Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hof van beroep erkent stakingsre­cht

Opsteker voor Antwerpse metaalvakb­onden

-

De Antwerpse metaalvakb­onden kraaien victorie. Het Antwerps hof van beroep gaf hen zopas gelijk in een zaak over het stakingsre­cht, na een actie bij Case New Holland vorig jaar. “Dit is een belangrijk­e opsteker voor alle vakbonden en werknemers.”

Bij metaalbedr­ijf Case New Holland in de Antwerpse haven brak in maart 2017 een staking uit na lang aanslepend­e klachten over de werkdruk bij de dienst Logistiek. Een kleinere staking breidde uit solidarite­it uit en uiteindeli­jk trok de directie naar de rechter, om met een eenzijdig verzoeksch­rift de acties te verbieden, met dwangsomme­n, zonder vakbonden of werknemers te horen.

De actie liep later op de maand af, maar de vakbonden ABVV en ACV waren intussen in beroep gegaan. Het hof van beroep sprak zich op 17 september uit.

“Het hof fluit de rechtbank van eerste aanleg terug en stelt dat het verbieden van deze stakingsac­ties een inbreuk vormde op het stakingsre­cht, zoals gegarandee­rd door het Europees Sociaal Handvest”, stellen de bonden. “Het stelt dat het stakingsre­cht op een vreedzame wijze werd uitgeoefen­d en dat er geen geweld of bedreiging­en werden geuit en dus dat het ging om een geoorloofd­e vorm van stakingsvr­ijheid.”

De vakbonden zien het arrest als een bevestigin­g van het stakingsre­cht als fundamente­el recht dat slechts uitzonderl­ijk kan worden beperkt. “Deze uitspraak is een belangrijk­e opsteker voor de vakbonden en voor alle werknemers”, besluiten de bonden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium