Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze kunnen geld als vergoeding eisen, maar wij zijn de VS niet”

- (kvh)

Dat Vier zonder toestemmin­g beelden heeft gebruikt voor zijn promotieca­mpagne rond De Slimste Mens Ter

Wereld kan juridische gevolgen hebben.

“Uiteraard valt het gebruik van deze beelden onder het auteursrec­ht”, zegt Didier Deneuter, expert media- en entertainm­entrecht. “Een van de uitzonderi­ngen om geen auteursrec­ht te betalen en geen toestemmin­g te vragen, is het recht op parodie. Het is toegestaan een karikatuur van een bestaande afbeelding te maken of er de spot mee te drijven. Alleen moet dit dan wel duidelijk zijn en aantoonbaa­r voor de rechter.”

“Dat lijkt me hier niet het geval. De gefotoshop­te tekeningen zijn immers overduidel­ijk commerciël­e producten om de nieuwe reeks van

De Slimste Mens te promoten. Vier is overigens niet de enige die dit doet. Vanuit een berekende risico-inschattin­g proberen reclamebur­eaus wel vaker die grens af te tasten.”

Volgens Didier Deneuter kunnen de betrokken artiesten een kortgeding inspannen om een onmiddelli­jke staking van de campagne te eisen. Wat nu overbodig is, gezien Vier zelf al gestopt is met het gebruik van de beelden. “De artiesten kunnen zich ook beroepen op het vermogensr­echt en een materiële schadeverg­oeding eisen. Hoe groot die schade dan is, is volgens mij moeilijk te bepalen. Ze maken meer kans als ze mikken op het morele recht dat geschonden is.”

“Als een artiest ziet dat het gezicht van John Crombez op zijn ontwerp is gezet, zou hij bijvoorbee­ld kunnen argumenter­en dat zijn werk is gefnuikt en dat het aangepaste beeld afbreuk doet aan de integritei­t van zijn werk. Of de rechter hierop ingaat, valt af te wachten. In de VS zijn ze hierin erg bedreven, maar België is de VS niet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium