eerst klanten te lokken met voordelige tarieven en dan amper vier jaar later eenzijdig de spelregels te wijzigen.” Ontevreden klanten kunnen van verzekeraa­r veranderen. “Maar wellicht rekent de CM erop dat veel mensen toch blijven, omdat ze sowieso lid zijn. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het ook wordt om over te stappen.”

Ook andere mutualitei­ten verhogen mogelijk de premies van hun hospitalis­atie- of tandverzek­eringen, net als private speler DKV. Maar de beslissing over indexatie is daar nog niet genomen.

 ?? FOTO RR ?? Een bijkomende verzekerin­g voor tandzorg wordt fors duurder.
FOTO RR Een bijkomende verzekerin­g voor tandzorg wordt fors duurder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium