Gazet van Antwerpen Stad en Rand

U betaalt 245 euro meer voor energie dan in de buurlanden

Vlaamse meerderhei­dspartijen zien verlagen van btw op elektricit­eit niet zitten

-

Op één regeerperi­ode is de prijs van elektricit­eit 300 euro per jaar duurder geworden dan in onze buurlanden. Zaten we in de begindagen van Michel I nog 60 euro onder het gemiddelde, dan zitten we daar nu al 245 euro boven. En gezien het dreigend tekort aan stroom zal onze factuur alleen maar stijgen. Dan maar de btw op elektricit­eit verlagen? Minister van Energie MarieChris­tine Marghem (MR) is voor, maar de Vlaamse meerderhei­dspartijen staan niet te springen.

Een kleine 1.000 euro. Zoveel betaalt een gezin met een gemiddeld verbruik van 3.500 Kwh voor elektricit­eit. Volgens de allerlaats­te cijfers van de federale energiewaa­khond Creg ging het in augustus om 1.020 euro. Het bedrag nam de voorbije jaren enorm toe. In 2014 bedroeg de factuur nog maar 614 euro.

Nog opvallende­r is echter de vergelijki­ng met onze buurlanden. Daar is de elektricit­eitsprijs niet of nauwelijks gestegen. In 2014 - bij het aantreden van de regering-Michel - zaten we nog 60 euro onder het gemiddelde van Duitsland, Frankrijk, Nederland en GrootBritt­annië. Maar dat is ondertusse­n compleet omgeslagen. Op dit moment ligt onze factuur een kwart of 245 euro hoger dan in onze buurlanden, rekende de energiespe­cialist van PVDA Tom De Meester. Zijn cijfers komen van de Creg en ook Test-Aankoop bevestigt ze.

Van waar die enorme kloof met onze buren? Vreemd genoeg is de elektricit­eitsprijs, behalve de laatste maanden, de voorbije jaren vrij stabiel gebleven. Alleen staat die prijs maar voor één derde van onze totale factuur. Distributi­etarieven en btw en accijnzen wegen veel zwaarder door. En daar wringt het schoentje. De federale en Vlaamse regeringen en de netbeheerd­ers zorgden er samen voor dat we voor energie een flink stuk dieper in onze portemonne­e moeten tasten. Er was niet alleen de verhoging van het btw-tarief op elektricit­eit van 6 naar 21 procent en een stijging van de federale energiebij­drage. De Vlaamse regering schafte ook de gratis stroom af. En de distributi­etarieven gingen ook flink de hoogte in omdat de kosten voor groene stroom worden doorgereke­nd, net

zoals

de vennootsch­apsbelasti­ng die (energie)intercommu­nales sinds kort moeten betalen. Het enige lichtpunt was de afschaffin­g van de Turteltaks. Anders lag onze factuur nog eens 100 euro hoger.

Btw verlagen? Dat onze factuur torenhoog is, maar we nog altijd niet zeker zijn dat we deze winter het licht gaan

kunnen aansteken, werkt Tom De Meester op de heupen. “Vlamingen betalen zich blauw, maar een betrouwbar­e bevoorradi­ng krijgen ze daar niet voor terug.”

Nu onze factuur zeker nog duurder gaat worden - een gevolg van het uitvallen van zes van onze zeven kerncentra­les - pleit PVDA ervoor om het btw-tarief weer te verlagen naar 6 procent. Minister Marghem liet al weten daar niet tegen te zijn, maar kreeg gisteren al meteen op haar kop van haar coalitiepa­rtners. “Ze zou er beter eerst voor zorgen dat we stroom hebben”, klonk het bij de liberalen. En CD&V-Kamerlid Leen Dierick wil dat de minister eerst werk maakt van de beloofde energienor­m, die er moet voor zorgen dat de energiepri­jzen niet sneller stijgen dan in onze buurlanden. “Dat stond in het energiepac­t en ik heb er nog niets van gehoord.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium